Električna energija

Crna Gora će iz Plana rasta za Zapadni Balkan tražiti novac za hidroelektrane i mreže

sasa mujovic plan rasta za zapadni balkan crna gora

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da za sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan kandiduje projekte gradnje velikih hidroelektrana i jačanja prenosne i distributivne mreže, najavio je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Plan rasta za Zapadni Balkan Evropska komisija je usvojila početkom novembra prošle godine. Cilj Plana, kako je saopštila Komisija, je davanje nekih od prednosti članstva u EU regionu i pre pridruživanja, jačanje privrednog rasta i brže približavanje EU u socioekonomskom smislu. Zemlje će morati da ispune određene uslove kako bi dobile finansijski paket od dve milijarde evra bespovratnih sredstava i četiri milijarde evra u kreditima.

Ministar Saša Mujović je u intervjuu Vijestima rekao da je u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova i Delegacijom EU u Crnoj Gori, Ministarstvo dostavilo niz reformskih mera za potrebe pripreme Reformske agende. Mere se, kako je dodao, odnose na unapređenje tržišta električne energije, dekarbonizaciju, digitalizaciju distributivnog sistema i inovacije.

Infrastrukturni projekti kandidovaće se posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan

On je naglasio da su se trudili da mere budu realno ostvarive, ali i dovoljno ambiciozne kako bi bile u skladu sa preporukama iz Izveštaja Evropske komisije o proširenju i sa Programom ekonomskih reformi.

Osim reformskih mera, kako je istakao, infrastrukturni projekti kandidovaće se posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), što će se takođe finansirati iz Plana rasta.

Vrednost potencijalnih projekata dostiže 500 miliona evra

Crna Gora planira da pomoću ovog mehanizma ubrza razvoj gradnju velikih proizvodnih objekata u oblasti hidro potencijala, kao i da ojača prenosnu i distributivnu mrežu kako bi se omogućila dalja integracija obnovljivih izvora električne energije i energetska stabilnost, objasnio je Mujović.

Ministar je naveo da je ukupna vrednost predloženih infrastrukturnih projekata do 500 miliona evra. Posle konsultacija sa energetskim kompanijama, kako je dodao, izabraće se projekti “sa najvećim stepenom zrelosti”.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je ranija najavila da planira gradnju hidroelektrana Komarnica i Kruševo, a razmatra se i projekat Sutorina.

Sudbina HE Komarnica zavisi od ocene studije o uticaju na životnu sredinu

Mujović je sada podsetio da je prethodna Vlada dala koncesiju EPCG za gradnju HE Komarnica.

U toku je, kako je naveo, postupak ocene Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu, i od te ocene zavisi dalja budućnost ovog projekta.

Bez saglasnosti na Elaborat nije moguće realizovati ovaj projekat jer se ne može dobiti građevinska dozvola, istakao je on.

Cilj da Crna Gora bude u potpunosti energetski nezavisna zemlja ima svoje izazove, a put za njihovo prevazilaženje je poštovanje propisa uz široki konsenzus svih aktera uključenih u proces, poručio je Mujović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

3. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

3. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

3. januar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

3. januar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara