Klimatske promene

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Photo: European Union

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

EU namerava da bude društveno pravična u postupku klimatske tranzicije, da se suoči s klimatskim promenama i učini svoju industriju konkurentnom, poručio je Maroš Šefčovič, novi izvršni potpredsednik Evropske komisije za Evropski zeleni dogovor i privremeni evropski komesar za klimatsku akciju. Taj blok 27 država ubrzo prelazi u fazu konkretnog sprovođenja, istakao je.

Evropski zeleni dogovor je strategija Evropske unije za rast i razvoj, izjavio je Maroš Šefčovič u jednom od svojih prvih intervjua nakon preuzimanja svoje dve nove uloge. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pred klimatske pregovore u okviru Ujedinjenih nacija, zakazane za novembar, izabrala tog prekaljenog evropskog komesara da zameni Fransa Timermansa.

EU i njene zemlje članice već godinama rade na pravnom okviru za brzu dekarbonizaciju. „A sada se bližimo fazi koja će biti jednako izazovna, ako ne i više, a to je sprovođenje, to je konkretna implementacija“ Evropskog zelenog dogovora, kazao je Šefčovič za Euronews.

Šefčovič: Sada se bližimo fazi koja će biti jednako izazovna, ako ne i više

Timermans se minulog meseca povukao da bi ušao u trku na predstojećim opštim izborima u Holandiji. Šefčovič, potpredsednik za međuinstitucionalne odnose i prognoziranje, imenovan je i za novog izvršnog potpredsednika za Evropski zeleni dogovor.

Takođe je postao privremeni evropski komesar za klimatsku akciju. Kandidat za to mesto je odlazeći holandski potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova Vopke Hukstra.

Domaća industrija mora da bude u svetskom vrhu po konkurentnosti

Šefčovič je u izvršno telo EU ušao pre 14 godina. Od 2014. do 2019. je bio evropski komesar za energetiku.

Krovni ciljevi aktuelne tranzicije su socijalna pravičnost, suočavanje s klimatskim promenama i uzdizanje domaće industrije na vrh po konkurentnosti na svetskim tržištima, izjavio je ovaj zvaničnik, rodom iz Slovačke.

EU je tu da se bori za svoju industriju, po rečima novog člana Evropske komisije zaduženog za sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

„Hteo bih da uvedem seriju strukturisanih okruglih stolova s predstavnicima industrija koje će u zelenoj tranziciji pretrpeti najveće posledice, koje su pod velikim pritiskom zbog svojih konkurenata na međunarodnom nivou što su isto uskočili u trku u kontekstu klimatskih promena. Takođe mislim da i naša industrija treba da zna da smo tu da se borimo za nju. Želimo ne samo da ostane, nego i da prosperira u Evropi, jer mi smo prva velika privreda koja je svom snagom krenula u suočavanje s klimatskim promenama“, objasnio je Šefčovič.

EU pokušava da parira programu Sjedinjenih Država za klimatski podobne i investicije u zelenu energetiku. Vredan je 369 milijardi dolara, a uveden je pre godinu dana usvajanjem Zakona o smanjivanju inflacije.

EU ne može da si dozvoli da ne nastavi s klimatskom akcijom

Upitan o zamoru u nekim državama članica u domenu klimatske akcije, Šefčovič je ocenio da bi „najgore moguće rešenje“ bilo ne reagovati na katastrofalne vremenske nepogode poput nedavnih šumskih požara u Grčkoj i poplava u Sloveniji.

„Jer, pogledajmo ovo leto. Pogledajmo prošlo leto. Prošlog leta smo videli šta je užas. Ovog leta je bilo mnogo gore. A ukoliko ne bismo delovali, mogli bismo samo da čekamo kako će izgledati sledeće leto“, izjavio je ovaj zvaničnik, jedan od najviših u EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

6. septembar 2023. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

6. septembar 2023. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

6. septembar 2023. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

6. septembar 2023. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze