Električna energija

Energetska zajednica održala vebinar o preduzetnicama u energetici

Energetska zajednica održala vebinar o preduzetnicama u energetici

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Vebinar Žene preduzetnice u energetici, održan pred Međunarodni dan žena, okupio je 80 učesnica i učesnika, koji su govorili o nedovoljnoj zastupljenosti žena u zelenoj energetici. Marta Šulte-Fišedik iz Sekretarijata Energetske zajednice vodila je događaj s akcentom na glavne izazove sa kojima se žene preduzetnice suočavaju u energetskom sektoru i uz analizu strateških rešenja za prevazilaženje ovih prepreka.

Na prekretnici energetske tranzicije nam se otvara ogroman potencijal za preduzetništvo, pri čemu je imperativ rešavanje postojećih izazova. Od strukturnih prepreka do ograničenosti pristupa finansiranju, tehničkih složenosti i tako dalje, vebinar je ukazao na hitnu potrebu za razvijanjem podsticajnog okruženja, takvog koje osnažuje žene preduzetnice da postanu liderke u ovoj dinamičnoj industriji.

Događaj je otvorio direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski. Iako je primetno jačanje svesti i političkog i strateškog okvira za podršku ženskom preduzetništvu, nedostaju efikasna implementacija i praćenje, istakla je ta organizacija.

„Žene i dalje nisu dovoljno zastupljene kao preduzetnice u ugovornim stranama Energetske zajednice, posebno u energetici. One su nesrazmerno pogođene glavnim izazovima za ulazak u preduzetništvo. Smanjenje ovih rodnih razlika može značajno povećati perspektive napretka regiona, jer su istraživanja širom sveta pokazala korist od preduzeća koja vode žene,“ izjavio je Lorkovski.

Presudna uloga podataka

Konstandina Kalojani, analitičarka podataka i menadžerka projekata u Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA), ukazala je na presudnu ulogu podataka za informisano formiranje politika, donošenje odluka zasnovanih na dokazima kao i za precizno praćenje napretka.

„Dug je put do postizanja rodne ravnopravnosti u energetici u zapošljavanju, preduzetništvu, inovacijama i visokom menadžmentu. Globalni udeo startapova među čijim je osnivačima bar jedna žena pao je 2022. na osam odsto, a 2017. je iznosio 13 odsto. Sa druge strane, podaci o patentima pokazuju napredak tokom godina. Žene su sve više uključene u patente u domenu čiste energije, što znači da žene imaju aktivnu ulogu u inovacijama za čistu energiju,“ rekla je.

Bez presedana

Nakon vebinara, usledile su prezentacije dve pionirke u energetici: Ane Džokić, suosnivačice energetske zadruge Elektropionir, i Gentijane Alije, osnivačice i direktorke Alfa Solara i suosnivačice Mreže žena Kosova u energetici i rudarstvu.

Iako su im izazovi zavisili od konteksta, obe žene su doživele slične izazove, uglavnom po pitanju poverenja i uzdržanosti investitora, pri čemu se čini da to ima veze sa složenim faktorima poput iskustava investitora u sličnim projektima, medijske prisutnosti, vidljivosti i godina starosti. Nepotpun pravni okvir i ciljano finansiranje su percipirani kao još jedan veliki izazov.

Džokić: Razmena iskustava igra ključnu ulogu

„Pošto smo pionirska zadruga, bez presedana u lokalnom kontekstu, naš glavni izazov je uzdržanost ili zbunjenost uključenih aktera – institucija, tržišnih aktera – prema jednoj energetskoj organizaciji koju vode građani i koja se iznenada pojavljuje na sceni. U tom smislu, razmena iskustava igra ključnu ulogu,“ istakla je Džokić.

Ona je naglasila da su pravni okvir i finansijski i mehanizmi podrške nepotpuni.

Gentijana Alija je rekla da joj je njena mladost bila značajna prepreka u poslovanju te da je izazivala skepticizam kod potencijalnih saradnika i investitora.

„Prevazilaženje ove percepcije je bio kontinuirani izazov. Mnoge žene imaju inovativne ideje, ali im nedostaje znanje da ideje pretvore u uspešne poduhvate. Obukom može da se podigne samopouzdanje žena i njihovo znanje o tome kako da započnu posao“, izjavila je.

Potrebne su ozbiljnije reakcije

U sledećoj panel diskusiji su učestvovale Marija Risteska, direktorka Centra za istraživanje i kreiranje politika, i Ankica Barbulov, direktorka kompanije Negawatt Solutions i članica Savetodavnog odbora mreže žena WISE. Obe su usmerile diskurs ka konkretnim rešenjima za suočavanje sa izazovima.

„Kada kategorizujemo kompanije kao one u vlasništvu žena ili pod ženskim vođstvom, možemo dobiti podatke i uočiti različite potrebe, očekivanja i uticaje propisa i politika na njih, a oni bi trebalo da budu različiti, jer su žene kretale sa različitih početnih pozicija, istorijski su bile u nepovoljnijem položaju usled preovlađujućih rodnih uloga i dominantnih stereotipa. Kad spoznamo situaciju u kojoj su kompanije u ženskom vlasništvu ili pod ženskim vođstvom, možemo da radimo na merama i zakonodavstvu i finansiranju kojima ćemo reagovati na specifične potrebe žena preduzetnica“, kazala je Risteska ostalim učesnicima i učesnicama.

Energetska zajednica oraganizovala vebinar o žename preduzetnicama u energetici
Foto: Ankica Barbulov, WISE; Energetska zajednica

Žene preduzetnice imaju ključnu ulogu u podizanju svesti

Naglašen je ključni značaj ženskih mreža, ne samo za podsticanje saradnje, obuke i mentorstva, čime se prevazilaze individualni izazovi, već i za postizanje dugoročnih poboljšanja za buduće generacije. Žene koje su na pozicijama donosilica odluka, pa time i njihove mreže, igraju ključnu ulogu u podizanju svesti i oblikovanju mera, propisa i politike.

S obzirom na značajan uticaj energetskog sektora na sve aspekte života, suštinski je važno osigurati da vrednosni sistemi koji se obično vezuju za žene budu ugrađeni u postupke donošenja odluka u ovom sektoru.

Brbulov: Mlade žene ne znaju kako poslovno okruženje funkcioniše i zato im je potrebna podrška

„Važno je okupljati različita udruženja, jer su mreže i odnosi između ljudi važni za poslovanje uopšte, a posebno za žene u preduzetništvu u energetici. Možemo da pomognemo jedna drugoj. U WISE-u započinjemo sa programom mentorstva. Mlade žene ne znaju kako poslovno okruženje funkcioniše i zato im je potrebna podrška. Starije koleginice treba da obrazuju i podrže mlađe žene u njihovom napredovanju u ovom dominantno muškom poslovnom okruženju,“ rekla je Ankica Barbulov.

Vebinar je zaključen pozivom zainteresovanim stranama u akciju, da sarađuju i primene konkretne mere za osnaživanje žena preduzetnica u energetskom sektoru. Sve prezentacije i radna beleška s linkovima i zaključcima o ovoj temi biće objavljene na veb stranici događaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

8. mart 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

8. mart 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

8. mart 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

8. mart 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače