GIZ

Klimatski razgovori: Energetska tranzicija je presudna za zdravlje građana i mora biti brža i efikasnija

nedelja klime srbija klimatski razgovori giz

Foto: GIZ

Objavljeno

20.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija je uspostavila neophodnu zakonsku i stratešku osnovu za energetsku tranziciju i zaštitu od zagađenja vazduha, ali primena novouvedenih rešenja ide veoma sporo. Taj proces se mora ubrzati i poboljšati, pre svega na nivou lokalnih samouprava i u pogledu uključivanja građana, zaključak je Klimatskih razgovora održanih u Kulturnom centru GRAD u Beogradu.

Klimatski razgovori, sa dva panela panela – Zagađenje vazduha i zdravlje stanovništva i Energetski sektor i klimatske promene, organizovani su u sklopu Nedelje klime u Srbiji koja se realizuje uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke.

Jedanaest panelista, eksperata iz ove oblasti, i veliki broj posetilaca panel diskusija, pozdravio je Kristijan Šiling, šef Odseka za međunarodnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke.

nedelja klime srbija klimatski razgovori giz kristijan siling
Kristijan Šiling

„Nemačka ambasada prvi put organizuje Nedelju klime tokom koje, uz podršku GIZ-a, organizujemo niz događaja širom Srbije. Klimatski razgovori su neophodni za podizanje svesti građana Srbije o važnosti ove teme i načinima na koji svako od nas može da doprinese ublažavanju posledica klimatskih promena“, rekao je Šiling, i podsetio da godinama unazad Nemačka podržava Srbiju u zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i uvođenju obnovljivih izvora energije.

Lekić: Na svim mernim mestima u Srbiji vazduh je 3. kategorije

Na prvom panelu posvećenom odnosu klimatskih promena i zdravlja stanovništva, Dejan Lekić, autor platforme i aplikacija xEco – Ekstremna ekologija, ukazao je da su rasprave o tačnosti podataka o zagađenju vazduha u Srbije nepotrebne.

„Zvanični podaci sa 80 državnih stanica pokazuju da je na svim mernim mestima u Srbiji vazduh 3. kategorije, to jest najlošije kategorije, pre svega zbog prekoračenja koncentracije suspendovanih čestica“, naveo je on.

Prof. dr Andreja Stojić, sa Univerziteta Singidunum i stručni saradnik na Institutu za fiziku, podsetio je da atmosfera sadrži deset hiljada zagađujućih čestica, a da u Srbiji pratimo samo osam, dok u Americi prate sto.

nedelja klime srbija klimatski razgovori giz lekic elizabet paunovic

Ognjan Pantić, iz Beogradske otvorene škole (BOŠ), dopunio je njihovo izlaganje podatkom da u Srbiji ima 200 stanica na kojima građani mere kvalitet vazduha, ali da još postoje gradovi sa više od 50.000 stanovnika u kojima se ne sprovodi merenje.

Paunović: Zagađenje vazduha izaziva 50 odsto oboljenja

Dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), konstatovala je da zagađenje vazduha izaziva 50 odsto oboljenja i da sredstva uložena u kvalitet vazduha nisu trošak.

„Prema podacima SZO, Srbija i zemlje u okruženju jednu trećinu nacionalnog bruto dohotka troše na zdravstvene posledice nastale usled zagađenja vazduha“, rekla je Paunović.

Jasminka Young, suosnivačica i programska direktora RES fondacije, ukazala je da je prema nacionalnom Programu zaštite vazduha potrebno da Srbija do 2030. godine u ovoj oblasti uloži 2,6 milijardi evra, a dosad je uloženo tek 26 miliona.

Najveći izazovi energetske tranzicije u Srbiji su finansije i svest građana

nedelja klime srbija klimatski razgovori giz centar grad

U fokusu druge panel diskusije bio je uticaj energetskog sektora na klimatske promene, a panelisti su pružili detaljniji uvid u proces energetske tranzicije u Srbiji.

Mirjana Jovanović, programska menadžerka Beogradske otvorene škole (BOŠ) istakla je da Srbija 70 odsto električne energije proizvodi iz uglja, da su značajni zagađivači ložišta u domaćinstvima i da dekarbonizacija apsolutno mora biti prioritet.

Maja Vukadinović, pomoćnica ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike, naglasila je da je za energetsku efikasnost 50.000 domaćinstava u Srbiji obezbeđeno 50 miliona evra.

Stojadinović: Veoma je važno da se građanima omogući da učestvuju u procesu energetske tranzicije

„Najveći izazovi energetske tranzicije u Srbiji su finansije i svest građana. Činjenica je da Srbija, koja nije članica EU, nema pristup svim EU fondovima, kao i da se pokazalo da je građanima veoma važan ekonomski aspekt energetske tranzicije na njihov kućni budžet. Zato ćemo u narednom periodu sprovesti kampanju kojom ćemo pokušati da podignemo svest građana o ekonomskim benefitima ovog procesa za njih“, istakla je Vukadinović.

Dejan Stojadinović, ekspert za energetiku, ukazao je da je veoma važno da se građanima omogući da učestvuju u procesu energetske tranzicije i da je taj proces demokratizacije započet usvajanjem regulative za kupce-proizvođače solarne energije to jest prozjumere u Srbiji.

“Nažalost ova rešenja ograničavaju i osujećuju građane čak i da proizvode onoliko energije koliko im je potrebno za njihove potrebe. To, i mnoge druge stvari u energetskoj tranziciji u Srbiji, ukazuju da će građani u tom procesu samo plaćati, a ne i učestvovati”, poručio je Stojadinović.

Končalović: Promene postoje, ali još nema dokaza da smo ozbiljni u namerama za dekarbonizaciju

Značaj demokratizacije i opšteg konsenzusa oko neophodnosti energetske tranzicije za građane i privredu istakao je i dr Davor Končalović, vanredni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i član energetske zadruge Elektropionir.

„Pre nego što pričamo o problemima poput skladištenja električne energije iz obnovljivih izvora, trebalo bi da razgovaramo o problemu naše percepcije realnosti. Promene postoje, ali još nema dokaza da smo ozbiljni u namerama za dekarbonizaciju. Sve može i brže i lakše“, istakao je on.

nedelja klime srbija klimatski razgovori giz stojadinovic maja vukadinovic koncalovic

Učesnici panela konstatovali su da izvan energetske tranzicije ne smeju ostati socijalno najugroženije kategorije stanovništva koje nemaju sredstva da pokriju svoj deo u sufinansiranju.

Hristina Vojvodić, pravna savetnica u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), na to se nadovezala ukazivanjem na problem velikog broja ljudi koji sada rade u toplanama i rudnicima uglja i delatnostima vezanim uz tu industriju.

Vojvodić: Moramo shvatiti da energetska tranzicija mnoge ljude plaši, jer će zbog nje ostati bez posla

„Ako želimo opštu podršku za energetsku tranziciju moramo shvatiti da ona mnoge ljude plaši, jer će zbog nje ostati bez posla. Zato im, uz planove za energetsku tranziciju, moramo ponuditi i rešenja za opstanak njihovih porodica“, rekla je Vojvodić.

Miodrag Gluščević, programski direktor u Stalnoj konferencija gradova i opština, zaključio je da je budućnost energetske tranzicije u demokratizaciji i decentralizaciji.

“Pitanje je samo koliko su lokalne samouprave kadre i koliko imaju kapaciteta da donesu i sprovode javne politike koje su proaktivne, a ne reaktivne. Konkretno, svi moramo da shvatimo da energetsku tranziciju ne sprovodimo zbog drugih nego zbog nas”, poručio je Gluščević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

obuka za servisere toplotnih pumpi

Prijavite se na obuku za instalaciju i servisiranje toplotnih pumpi

20. septembar 2023. - GIZ i kompanija Energy Net su ponovo otvorili konkurs za obuku za instaliranje i servisiranje toplotnih pumpi u Srbiji

Odrzana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

20. septembar 2023. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.

Dr Till Barmeier, GIZ

Dr Till Barmeier iz GIZ-a: Naše inicijative u Srbiji podržavaju energetsku tranziciju i dekarbonizaciju

20. septembar 2023. - U nastojanju da ubrza put Srbije ka održivoj i čistoj energetskoj budućnosti, Nemačka razvojna saradnja u Srbiji aktivno sprovodi inicijative za promociju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti

hakaton SolaRise

Veštačka inteligencija otkriva potencijal vašeg krova za postavljanje solarnih panela

20. septembar 2023. - SolaRise tim je razvio softver koji, na osnovu adrese, može da odredi potencijal krova za postavljanje solarnih panela, kao i cenu