Životna sredina

RERI i BOŠ: Nacrt plana kvaliteta vazduha za Beograd povući iz procedure

RERI nacrt plana kvalitet vazduha javne konsultacije

Slika: RERI

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Učesnici javnih konsultacija saglasni su da bi predloženi Nacrt plana kvaliteta vazduha za Beograd trebalo povući iz procedure, budući da ne zadovoljava osnovne kriterijume i standarde koje bi ovaj dokument trebalo da ispunjava.

Usvajanje Nacrta plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd i primena planiranih mera neće odgovoriti na hitnu potrebu da se problem zagađenja vazduha u Beogradu reši, saopštili su Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Dve organizacije organizovale su nedavno drugi krug javnih konsultacija o Nacrtu plana putem platforme Zoom koje su pokrenuli u decembru 2020.

Nije bilo ni prilike da se javnost uključi u ovaj proces

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda pozvao je 15. januara zainteresovanu javnost da obavi uvid u Nacrt plana, što ćeš trajati do 30. januara. Inače, u Beogradu je pre nekoliko nedelja održan protest zbog velikog zagađenja vazduha.

RERI i BOŠ navode je informacija o izradi novog plana je u toku 2020. bilo malo, a nije bilo ni prilike da se javnost uključi u ovaj proces.

U okviru javnih konsultacija, uvodna izlaganja su imali Mirko Popović i Hristina Vojvodić (RERI), Aleksandar Macura (RES Fondacija) i Ognjan Pantić (Beogradska otvorena škola).

Dokument ne sadrži ciljeve za smanjenja zagađenja, analizu uticaja zagađenja vazduha na zdravlje građana, rokove za realizaciju mera…

Kako navode RERI i BOŠ, u toku javne diskusije, koju su organizovali, izdvojile su se zamerke i u pogledu procedure izrade i usvajanja Nacrta plana, kao i u pogledu teksta samog plana.

Osnovne zamerke u pogledu procedure odnose se na činjenicu da zvanični organi Grada Beograda nisu planirali da prirede bilo kakvu vrstu javne prezentacije dokumenta, kao i na činjenicu da je doneta odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na Nacrt.

Grad nije planirao javnu prezentaciju dokumenta

Plan kvaliteta vazduha, po svom sadržaju i značaju, ispunjava sve zakonske kriterijume navedene u Zakonu o strateškoj proceni uticaja, tako da su se učesnici javnih konsultacija saglasili u oceni da je odluka da se ovom postupku ne pristupi neosnovana.

U pogledu sadržaja Nacrta plana, učesnici su se saglasili da dokument ne ispunjava osnovne standarde i potrebe, odnosno nije izrađen u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Nacrt nije izrađen u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha

Zakon, kao i prateći Pravilnik o sadržaju planova kvaliteta vazduha, daju precizne standarde i smernice u pogledu sadržaja ovih dokumenata, koje ovaj Nacrt na ispunjava, navode dve organizacije.

Nacrtu nedostaju sledeći elementi: ciljevi smanjenja zagađenja, analiza mera u pogledu dobiti i troškova, analiza uticaja zagađenja vazduha na zdravlje građana, precizni indikatori i rokovi za realizaciju mera, procena planiranog poboljšanja kvaliteta vazduha i vremenskog perioda potrebnog za dostizanje tih ciljeva.

Osim toga, Nacrt ne nudi ni precizan inventar emisija zagađenja, već se kao jedna od mera tek predviđa izrađivanje detaljnog inventara, što bi moralo prethoditi ovom dokumentu, zaključuju RERI i BOŠ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ukinute koncesije za sedam malih hidroelektrana na Šar planini

06 октобра 2022 - Vlada Republike Severne Makedonije donela je odluku o ukidanju sedam koncesija za male hidroelektrane u...

sarbone tradicionalni sardone Francuzi jalovistu bivseg rudnika

Šarbone – tradicionalni šardone koji Francuzi uzgajaju na jalovištu bivšeg rudnika

05 октобра 2022 - Smeli vinari uzgajaju grožđe sorte šardone na brdu jalovine na severu Francuske, a vino su nazvali šarbone, po domaćoj reči za ugalj

Tri najveće centralne banke dele odgovornost za krčenje šuma u Amazonu

Tri najveće centralne banke optužene za nestanak šuma u Amazonu

04 октобра 2022 - I najveće, odnosno najmoćnije globalne finansijske institucije ponašaju se neodgovorno u odnosu na životnu sredinu...

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...