OIE

Evropskoj solarnoj industriji preti novi talas bankrotstva

eu solarna industrija kolaps bankrot kina

Foto: Image by Freepik

Objavljeno

12.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rekordno niske cene uvozne opreme za solarne elektrane dovele su evropsku solarnu industriju na ivicu bankrota, upozorila je Evropsku komisiju organizacija SolarPower Europe.

SolarPower Europe je u pismu Evropskoj komisiji predstavio i sedam mera za zaštitu evropske solarne industrije od propasti i sprečavanje štete ciljevima koji su postavljeni Evropske Unije pod nazivom Otvorena strateška autonomije (eng. Open Strategic Authonomy).

Organizacija navodi da je “savršena oluja” na tržištu, što nije neuobičajeno kada je reč o robama, oborila cene za više od 25 odsto.

Kombinacija jake globalne potražnje i žestoke konkurencije između kineskih dobavljača dovela je do značajnih novih investicija u u lance snabdevanja za fotonaponsku opremu. Ponuda je postala prevelika, pa je, kako navode u ovoj organizaciji, dovela do brzog pada cena sirovina poput silicijuma, a zatim se to proširilo i na module, invertere i baterije.

eu solarna industrija kolaps bankrot kina niske cene

Cene solarnih modula dostigle su rekordno nisku vrednost ispod 0,15 evra po vat za jeftinije proizvode, koji su niže od nivoa pre COVID-a, što otežava prodaju evropskih proizvođača, navodi se u pismu.

Cene stvaraju konkretne rizike da kompanije postanu nelikvidne jer će njihove zalihe biti obezvređene. SolarPower Europe podseća na odluku kompanije Norwegian Crystals, jednog od glavnih proizvođača monokristalnih silicijumskih blokova (eng. ingot) u Evropi, da pondese zahtev za bankrot.

Hemetsberger: Lideri EU bi trebalo da spasu evropske strateške tehnološke lance snabdevanja ili se suočavamo sa novim talasom bankrota

Valburga Hemetsberger, direktorka organiizacije SolarPower Europe, izjavila je da sniženje cena obično predstavlja dobru vest, ali ako taj pad nije kontrolisan, može da ima ozbiljne posledice po koncept Otvorene strateške autonomije.

“Kratkoročno, ovo je već krupan izazov za domaću konkurentnost i ponovno pokretanje solarne proizvodnje u EU. Hitno pozivamo lidere EU da spasu evropske strateške tehnološke lance snabdevanja”, rekla je ona.

Evropa, po njenim rečima, ima drugu šansu, što se retko dešava.

“Prvobitna evropska solarna proizvodna baza izgubljena je pre deceniju. Ako ne odgovorimo brzo i na odgovarajući način na ovu krizu cena, očekujemo još jedan talas bankrota i napuštanje koncepta Otvorene strateške autonomije EU“, upozorila je Hemetsberger.

Sedam mera

eu solarna industrija kolaps bankrot kina proizvodnja

SolarPower Europe hitno poziva Evropsku komisiju da preduzme odlučnu akciju tako đto bi primenila sledeće mere:

  1. Hitna akvizicija zaliha modula evropskih proizvođača.
  2. Osnivanje solarne proizvodne banke na nivou EU.
  3. Otkloniti nedostatke Privremenog okvira za tranziciju i krizu (Temporary Transition and Crisis Framework – TCTF) u delu koji se odnosi na državnu pomoć, posebno tačku 86.
  4. Ubrzati usvajanje Zakona o neto nultoj industriji (eng. Net Zero Industry Act).
  5. Unaprediti planirani uticaj EU Uredbe o prisilnom radu (eng. EU Forced Labour Regulation) podržavanjem Inicijative za solarno upravljanje (eng. Solar Stewardship Initiative – SSI).
  6. Omogućite saradnju između programa za podršku država članica.
  7. Uskladite prekomernu ponudu sa daljim povećanjem potražnje za solarnim fotonapnskim panelima u Evropi, npr. kroz EU Direktivu o performansama zgrada.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

12. septembar 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

12. septembar 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

12. septembar 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

12. septembar 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona