OIE

UPDATE: Severna Makedonija pripremila prve sporazume sa strateškim partnerima o gradnji solarnih elektrana i kogeneracije

makedonija strateski projekti solar vlada sporazum pehcevo

Foto: solar energy from Pixabay

Objavljeno

02.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija pripremila je prvе zakonе i sporazumе za realizaciju strateških investicionih projekata u sektoru energetike, što je model kojim olakšava i ubrzava ulaganja u elektrane za korišćenje obnovljivih izvora energije. Reč je o projektima solarnih elektrana Pehčevo i Stipion, kogenerativnoj elektrani Skoplje i kombinaciji fotonaponske elektrane i gasnih motora.

Severna Makedonija je 2020. godine donela Zakon o strateškim investicijama kako bi „podstakla, privukla i stvorila uslove za sprovođenje strateških investicija“. Vlada prvo donosi odluku da određenom projektu dodeli taj status, što je dosad urađeno za 12 projekata, od kojih se velika većina odnosi na obnovljive izvore energije. Neki od njih su Fabrika zelene energije, Mitilineos kogeneraciono postrojenje Skoplje, Stipion, Erdželija, HEC Solar (Pehčevo), Virovi.

Posle toga slede pregovori o sporazumu o strateškom investicionom projektu, koji potpisuju Vlada i investitor, usvajanje zakona o konkretnom projektu u parlamentu Sobranje i potpisivanje sporazuma. Prve odluke Vlade o dodeljivanju statusa strateške investicije donete su još 2021, pa je očigledno bilo potrebno dosta vremena za pregovore.

Mytilineos će dobiti državnu pomoć od skoro 50 miliona evra

Sada je Vlada Severne Makedonije konačno usvojila i poslala Sobranju Predlog zakona za realizaciju strateškog investicionog projekta solarna elektrana Pehčevo, Predlog zakona za realizaciju strateškog investicionog projekta Solarni park Stipion, Predlog zakona za realizaciju strateškog investicionog projekta Mitilineos kogeneraciono postrojenje Skoplje  i Predlog zakona za realizaciju strateškog investicionog projekta AIM Green Tech.

U predlozima se navodi da su sastavni delovi ovih dokumenata i sporazumi između Vlade i četiri firme: sa HEC Solar MK za Pehčevo, sa Ostro Solar za Stipion, sa Preduzećem za proizvodnju električne i toplotne energije Mytilineos za kogeneraciju Skoplje i sa AIM Green Tech za istoimeni projekat.

HEC Solar MK je u vlasništvu bugarske kompanije HEC Solar, čiji je osnivač, kako piše na njihovom sajtu, Vladimir Tabutov, a direktor Bojan Tabutov. Vlasnik firme Ostro Solar je francuski Akuo Energy, a Preduzeća za proizvodnju električne i toplotne energije Mitilineos grčki Mytilineos.

Usvajanja predloga zakona za projekte koje će sprovesti HEC Solar, Akuo Energy i AIM Green Tech, pa samim tim i sprovođenje ovih projekata, neće zahtevati sredstva iz budžeta. To nije slučaj sa projektom grčke kompanije, koja bi trebalo da dobije državnu pomoć od 49,75 miliona evra.

Ukupna ulaganja od 786 milion evra

Kapacitet solarne elektrane Pehčevo biće 73 MWac, a postrojenja Stipion 400 MW, plus/minus deset odsto. Kogenerativno postrojenje u glavnom gradu zemlje trebalo bi da bude 130-165 MW za proizvodnju električne i 90-105 MW za proizvodnju toplotne energije.

Projekat AIM Green Tech zamišljen je u dve faze. U prvoj bi bila izgrađena solarna elektrana od 150 MW i instalirani gasni motori snage 25 MW, a u drugoj gasna elektrana snage 25 MW, koja bi se koristila za vanredne situacije u snabdevanju energijom. U obe faze, kako se navodi u Predlogu zakona, moguće je instaliranje i baterija.

Finansiranje obezbeđuju investitori

Strateški investitor planira da u fotonaponsku elektranu Pehčevo uloži skoro 52 miliona evra, dok je investicija u solarnu elektranu Stipion procenjena na 270 miliona evra. Gradnja postrojenja za zajedničku proizvodnju električne i toplotne energije trebalo bi da košta 290 miliona evra, a kombinacija solara i prirodnog gasa 174 miliona evra.

Strateški investitori su obavezni da obezbede novac za finansiranje projekata i to će uraditi, kako je navedeno, iz sopstvenih izvora, kao i od komercijalih i razvojnih banaka, međunarodnih finansijskih institucija i investicionih fondova.

Investitor u solar će državi plaćati jedan evro na svaki prodati i naplaćeni megavat-sat

Sva četiri projekta biće instalirana na državnom zemljištu, koje će investitori uzeti u zakup. Investitori u Pehčevo i Stipion će imati mogućnost da iskoriste zemlju i u poljoprivredne svrhe instaliranjem agrosolarnih sistema, koji su sve češće rešenje u regionu i Evropi, dok to nije predviđeno kod trećeg projekta za solar.

Predlozi zakona predviđaju da investitori u solar svakih šest meseci od početka komercijalnog rada elektrane uplate državnom Fondu za razvoj, koji je osnovala Razvojna banka Severne Makedonije, jedan evro po prodatom i naplaćenom megavat-satu električne energije, tokom celog period rada.

Ugovori o otkupu električne energije biće potpisan sa ESM-om

Investitori će, kako je to navedeno u sporazumima, koji su sastavni deo predloga zakona, potpisati ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA), odnosno električne i toplotne energije u slučaju kogeneracije, sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Cena se navodi samo u jednom slučaju, kod solarne elektrane Stipion – 56 evra po MWh, kao i to da je fiksna.

Sporazum za Pehčevo biće potpisan na 25 godina, a za ostala tri projekta na 30.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

2. februar 2024. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

2. februar 2024. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

2. februar 2024. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. februar 2024. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.