GIZ

Nemačka saradnja obeležava Nedelju klime u Srbiji

Nemačka saradnja obeležava Nedelju klime u Srbiji

Foto: GIZ

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna saradnja u Srbiji najavila je Klimatsku nedelju, seriju događaja koji će se održati od 16. do 24. septembra 2023. godine sa ciljem podizanja svesti o zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Nedelja klime biće otvorena Uličnim festivalom (Steet Fest) 16. septembra u Velikom parku u Kragujevcu. Nemačku saradnju u Srbiji čine Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), državna razvojna banka KfW i Ambasada Savezne Republike Nemačke. One će sa svojim partnerima predstaviti rezultate koje su proteklih godina ostvarile u Kragujevcu.

Osamnaestog septembra biće otvorena izložba fotografija na otvorenom

U ponedeljak, 18. septembra, biće otvorena izložba fotografija na otvorenom. Na Beogradskoj tvrđavi – Kalemegdanu posetioci će imati priliku da vide više od 20 godina nemačke podrške Srbiji u zaštiti životne sredine i klime.

Nemačka ambasada organizuje manifestaciju „Klimatski razgovori“

Od 18 do 20 sati istog dana, ambasada organizuje manifestaciju Klimatski razgovori u Kulturnom centru Grad. Biće održane dve panel-diskusije. Teme su Zagađenje vazduha i zdravlje stanovništva i Energetski sektor i klimatske promene. Događaj će otvoriti šef odeljenja za privrednu saradnju Kristijan Šiling, a razgovore će moderirati Stevan Vujasinović.

CPOR organizuje konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju

U sredu, 20. septembra, u Dorćol Platzu, Centar za promociju održivog razvoja u partnerstvu sa projektom ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji’ organizuje konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – liderstvo za energetsku tranziciju.

Pored panel-diskusija i predstavljanja rezultata istraživanja sprovedenog u okviru projekta, na događaju će biti uručene i nagrade liderkama energetske tranzicije u Srbiji. Nagrada se uručuje po prvi put i ustanovili su je Centar za promociju održivog razvoja i GIZ.

Dan prozjumera na Kalemegdanu

Na Kalemegdanu, u prostoru iza Prirodnjačkog muzeja, Nemačka razvojna saradnja će 23. septembra sa početkom u 12 sati sa implementacionim partnerima obeležiti Dan prozjumera, pod sloganom Prijatelji dobre energije.

Tokom manifestacije biće postavljeni štandovi, koje će posetioci imati priliku da obiđu i prošire znanje o obnovljivim izvorima energije.

Na samom ulazu nalaziće se GIZ info kutak. Na ovom štandu građani će moći da se informišu o projektu ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti’ i o srpsko-nemačkom klimatskom partnerstvu.

Pobednički tim RE-hakatona, S-Futur, predstaviće u Startap kutku svoje softversko rešenje za alarmni sistem za solarne panele.

Članovi Energetske zadruge Elektropionir će na svom štandu predstaviti uređaje iz svog programa rad.I/O.nica. Elektropionirova rad.I/O.nica okuplja zajednicu “uradi sam” entuzijasta, zaljubljenika u podatke i ljude uzbuđenih mogućnostima kombinovanja tehnologije i podataka kako bi obnovljiva energija postala pristupačnija, prisutnija i dostupnija svima. Takođe, na ovom štandu posetioci će imati priliku da se upoznaju sa konceptom energetske zadruge.

Na štandu Energy Net, posetioci će moći uživo da prate proizvodnju energije iz solarnog panela.

Kutak Pitajte prozjumera! je mesto gde će posetioci moći da dobiju informacije iz prve ruke o dosadašnjem iskustvu jednog od prvih prozjumera u Srbiji – Nenada Maričića.

U dečjem kutku biće organizovana radionica robotike, dok će za najmlađe biti organizovana radionica crtanja. Pored izložbenih štandova partnera, biće organizovana dečija predstava ‘Ko prirodu prlja, ima da nadrlja’.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. septembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. septembar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. septembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. septembar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora