Klimatske promene

Hukstra: Uvesti poreze na fosilna goriva na globalnom nivou

Objavljeno

05.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vopke Hukstra, novi evropski komesar za klimatsku akciju, predložio je oporezivanje fosilnih goriva na globalnom nivou.

Na saslušanju pred Komitetom za životnu sredinu Evropskog parlamenta, Vopke Hukstra, poslanik holandske stranke Zelenih u Evropskom parlamentu, takođe, je obećao da će postepeno ukinuti subvencije za fosilna goriva u Evropskoj uniji. Komitet je podržao njegov izbor za evropskog komesara, a onda ga je na tu poziciju i izglasao Evropski parlament.

Hukstra je pred Komitetom rekao da želi da razmotri uvođenje “međunarodnog poreza na kerozin, pomorske takse, poreza na fosilna goriva“, preneo je Fajnenšel tajms. Međutim, kako su preneli drugi mediji, neki poslanici Evropskog parlamenta veruju da bi bilo koji globalni porez na fosilna goriva bio odložen ili totalno nebitan.

Hukstra: EU ne može sama da postigne klimatsku neutralnost

Inače, globalni transport je trenutno izuzet od poreza na gorivo, iako Sistem za trgovinu emisijama EU pokriva vazduhoplovstvo i trebalo bi da bude proširen na transport sledeće godine. Međutim, Hukstra smatra da EU ne može sama postići klimatsku neutralnost i da je za borbu protiv klimatskih promena potrebna globalna saradnja.

„Što pre fosilna goriva postanu istorija, to bolje“, rekao je Hukstra, dodajući da su fosilna goriva “kontraproduktivna za energetsku tranziciju EU”, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

EU je, prema poslednjim podacima, odobrila 52 milijarde evra subvencija za fosilna goriva od 2015. do 2021.

Hukstra se obavezao, kako se navodi, da će raditi na smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU za najmanje 90 odsto do 2040. godine. Takođe je rekao da će učiniti sve da osigura da EU ispuni svoj cilj smanjenja emisija od 55 odsto do 2030. i klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Hukstra je ranije radio za naftnu kompaniju Shell

Hukstra, bivši holandski ministar spoljnih poslova, trebalo bi da zameni Fransa Timermansa, koji je podneo ostavku u avgustu.

Inače, na početku svoje karijere, Hoekstra je radio u naftnoj kompaniji Shell. On je tamo bio zapošljen od 2002. do 2004. pre nego što je desetak godina radio u konsultantskoj kući McKinsey.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. oktobar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. oktobar 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. oktobar 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

5. oktobar 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama