GIZ

Manifestacijom Prijatelji dobre energije u Beogradu završeno obeležavanje Klimatske nedelje

Manifestacijom „Prijatelji dobre energije“ završeno obeležavanje Klimatske nedelje u Beogradu

Foto: GIZ

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Manifestacija Prijatelji dobre energije održana je u subotu, 23. septembra, na Kalemegdanu. Ovaj jedinstveni događaj, posvećen ulozi održivih izvora energije i zaštiti životne sredine, koji je organizovao Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Srbiji, samo je deo brojnih aktivnosti i događaja koji su tokom Nedelje klime upriličeni u Beogradu i Kragujevcu.

Događaj je protekao u znaku održivosti i zaštite životne sredine, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa brojnim prednostima prelaska na obnovljive izvore energije kao i kako sami mogu da doprinesu ovom procesu.

Posebna pažnja bila je posvećena prozjumerima – kupcima-proizvođačima, koji proizvode električnu energiju iz solarnih panela za sopstvene potrebe, i svima onima koji žele da to postanu. Zainteresovani su se informisali o prednostima ulaska u takav sistem kao i izazovima, a stručnjaci su im objašnjavali sve što ih je interesovalo.

Važno nam je da građane upoznamo sa konceptom prozjumera

„Važno nam je da građane upoznamo sa konceptom prozjumera odnosno kupca-proizvođača i približimo im značaj upotrebe solarne energije na putu ka energetskoj tranziciji. Nastavićemo da radimo na edukaciji i podizanju svesti građana u domenu obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti“, istakao je Til Barmajer, vođa projekta ‘Promocija održivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji’, kojeg sprovodi GIZ.

Štandovi znanja

Tokom manifestacije, posetioci su obilazili štandove i sticali znanje o obnovljivim izvorima energije.

Svoj rad je predstavila energetska zadruga Elektropionir, koja je osnovana sa ciljem da osnaži ljude da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore. Na ovom štandu posetioci su imali priliku da se upoznaju sa uređajima za merenje proizvodnje energije iz solarnih panela, praćenje kvaliteta vazduha, te praćenje proizvodnje i potrošnje energije. Njih mogu da naprave u kućnim uslovima.

Manifestacija - Prijatelji dobre energije - 4
Foto: GIZ

Kako je biti prozjumer u Srbiji, posetioci su mogli da pitaju Nenada Maričića, jednog od prvih kupaca-proizvođača. On je na štandu Pitajte prozjumera sa zainteresovanim posetiocima podelio svoje iskustvo u proizvodnji električne energije za vlastite potrebe.

Na štandu kompanije Energy Net instaliran je solarni panel, koji je bio posebna atrakcija za sve prisutne. Posetioci su mogli da vide kako se mobilni telefon, LED sijalice i trake napajaju iz ovog uređaja. U Startap kutku, nagrađeni studenti iz S-Futur tima su gostima predstavili svoj prototip alarmnog sistema za solarne panele koji obaveštava korisnika o oštećenju i kvarovima preko IoS i Android aplikacije.

Pažnju najmlađih posetilaca privukla je predstava ‘Ko prirodu prlja, ima da nadrlja’, nakon čega su se priključili radionicama na temu energetske efikasnosti, u organizaciji Dečjeg inovacionog centra. Oni nešto stariji učestvovali su u zabavnoj aktivnosti konstrukcije i programiranja robota i tako se upoznali sa pojmovima energetske efikasnosti, štednje energije i zelene energije. Deca su se posebno zabavila na radionicama zanimljive fizike i elektronike, a ona najsmelija odlučila su da na kraju svoje znanje iz ove oblasti provere na kvizu.

Nedelja klime u Beogradu

Nemačka razvojna saradnja u Srbiji obeležila je Nedelju klime, od 16. do 24. septembra, serijom događaja sa ciljem podizanja svesti o zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Nedelja klime otvorena je 16. septembra Uličnim festivalom (Steet Fest) u Velikom parku u Kragujevcu. Nemačka ambasada je uz podršku GIZ-a održala Klimatske razgovore 18. septembra u kulturnom centru Grad u Beogradu. Na dva panela – Zagađenje vazduha i zdravlje stanovništva i Energetski sektor i klimatske promene, govorilo je 11 eksperata iz ovih oblasti.

Prvi put su uručene nagrade liderkama energetske tranzicije u Srbiji

U sredu, 20. septembra, u Dorćol Platzu, Centar za promociju održivog razvoja je u partnerstvu sa projektom ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji’ organizovao konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju. Pored panel-diskusija i predstavljanja rezultata istraživanja sprovedenog u okviru WISE projekta, na događaju su prvi put uručene nagrade liderkama održive energetike u Srbiji.

Ovogodišnje dobitnice su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, i Ana Džokić, suosnivačica Elektropionira.

Konferenciju je svečano otvorila ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, koja je rekla da Srbija ima velik potencijal da poveća udeo žena u energetskoj privredi te da je on trenutno još dosta mali. Važnu ulogu u tome imaju, kako je rekla, mreže kao što je WISE.

Poslednji u nizu događaja, kojim je zaključena Nedelja klime, bio je dan posvećen prozjumerima, Prijateljima dobre energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

26. septembar 2023. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.

Dr Till Barmeier, GIZ

Dr Till Barmeier iz GIZ-a: Naše inicijative u Srbiji podržavaju energetsku tranziciju i dekarbonizaciju

26. septembar 2023. - U nastojanju da ubrza put Srbije ka održivoj i čistoj energetskoj budućnosti, Nemačka razvojna saradnja u Srbiji aktivno sprovodi inicijative za promociju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti

hakaton SolaRise

Veštačka inteligencija otkriva potencijal vašeg krova za postavljanje solarnih panela

26. septembar 2023. - SolaRise tim je razvio softver koji, na osnovu adrese, može da odredi potencijal krova za postavljanje solarnih panela, kao i cenu

Otvorene prijave za peti ciklus obuke za montere solarnih panela

Novi ciklus obuke za montere solarnih panela

26. septembar 2023. - GIZ je u saradnji sa kompanijom Energy Net Akademija otvorio prijave za peti ciklus obuke za montere fotonaponskih sistema