GIZ

Nemačka saradnja obeležava Nedelju klime u Srbiji

Nemačka saradnja obeležava Nedelju klime u Srbiji

Foto: GIZ

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna saradnja u Srbiji najavila je Klimatsku nedelju, seriju događaja koji će se održati od 16. do 24. septembra 2023. godine sa ciljem podizanja svesti o zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Nedelja klime biće otvorena Uličnim festivalom (Steet Fest) 16. septembra u Velikom parku u Kragujevcu. Nemačku saradnju u Srbiji čine Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), državna razvojna banka KfW i Ambasada Savezne Republike Nemačke. One će sa svojim partnerima predstaviti rezultate koje su proteklih godina ostvarile u Kragujevcu.

Osamnaestog septembra biće otvorena izložba fotografija na otvorenom

U ponedeljak, 18. septembra, biće otvorena izložba fotografija na otvorenom. Na Beogradskoj tvrđavi – Kalemegdanu posetioci će imati priliku da vide više od 20 godina nemačke podrške Srbiji u zaštiti životne sredine i klime.

Nemačka ambasada organizuje manifestaciju „Klimatski razgovori“

Od 18 do 20 sati istog dana, ambasada organizuje manifestaciju Klimatski razgovori u Kulturnom centru Grad. Biće održane dve panel-diskusije. Teme su Zagađenje vazduha i zdravlje stanovništva i Energetski sektor i klimatske promene. Događaj će otvoriti šef odeljenja za privrednu saradnju Kristijan Šiling, a razgovore će moderirati Stevan Vujasinović.

CPOR organizuje konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju

U sredu, 20. septembra, u Dorćol Platzu, Centar za promociju održivog razvoja u partnerstvu sa projektom ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji’ organizuje konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju.

Pored panel-diskusija i predstavljanja rezultata istraživanja sprovedenog u okviru projekta, na događaju će biti uručene i nagrade liderkama energetske tranzicije u Srbiji. Nagrada se uručuje po prvi put i ustanovili su je Centar za promociju održivog razvoja i GIZ.

Dan prozjumera na Kalemegdanu

Na Kalemegdanu, u prostoru iza Prirodnjačkog muzeja, Nemačka razvojna saradnja će 23. septembra sa početkom u 12 sati sa implementacionim partnerima obeležiti Dan prozjumera, pod sloganom Prijatelji dobre energije.

Tokom manifestacije biće postavljeni štandovi, koje će posetioci imati priliku da obiđu i prošire znanje o obnovljivim izvorima energije.

Na samom ulazu nalaziće se GIZ info kutak. Na ovom štandu građani će moći da se informišu o projektu ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti’ i o srpsko-nemačkom klimatskom partnerstvu.

Pobednički tim RE-hakatona, S-Futur, predstaviće u Startap kutku svoje softversko rešenje za alarmni sistem za solarne panele.

Članovi Energetske zadruge Elektropionir će na svom štandu predstaviti uređaje iz svog programa rad.I/O.nica. Elektropionirova rad.I/O.nica okuplja zajednicu “uradi sam” entuzijasta, zaljubljenika u podatke i ljude uzbuđenih mogućnostima kombinovanja tehnologije i podataka kako bi obnovljiva energija postala pristupačnija, prisutnija i dostupnija svima. Takođe, na ovom štandu posetioci će imati priliku da se upoznaju sa konceptom energetske zadruge.

Na štandu Energy Net, posetioci će moći uživo da prate proizvodnju energije iz solarnog panela.

Kutak Pitajte prozjumera! je mesto gde će posetioci moći da dobiju informacije iz prve ruke o dosadašnjem iskustvu jednog od prvih prozjumera u Srbiji – Nenada Maričića.

U dečjem kutku biće organizovana radionica robotike, dok će za najmlađe biti organizovana radionica crtanja. Pored izložbenih štandova partnera, biće organizovana dečija predstava ‘Ko prirodu prlja, ima da nadrlja’.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

15. septembar 2023. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

15. septembar 2023. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

15. septembar 2023. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

15. septembar 2023. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze