OIE

EY proglasio Grčku najatraktivnijim tržištem zelene energije

RECAI-EY-proglasio-Grcku-najatraktivnijim-trzistem-zelene-energije

Foto: iStock

Objavljeno

21.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Ne računajući prednosti velikih privreda za investicije u oblasti energije iz obnovljivih izvora, najbolje tržište na svetu je u Grčkoj, objavio je Ernst and Young u svom poslednjem polugodišnjem izveštaju RECAI o najprivlačnijim zemljama u tom domenu. Turska je ostala u prvoj ligi u opštem indeksu, a Rumunija u pokazatelju za ugovore o otkupu struje.

Svetska industrija energije iz obnovljivih izvora se sprema za džinovski korak napred, budući da napori da se očuva energetska bezbednost u kombinaciji sa okruženjem u kojem vreba recesija stvaraju idealnu klimu za ulaganja, pišu analitičari iz EY-a. Sjedinjene Države su ostale na vrhu osnovne liste RECAI (Renewable Energy Country Attractiveness Index), koja se ažurira dvaput godišnje, a Grčka je u takozvanom sravnjenom rangiranju napredovala za jedno mesto i postala najnaprednije tržište.

RECAi

„Države žele domaće niskougljenične energente za koje su troškovi niski, kako bi smanjile svoju zavisnost od uvoza. Američki Zakon o smanjivanju inflacije je ubrzao investiranje u čistu energiju, ali donosi i rizik od uneravnoteženja alokacije kapitala na međunarodnom nivou“, naveli su autori. Ovaj akt daje prioritet energetskoj bezbednosti i pitanjima klimatskih promena i otvara put za podsticaje vredne ukupno 369 milijardi dolara.

U prvih osam meseci otkad je izglasan, u avgustu prošle godine, u sektor velikih sistema za čistu energiju u SAD se slilo više od 150 milijardi dolara kapitala, što je ojačalo poziciju najveće svetske privrede. Nemačka je zamenila mesto s Kinom i postala druga na svetu. Na sva tri tržišta prednjače fotonaponski pogoni i vetroparkovi na kopnu. Ipak, Kina u oblasti koncentrovane solarne energije, CSP, ima najvišu ocenu na tabeli.

EY

Grčka je najjača među tržištima čije su performanse iznad svoje kategorije po veličini privrede

Grčka je ponovo šesnaesta na opštem spisku RECAI, a Turska je napredovala tri mesta i postala 27. po redu. U obe zemlje je zabeležen sličan trend kao među tri najatraktivnija tržišta, s tim što se Turska dobro drži i kad je reč o hidroelektranama.

Vlada u Atini je uvela mehanizam subvencionisanja do 65 odsto troškova za kombinaciju solarnih panela i sistema za skladištenje za domaćinstva i poljoprivrednike, istakla je organizacija. Dodala je da je sada dozvoljeno da se funkcionalne stare vetroturbine prebacuju na izolovana ostrva.

Grčka je u oktobru 2019. bila na 31. od 40 mesta na opštoj tabeli, a danas je šesnaesta

EY je objasnio da u sravnjenom rangiranju, u kojem je Grčka sada najprivlačnije tržište, podeli RECAI rejting korišćenjem logaritma bruto društvenog proizvoda tako da zanemari prednosti velikih privreda. Ta metodologija se upotrebljava da se izmere najbolje performanse u osnovnim segmentima: energetskom miksu, podršci države, sprovođenju projekata i prirodnim resursima.

„Treba pomenuti i da je Grčka u oktobru 2019. bila 31. među 40 u apsolutnom (ne sravnjenom) rangiranju. Još jedan dokaz ogromnog napretka kojeg je ova zemlja u poslednje četiri godine ostvarila u sektoru OIE“, izjavila je Aleksandra Sduku, generalna sekretarka u grčkom Ministarstvu životne sredine i energetike, gde je zadužena za energetiku i rude.

U novoj verziji RECAI-ja pohvale i za Tursku

Što se tiče istaknutih informacija o Turskoj, ona je usvojila nove desetogodišnje fidin tarife za subvencionisanje projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji su dovršeni između 2021. i 2030, uz još po pet godina za one u kojima su upotrebljene domaće komponente. Ta mera doprinosi planovima države da udeo zelene energije najkasnije 2030. podigne do bar 65 odsto, uz izgradnju fotonaponskih sistema zbirne snage najmanje 53 gigavata pre kraja 2035. godine.

U izveštaju stoji i da je američki Zakon o smanjivanju inflacije podstakao države širom sveta da brzo na njega odgovore. Jedan od glavnih primera je Evropska komisija, koja je olabavila ograničenja za državnu pomoć kako bi omogućila isplatu subvencija za baterije, solarne panele, vetroturbine, toplotne pumpe, elektrolizere i tehnologiju za zarobljavanje ugljenika, kao i za proizvodnju komponenti i sirovina za takvu opremu.

Američki Zakon o smanjivanju inflacije podstakao države širom sveta da brzo na njega odgovore vlastitim podsticajima

Industrijski plan za zeleni dogovor namenjen je dostizanju 40 odsto udela domaće proizvodnje proizvoda i opreme neophodnih Evropskoj uniji da eliminiše neto emisije gasova s efektom staklene bašte. Iako bi domaća obnovljiva energija mogla da ubrza tempo u privredama u širem smislu, povećanje pritiska na lance snabdevanja izaziva hitnu potrebu za novim partnerstvima, upozorava EY.

Bugarska je ispala i sa glavne liste 40 tržišta u izveštaju RECAI i iz 30-članog podindeksa koji pokriva ugovore o otkupu struje (PPA). U ovom drugom, Nemačka je zbacila Španiju sa prvog mesta, Grčka je 26. po redu, a bila je 27, a Rumunija je na 28. poziciji i jedina je preostala zemlja Jugoistočne Evrope.

Korporativni PPA ugovori su prošle godine bili više nego dominantni nad onima preko kojih elektroprivrede kupuju energiju od drugih snabdevača. Činili su sedam od 8,4 gigavata ugovorenog kapaciteta i 129 od ukupno 161 sporazuma. Početkom 2023. su cene znatno oslabile, uporedo sa umirivanjem globalnih tržišta, a tržište PPA ponovo postaje uravnoteženije, naglašava EY.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji