Električna energija

Mujović: Termoelektrana Pljevlja neće biti ugašena u narednih deset godina

Saša Mujović, termoelektrana Pljevlja

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore

Objavljeno

08.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana u Pljevljima neće biti ugašena sigurno još deset godina, izjavio je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva Crne Gore.

Govoreći o zelenoj tranziciji koju zahteva Energetska zajednica, Saša Mujović je u emisiji „Okvir“ Radio-televizije Crne Gore (RTCG) istakao da se termoelektrana Pljevlja neće ugasiti za godinu dana.

„Termoelektrana u Pljevljima će ostati da radi najmanje sedam-osam do deset godina i to do izgradnje hidroelektrane Kruševo. Mi iz Vlade smo sve imali u glavi“, rekao je Mujović.

Krajem marta, Mujović je izjavio da je Vlada spremna da izgradi novi izvor električne energije.

Po njegovim rečima za to su se kandidovala dva projekta – hidroelektrane Kruševo i Ćehotina. Hidroenergija nije pase projekat, naglasio je.

Hidroenergija nije pase projekat

Da podsetimo, u aprilu 2022. godine Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) započela je ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja. Cilj je da se smanje njene štetne emisije, kako bi bile u skladu sa standardima Evropske unije, i kako bi se produžio njen radni vek.

Značaj ove elektrane za Crnu Goru je veliki jer sa snagom od 225 MW obezbeđuje 40 odsto domaće proizvodnje električne energije.

U toku svoje posete Crnoj Gori početkom prošle godine direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski je istakao da Crna Gora treba da uskladi svoje zakonodavstvo sa evropskim i donese nacionalni energetski i klimatski plan, kao i odluku o tome kada će isključiti termoelektranu Pljevlja.

Nacionalni energetski i klimatski plana biće donet do sredine ove godine

Mujović je u emisiji naglasio da Vlada radi na donošenju nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i da će biti donet do sredine ove godine.

Potrebno je definisati ciljeve koji su od velike važnosti, a pre svega kako smanjiti emisije CO2, istakao je Mujović.

„Plan redukcije CO2 dostići ćemo sa redukcijom plana rada termoelektrane od 15 do 20 odsto. Angažovani su stručnjaci, pa ćemo vidjeti rezultate. Želim da sve ide po planu“, zaključio je ministar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

8. april 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

8. april 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

8. april 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

8. april 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec