OIE

EU objavila plan za oporavak, ekspanziju svog sektora vetroelektrana

EU-plan-oporavak-ekspanziju-sektora-vetroelektrana

Foto: Kadri Simson, Maroš Šefčovič, Wopke Hoekstra (Claudio Centonze / EC - Audiovisual Service)

Objavljeno

25.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Bubući da veliki evropski proizvođači vetroturbina već redovno trpe finansijske gubitke, a celokupno tržište posustaje zajedno s potražnjom, Evropska komisija je reagovala pozivom državama članica i kompanijama u tom sektoru da odmah stupe u akciju. Mere i predlozi su usmereni ka jačanju pristupa izvorima finansiranja, olakšavanju pritiska međunarodnih konkurenata, posebno Kine, na domaću industriju, i omogućavanju proboja na stranim tržištima.

Evropska komisija je predstavila svoj Evropski akcioni plan za sektor vetroelektrana s merama podrške toj delatnosti. Sektor se suočava sa nedovoljnom potražnjom i neizvesnošću u tom pogledu, zatim sporošću i komplikacijama pri izdavanju dozvola, preprekama u nabavci sirovina, visokom inflacijom i visokim cenama osnovne robe, uslovima tendera na nacionalnom nivou koji ne omogućavaju podršku, pritiscima od konkurenata poput Kine i rizicima vezanim za dostupnost obučene radne snage, navedeno je u objavi.

Izvršno telo Evropske unije je sastavilo spisak hitnih mera koje je saopštilo da će preduzeti u saradnji s državama članicama i predstavnicima pomenute industrije. Paket su predstavili evropska komesarka za energetiku Kadri Simson, izvršni potpredsednik komisije za Evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i prognoziranje Maroš Šefčovič i evropski komesar za klimatsku akciju Vopke Hukstra.

Proteklih godina, a pogotovo 2022, svi najveći evropski proizvođači vetroturbina su u finansijskim rezultatima objavili gubitke, dok se stopa izgradnje usporila, a prognoziranje potražnje je otežano, objasnili su.

Uslovi aukcija za plasman obnovljive energije treba da uključe penale za slučaj da projekti ne budu dovršeni

„Ne može biti uspešne zelene tranzicije bez jake industrijske baze. Treba da se pobrinemo da svi sektori mogu da rade u povoljnom okruženju da bi zaista mogli da doprinesu postizanju naših ambicioznih klimatskih i energetskih ciljeva. Ovaj paket će pomoći evropskom sektoru vetra da raste na domaćem terenu i da se nadmeće na globalnom planu, čime bi umanjio faktore zavisnosti od spoljnih snabdevača i otvarao zelena radna mesta,“ poručio je Šefčovič.

Evropskoj uniji je za uspešnu energetsku tranziciju neophodna jaka industrijska baza

Mere i predlozi pokrivaju izdavanje dozvola, modele za aukcije, pristup izvorima finansiranja, ravnopravni nastup na međunarodnom nivou, veštine i angažovanje industrije na poboljšavanju uslova. Zamišljeni su da doprinesu prevazilaženju posledica inflacije, prepreka u pristupu sirovinama, naglih promena cena osnovne robe i povećanja kamata.

„Evropski proizvođači su već globalni lideri, ali treba da im ponudimo veću podršku u izazovnim ekonomskim vremenima. Naš Evropski akcioni plan za sektor vetroelektrana to i čini. Ubrzaće planiranje i izdavanje dozvola, tako da se projekti brže završavaju. To će pomoći ovoj industriji da dođe do finansiranja i obučava radnike i našim kompanijama će da obezbedi pravično međunarodno okruženje“, ističu u Evropskoj komisiji.

Sistem nacionalnih tendera za podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora oslanja se skoro u potpunosti na cene, ali ne nagrađuje u odgovarajućoj meri visoke socijalne i standarde zaštite životne sredine za evropske proizvode, napomenuli su komesari. Oni ukazuju na mogućnost nuđenja negativnih cena bez ograničenja i nedovoljne kazne za neispunjavanje obaveza iz tendera.

EU obećala da će očuvati domaću industriju vetroelektrana i pomoći joj u međunarodnoj ekspanziji

Što se tiče instaliranja vetroelektrana i izdavanja dozvola, nadležne institucije takođe treba da ubrzaju usvajanje već revidiranih propisa o zelenoj energiji. piše u planu. Komisija je pozvala na usvajanje ciljeva, srednjoročnih kalendara aukcija i dugoročnih nacionalnih planova.

Na finansijskom frontu, naglasila je, pojačaće podršku kroz Inovacioni fond i druge mehanizme. Evropska investiciona banka ima zadatak da obezbedi alatke za zaštitu od rizika, kao i garancije za kredite.

Pravično i konkurentno internacionalno okruženje, kako piše u dokumentu, podrazumeva primenu „instrumenata za zaštitu trgovanja“ po potrebi ali i napore za otvaranje stranih tržišta za proizvođače iz EU.

Akademije za veštine za eliminisanje neto emisija treba da ojačaju rezervoar radne snage

Sektoru vetroelektrana potrebna je obučenija radna snaga dok se razvija, kao i solarnoj industriji, na putu ka ispunjavanju evropskih energetskih i klimatskih ciljeva.

Komisija je naglasila da će Zakon o industriji s neto nula emisija (Net-Zero Industry Act – NZIA) otvoriti put za otvaranje akademija za veštine za eliminisanje neto emisija gasova s efektom staklene bašte. Dodala je da su među takvim naporima predviđena i partnerstva velikog obima za veštine.

Evropska komisija je dodala da će, pored vetroelektrana, podržati proširivanje elektroenergetskih mreža kroz akcioni plan kojeg namerava da usvoji pre kraja 2023. godine. U februaru je objavila Industrijski plan za zeleni dogovor, a u međuvremenu je usvojen Zakon o kritičnim materijalima, sve u cilju podsticanja rasta kapaciteta za tehnologije za postizanje neto nule. Ovi napori su u najvećoj meri odgovor na subvencije i podsticaje koji su prošle godine uvedeni u Sjedinjenim Državama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

25. oktobar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

25. oktobar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

25. oktobar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

25. oktobar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu