Električna energija

EPCG razmatra mogućnost izgradnje HE Kruševo na reci Pivi

Foto: Santasa99 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Objavljeno

15.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je raspisala tender za izradu studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od Hidroelektrane Piva, radi mogućnosti izgradnje hidroelektrane Kruševo.

EPCG je raspisala tender za izradu studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala rijeke Pive nizvodno od HE Piva sa izradom softverske platforme za podršku o izboru optimalne varijante za izgradnju hidroelektrane Kruševo.

Namera ove državne kompanije je da izradom predmetne studije aktuelizuje projekat izgradnje HE Kruševo od pre četiri decenije. Kako se navodi u projektnom zadatku, reka Piva je jedan od najvažnijih tokova u Crnoj Gori i samo je delimično iskorišćena u hidroenergetskom smislu.

Deonica nizvodno od HE Piva do spajanja Pive sa Tarom, gde počinje Drina, duga je 10 kilometara, od kojih je 6,5 kilometara na teritoriji Crne Gore, a ostatak čini granicu Crne Gore i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske.

Studija bi trebalo da obradi varijantu brane i pribranske hidroelektrane na oko 1,6 kilometara uzvodno od ušća Pive i Tare, kako je identifikovano u Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine. Za tu opciju je već pre četiri decenije izrađena jedna studija. Druga varijanta bi bila za branu i pribransku hidroelektranu na delu reke koji je isključivo na teritoriji Crne Gore.

Ponude se mogu dostaviti do 1. septembra. Vrednost javne nabavke je 220 hiljada evra bez poreza na dodatu vrednost.

Hidroenergetski projekti na reci Pivi

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka na reci Pivi je izgrađena jedna od najvećih lučnih brana na svetu, Mratinje, koja se nalazi u središnjem delu toka, sa akumulacijom od 800 miliona kubnih metara. Na uzvodnom delu vodotoka Pive je planirana izgradnja HE Komarnica, zbog koje su domaće ekološke organizacije podnele žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije radi zaštite biodiverziteta. EPCG je saopštio da je potrebno postići međudržavni sporazum o izgradnji ove hidroelektrane.

EPCG će ispitati hidroenergetski potencijal donjeg dela toka reke Pive nizvodno od HE Piva do spajanja sa Tarom

Takođe, u BiH, nizvodno od postojeće HE Piva, na Drini je počela izgradnja HE Buk Bijela. Crna Gora je 2004. usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare, navode u EPCG-u, uz napomenu da to značajno utiče na mogućnost realizacije.

Treba pomenuti i da su domaće ekološke organizacije prošle godine podnele žalbu Sekretarijatu za implementaciju Espoo konvencije jer je BiH izbegla procenu prekograničnog uticaja koju bi brana za planiranu hidroelektranu Buk Bijela imala na životnu sredinu u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste