OIE

Postani deo WISE Srbija mreže žena u održivoj energetici #BudiWISE

Zene Srbije u odrzivoj energetici

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

28.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici objavljuje poziv za nove članice pod sloganom Budi WISE (#BeWise) i ohrabruje sve zainteresovane žene, profesionalno angažovane i studentkinje da se prijave, predstave i umreže. Poziv je otvoren do 15. avgusta, a postojeće i nove članice susrešće se na konferenciji u Beogradu planiranoj za drugu polovinu septembra.

Sve je veći broj žena koje se širom sveta profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom, a taj trend nije zaobišao ni Srbiju na njenom putu sprovođenja energetske tranzicije, implementacije Zelene agende, dekarbonizacije energetike, ali i celokupne privrede.

U Srbiji je još 2018. godine, kao jedna od prvih mreža te vrste u Evropi, osnovana WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici. Mreža danas broji 150 žena i promoviše aktivno učešće, zastupljenost i jačanje uloge žena u sektoru energetike i srodnim sektorima.

WISE Srbija broji 150 žena liderki u sektoru održive energetike, klimatskoj akciji i zelenoj ekonomiji

Članice WISE Srbija mreže žena su neke od najpoznatijih i najuticajnijih žena u energetici danas uključujući i Dubravku Đedović, ministarku rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Maju Turković, starija potpredsednica za razvoj za Evropu u kompaniji CWP Global, Nedu Lazendić, direktorka u kompaniji WV-International u partnerstvu sa norveškim investitorom Emergy, Jovanu Joksimović, pomoćnica ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike, Lenu Bratić, direktorka USAID projekta Bolja energija, Ankicu Barbulov, direktorka Negawatt Solutions, i mnogo drugih sjajnih žena.

WISE konferencija mart 2018

Konferencija WISE Srbija, mart 2018. godine: Mirjana Filipović, bivša državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, ministarka Dubravka Đedović i poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković (sleva na desno)

U okviru nove faze projekta, koji sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom agencijom – GIZ i Ministarstvom rudarstva i energetike, otvoren je poziv za nove članice.

„Nastavak projekta WISE Srbija dolazi u trenutku intenziviranja aktivnosti sa ciljem ostvarivanja energetske tranzicije i niskougljeničnog razvoja  Srbije. Na talasu entuzijazma i uspeha koji je postignut 2018. kada je WISE Srbija mreža formirana, ali i profesionalnih uspeha članica, danas širimo krug žena koje svojim radom, ambicijom i rezultatima žele da doprinesu koracima koje naša zemlja pravi u procesu tranzicije ka čistijim izvorima energije, ostvarivanju energetske bezbednosti i stabilnosti,“ poručila je Branislava Jovičić, pokretač WISE mreže u Srbiji.

Ko su žene koje mogu da se prijave i postanu deo WISE Srbija mreže?

Žene koje profesionalno bave energetikom, klimatskom akcijom, zelenom ekonomijom i zaštitom životne sredine, bez obzira na zvanje ili trenutnu poziciju, dobrodošle su da se uključe.

Ukoliko ste žena inženjer, projektna menadžerka, radite u energetskoj kompaniji ili kompaniji iz nekog drugog sektora, advokatskoj kancelalari, konsultantskoj kući, obrazovnoj instituciji, državnoj instituciji ili lokalnoj samoupravi, nevladinom sektoru, medijima, popunite formular i predstavite se. Veličina, broj zaposlenih ili finansijska snaga organizacije iz koje dolaze žene nisu važan faktor.

Poziv da postanu deo WISE Srbija mreže žena upućen je i studentikinjama

Takođe, u želji da se podrže i buduće liderke, poziv da postanu deo WISE Srbija mreže je upućen i studentkinjama relevantnih fakulteta, kao i mladim ženama na poslediplomskim studijama.

WISE Srbija konferencija mart 2018

Članice mreže  mogu da postanu žene iz Srbije koje rade u Srbiji, žene koje su poreklom iz Srbije i žive i rade u inostranstvu, kao i žene koje su iz inostranstva, ali su profesionalne angažovane u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. jun 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

28. jun 2023. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

28. jun 2023. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

28. jun 2023. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj