OIE

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Foto: Solida grupa

Objavljeno

07.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solida, koja u Hrvatskoj ima trideset malih solarnih elektrana, s novim projektom od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u toj zemlji. Na lokaciji na kojoj je otpočela izgradnju će takođe uzgajati ovce. Kompanija odsad namerava da instalira isključivo agrosolarne elektrane.

Kombinovanje poljoprivrede i energije sunca polako dobija svoje mesto u sektoru obnovljivih izvora u Jugoistočnoj Evropi. Za agrosolarne elektrane se odlučuje sve više investitora.

Solarni paneli mogu da se postave na nosače visoko iznad tla da bi se tako omogućio uzgoj voća i povrća u delimičnoj senci i uz zaštitu od grada. I kada su paneli na zemlji, troškovi održavanja mogu da se smanje napasanjem stoke između redova.

Hrvatska Solida je otpočela izgradnju svog najvećeg pogona do sada i saopštila da je reč o agrosolarnoj elektrani. Njen maksimalni odnosno nominalni kapacitet, pik, biće 15 megavata. Kompanija ima 30 malih solarnih elektrana u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji na severu ove zemlje.

Investicija je vredna 10 miliona evra

Lokacija na više od 20 hektara se nalazi u Ivancu, gde je sedište Solida grupe. Ona je navela da će agrosolarni sistem, vredan 10 miliona evra, biti završen za godinu dana. Zamisao je da se na tom mestu otvori farma ovaca sa dve stotine grla, otkriva kompanija.

Nedaleko odatle, pod selom Ribić Breg, biće postavljeno fotonaponsko postrojenje od 30 megavata na 60 hektara, kazao je vlasnik Dubravko Posavec. Tamo će se kositi trava za ishranu ovaca na prvoj agrosolarnoj elektrani. Solida ima lokacijske dozvole za ukupno 200 megavata, a svi ti projekti će biti agrosolarni, naglasio je Posavec.

Agrosolar postaje standard

Francuska kompanija za zelenu energiju Neoen nedavno je u Hrvatskoj počela da radi na agrosolarnom projektu od 10 megavata. U Srbiji i Crnoj Gori, kao i u Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Grčkoj su u planu ogromne investicije u istom segmentu.

Solar Energy Group Europe na Kosovu* gradi agrosolarnu elektranu od 150 megavata, a ona će s tim kapacitetom takođe biti najveće fotonaponsko postrojenje na Zapadnom Balkanu.

Štaviše, Iberdrola i Prosolia Energy nameravaju da na lokaciji svoje buduće solarne elektrane od 1,2 gigavata u Portugaliji napasaju ovce i drže košnice. Taj projekat, nazvan Fernando Pessoa, trenutno je najveći u Evropi.

Engie je prošlog meseca pustila u rad najveću agrosolarnu elektranu u Italiji, nominalne snage 66 megavata i sa priključkom na mrežu od 50 megavata. Na istom mestu će se uzgajati badem, masline, lavanda i drugo bilje. Inače, Enel Green Power je u martu počeo da gradi postrojenje od 170 megavata u okviru kojeg će proizvoditi masline i stočnu hranu, a to će pritom biti najveća solarna elektrana u Italiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

7. jun 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

7. jun 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. jun 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. jun 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK