Životna sredina

RERI i BOŠ: Nacrt plana kvaliteta vazduha za Beograd povući iz procedure

RERI nacrt plana kvalitet vazduha javne konsultacije

Slika: RERI

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Učesnici javnih konsultacija saglasni su da bi predloženi Nacrt plana kvaliteta vazduha za Beograd trebalo povući iz procedure, budući da ne zadovoljava osnovne kriterijume i standarde koje bi ovaj dokument trebalo da ispunjava.

Usvajanje Nacrta plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd i primena planiranih mera neće odgovoriti na hitnu potrebu da se problem zagađenja vazduha u Beogradu reši, saopštili su Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Dve organizacije organizovale su nedavno drugi krug javnih konsultacija o Nacrtu plana putem platforme Zoom koje su pokrenuli u decembru 2020.

Nije bilo ni prilike da se javnost uključi u ovaj proces

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda pozvao je 15. januara zainteresovanu javnost da obavi uvid u Nacrt plana, što ćeš trajati do 30. januara. Inače, u Beogradu je pre nekoliko nedelja održan protest zbog velikog zagađenja vazduha.

RERI i BOŠ navode je informacija o izradi novog plana je u toku 2020. bilo malo, a nije bilo ni prilike da se javnost uključi u ovaj proces.

U okviru javnih konsultacija, uvodna izlaganja su imali Mirko Popović i Hristina Vojvodić (RERI), Aleksandar Macura (RES Fondacija) i Ognjan Pantić (Beogradska otvorena škola).

Dokument ne sadrži ciljeve za smanjenja zagađenja, analizu uticaja zagađenja vazduha na zdravlje građana, rokove za realizaciju mera…

Kako navode RERI i BOŠ, u toku javne diskusije, koju su organizovali, izdvojile su se zamerke i u pogledu procedure izrade i usvajanja Nacrta plana, kao i u pogledu teksta samog plana.

Osnovne zamerke u pogledu procedure odnose se na činjenicu da zvanični organi Grada Beograda nisu planirali da prirede bilo kakvu vrstu javne prezentacije dokumenta, kao i na činjenicu da je doneta odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na Nacrt.

Grad nije planirao javnu prezentaciju dokumenta

Plan kvaliteta vazduha, po svom sadržaju i značaju, ispunjava sve zakonske kriterijume navedene u Zakonu o strateškoj proceni uticaja, tako da su se učesnici javnih konsultacija saglasili u oceni da je odluka da se ovom postupku ne pristupi neosnovana.

U pogledu sadržaja Nacrta plana, učesnici su se saglasili da dokument ne ispunjava osnovne standarde i potrebe, odnosno nije izrađen u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Nacrt nije izrađen u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha

Zakon, kao i prateći Pravilnik o sadržaju planova kvaliteta vazduha, daju precizne standarde i smernice u pogledu sadržaja ovih dokumenata, koje ovaj Nacrt na ispunjava, navode dve organizacije.

Nacrtu nedostaju sledeći elementi: ciljevi smanjenja zagađenja, analiza mera u pogledu dobiti i troškova, analiza uticaja zagađenja vazduha na zdravlje građana, precizni indikatori i rokovi za realizaciju mera, procena planiranog poboljšanja kvaliteta vazduha i vremenskog perioda potrebnog za dostizanje tih ciljeva.

Osim toga, Nacrt ne nudi ni precizan inventar emisija zagađenja, već se kao jedna od mera tek predviđa izrađivanje detaljnog inventara, što bi moralo prethoditi ovom dokumentu, zaključuju RERI i BOŠ.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

26. januar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

26. januar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

26. januar 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.