Električna energija

EPCG razmatra mogućnost izgradnje HE Kruševo na reci Pivi

Foto: Santasa99 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Objavljeno

15.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je raspisala tender za izradu studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala reke Pive nizvodno od Hidroelektrane Piva, radi mogućnosti izgradnje hidroelektrane Kruševo.

EPCG je raspisala tender za izradu studije iskorišćenja hidroenergetskog potencijala rijeke Pive nizvodno od HE Piva sa izradom softverske platforme za podršku o izboru optimalne varijante za izgradnju hidroelektrane Kruševo.

Namera ove državne kompanije je da izradom predmetne studije aktuelizuje projekat izgradnje HE Kruševo od pre četiri decenije. Kako se navodi u projektnom zadatku, reka Piva je jedan od najvažnijih tokova u Crnoj Gori i samo je delimično iskorišćena u hidroenergetskom smislu.

Deonica nizvodno od HE Piva do spajanja Pive sa Tarom, gde počinje Drina, duga je 10 kilometara, od kojih je 6,5 kilometara na teritoriji Crne Gore, a ostatak čini granicu Crne Gore i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske.

Studija bi trebalo da obradi varijantu brane i pribranske hidroelektrane na oko 1,6 kilometara uzvodno od ušća Pive i Tare, kako je identifikovano u Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine. Za tu opciju je već pre četiri decenije izrađena jedna studija. Druga varijanta bi bila za branu i pribransku hidroelektranu na delu reke koji je isključivo na teritoriji Crne Gore.

Ponude se mogu dostaviti do 1. septembra. Vrednost javne nabavke je 220 hiljada evra bez poreza na dodatu vrednost.

Hidroenergetski projekti na reci Pivi

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka na reci Pivi je izgrađena jedna od najvećih lučnih brana na svetu, Mratinje, koja se nalazi u središnjem delu toka, sa akumulacijom od 800 miliona kubnih metara. Na uzvodnom delu vodotoka Pive je planirana izgradnja HE Komarnica, zbog koje su domaće ekološke organizacije podnele žalbu Sekretarijatu Bernske konvencije radi zaštite biodiverziteta. EPCG je saopštio da je potrebno postići međudržavni sporazum o izgradnji ove hidroelektrane.

EPCG će ispitati hidroenergetski potencijal donjeg dela toka reke Pive nizvodno od HE Piva do spajanja sa Tarom

Takođe, u BiH, nizvodno od postojeće HE Piva, na Drini je počela izgradnja HE Buk Bijela. Crna Gora je 2004. usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare, navode u EPCG-u, uz napomenu da to značajno utiče na mogućnost realizacije.

Treba pomenuti i da su domaće ekološke organizacije prošle godine podnele žalbu Sekretarijatu za implementaciju Espoo konvencije jer je BiH izbegla procenu prekograničnog uticaja koju bi brana za planiranu hidroelektranu Buk Bijela imala na životnu sredinu u Crnoj Gori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

15. jul 2022. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

15. jul 2022. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

15. jul 2022. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

15. jul 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju