OIE

Srbija priprema ugovor s kompanijama Hyundai Engineering, UGT Renewables o solarnim elektranama

Srbija ugovor kompanijama Hyundai Engineering UGT Renewables solarnim elektranama

Foto: Dubravka Đedović Handanović / Facebook

Objavljeno

03.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike je nagovestilo da je ostvaren napredak u postupku ozvaničavanja strateškog partnerstva s konzorcijumom Hyundai Engineering – UGT Renewables. Svi elementi komercijalnog ugovora bi trebalo da budu spremni u narednim nedeljama, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović. Ove dve kompanije bi bile angažovane za izgradnju solarnih elektrana ukupnog nominalnog kapaciteta 1,2 gigavata, sa baterijama zbirne operativne snage od barem 200 megavata.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma Hyundai Engineering – UGT Renewables (UGTR). On je izabran prošle godine preko javnog poziva za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana ukupne nominalne snage (pika) 1,2 gigavata, odnosno jednog gigavata priključnog kapaciteta.

Projekat od evropskog značaja

Ministarstvo je napomenulo da će postrojenja biti samobalansirajuća, budući da je u projekat uključeno postavljanje baterijskih sistema zbirne operativne snage od najmanje 200 megavata i sa mogućnošću skladištenja barem 400 megavat-sati energije.

„Ovo je jedan od od najambicioznijih i najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi! Naš cilj je da postignemo sve potrebne elemente komercijalnog ugovora u narednim nedeljama, kako bismo omogućili našem strateškom partneru brz početak razvoja i izgradnje solarnih elektrana, koje će do 2028. postati bitan deo proizvodnog portfelja EPS-a,“ poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Postrojenja treba da 2028. godine budu predata Elektroprivredi Srbije

Projekat ima ogroman značaj za energetiku Srbije i ostvarivanje strateških ciljeva u dekarbonizaciji energetskog sektora, dodala je. Njegova realizacija ima važan uticaj na evropske integracije, razvoj privrede i dostupnost zelene energije, posebno za izvozno orijentisane, energetski intenzivne kompanije, ističe ministarka.

Sastanku su prisustvovali i Dušan Živković, vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, i predstavnici Ministarstva finansija.

Strateški partner je dužan da odabere optimalne lokacije

Među ostalim uslovima za sklapanje strateškog partnerstva, pobednički konzorcijum treba da odabere optimalne lokacije za izgradnju navedenih postrojenja te da izradi prostornoplansku dokumentaciju i neophodne studije.

Hyundai Engineering je jedna od kompanija koje čine južnokorejski Hyundai Motor Group. U partnerstvu sa UGTR-om, čije je sedište u Majamiju na Floridi, u Jugoistočnoj Evropi je aktivan i u Crnoj Gori.

Inače, Vlada Srbije namerava da po istom modelu pronađe strateškog partnera za izgradnju vetroelektrana ukupnog kapaciteta jednog gigavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

3. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. april 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. april 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. april 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage