Električna energija

Crna Gora će iz Plana rasta za Zapadni Balkan tražiti novac za hidroelektrane i mreže

sasa mujovic plan rasta za zapadni balkan crna gora

Foto: Vlada Crne Gore/Flickr

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora planira da za sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan kandiduje projekte gradnje velikih hidroelektrana i jačanja prenosne i distributivne mreže, najavio je Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva.

Plan rasta za Zapadni Balkan Evropska komisija je usvojila početkom novembra prošle godine. Cilj Plana, kako je saopštila Komisija, je davanje nekih od prednosti članstva u EU regionu i pre pridruživanja, jačanje privrednog rasta i brže približavanje EU u socioekonomskom smislu. Zemlje će morati da ispune određene uslove kako bi dobile finansijski paket od dve milijarde evra bespovratnih sredstava i četiri milijarde evra u kreditima.

Ministar Saša Mujović je u intervjuu Vijestima rekao da je u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova i Delegacijom EU u Crnoj Gori, Ministarstvo dostavilo niz reformskih mera za potrebe pripreme Reformske agende. Mere se, kako je dodao, odnose na unapređenje tržišta električne energije, dekarbonizaciju, digitalizaciju distributivnog sistema i inovacije.

Infrastrukturni projekti kandidovaće se posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan

On je naglasio da su se trudili da mere budu realno ostvarive, ali i dovoljno ambiciozne kako bi bile u skladu sa preporukama iz Izveštaja Evropske komisije o proširenju i sa Programom ekonomskih reformi.

Osim reformskih mera, kako je istakao, infrastrukturni projekti kandidovaće se posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), što će se takođe finansirati iz Plana rasta.

Vrednost potencijalnih projekata dostiže 500 miliona evra

Crna Gora planira da pomoću ovog mehanizma ubrza razvoj gradnju velikih proizvodnih objekata u oblasti hidro potencijala, kao i da ojača prenosnu i distributivnu mrežu kako bi se omogućila dalja integracija obnovljivih izvora električne energije i energetska stabilnost, objasnio je Mujović.

Ministar je naveo da je ukupna vrednost predloženih infrastrukturnih projekata do 500 miliona evra. Posle konsultacija sa energetskim kompanijama, kako je dodao, izabraće se projekti “sa najvećim stepenom zrelosti”.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je ranija najavila da planira gradnju hidroelektrana Komarnica i Kruševo, a razmatra se i projekat Sutorina.

Sudbina HE Komarnica zavisi od ocene studije o uticaju na životnu sredinu

Mujović je sada podsetio da je prethodna Vlada dala koncesiju EPCG za gradnju HE Komarnica.

U toku je, kako je naveo, postupak ocene Elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu, i od te ocene zavisi dalja budućnost ovog projekta.

Bez saglasnosti na Elaborat nije moguće realizovati ovaj projekat jer se ne može dobiti građevinska dozvola, istakao je on.

Cilj da Crna Gora bude u potpunosti energetski nezavisna zemlja ima svoje izazove, a put za njihovo prevazilaženje je poštovanje propisa uz široki konsenzus svih aktera uključenih u proces, poručio je Mujović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji