OIE

WindEurope: EU instalirala samo 1,4 GW ofšor vetroparkova u prvoj polovini 2023.

Foto: Nicole Klesy from Pixabay

Objavljeno

18.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropa je izgradila vetroelektrane na moru kapaciteta 2,1 GW u u prvoj polovini 2023. godine, od čega u članicama Evropske unije 1.4 GW, dok su konačne investicione odluke donete za elektrane snage 5 GW, saopštio je WindEurope. Udruženje industrije vetra ističe da su ovo slabi rezultati, pre svega, kada je reč o EU koja bi morala da instalira u proseku 11 GW godišnje od danas do 2030. kako bi dostigla svoje energetske i klimatske ciljeve.

Lancu snabdevanja i logistike za vetroparkove na moru hitno su potrebne nove investicije – a Zakon EU o neto nultoj industriji, u sadašnjem obliku, ih neće doneti, upozorava WindEurope.

Model aukcija za nove projekte, je, takođe, još jedna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju, pa bi vlade morale da dozvole indeksaciju troškova i izbegavanje neograničene negativne ponude.

Evropa je instalirala 2,1 GW vetra na moru u prvoj polovini 2023, čime je njen ukupni kapacitet ovih postrojenja dostigao 32 GW. Više od polovine novih kapaciteta bilo je postavljeno u Holandiji, a ostalo u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Norveškoj. To znači da dve od četiri najbolje zemlje nisu u EU.

Investicije su prošle godine zaustavljene zbog inflacije i regulatorne nesigurnosti uzrokovane intervencijama evropskih vlada

WindEurope je istakao da su prošle godine mnoge investicije odložene zbog regulatorne nesigurnosti, koja je izazvana vladinim intervencijama na tržištima električne energije.

Iako je oduvek bilo jasno da će u drugoj polovini decenije biti izgrađeno više vetroparkova, trenutni tempo u EU od 1,4 GW u prvoj polovini 2023. i dalje je ispod standardai, saopštilo je Udruženje.

Tako prošle godine nije bilo nijedne nove investicije u veliki vetropark na moru. Konačne investicione odluke su osim zbog vladine politike odložene i jer je inflacija povećala troškove projekta.

Situacija se ovw godine promenila, pa su donete konačne investicione odluke za šest velikih projekata snage 5 GW i ukupne vrednosti od 15 milijardi evra investicija, ali neke investicije i dalje kasne, a mnogi investitori i dalje oklevaju, istakao je WindEurope.

EU treba da obezbedi sredstva, umesto što finansira inovacije

Evropa, kako kažu u ovom Udruženju, treba da proširi svoj lanac snabdevanja ofšor vetra kako bi podržala očekivani rast ulaganja, ali potrebna ulaganja u fabrike, radnu snagu i infrastrukturu kasne.

Zato Evropa treba da popravi svoje propise (na primer, izdavanje dozvola i dizajn tržišta) kako bi napravila poslovni klimu za takve investicije. Biće potrebna i podrška javnosti.

Evropska unija mora da obezbedi sredstva koja će pomoći da se poveća lanac snabdevanja – a ne samo da finansira inovacije, poručuje WindWurope.

Negativno licitiranje nije dobro

Udruženje, takođe, savetuje da vlade u potpunosti indeksiraju aukcijske cene kako bi se pokrili troškovi inflacije između aukcije i konkretne nabavke opreme. Samo troškovi vetroturbina, kako dodaju, porasli su i do 40 odsto u poslednje dve godine.

Ako vlade to ne urade izgubiće projekte, tvrde, baš kao što je Velika Britanija izgubila Vatenfalov Boreas.

Vlade, kažu dalje, ne smeju da padnu u iskušenje neograničenog negativnog licitiranja – zahtevajući od developera da plate što više za privilegiju izgradnje vetroparka na moru.

Od 12 GW takvih projekata prihvaćenih na aukcijama, 60 odsto se odnosi na negativno licitiranje bez ograničenja, ali to značajno povećava troškove izgradnje, koje investitori moraju da prenesu na potrošače električne energije i/ili lanac snabdevanja, koji su već u velikim problemima, poručio je WindEurope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. avgust 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. avgust 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

18. avgust 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

18. avgust 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra