OIE

Na granici Crne Gore sa Srbijom u razvoju agrosolarni projekat od 148 megavata

Na-granici-Crne-Gore-Srbijom-agrosolarni-148-megavata-BSD-Invest-Mont

Foto: iStock

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska kompanija BSD Invest Europe planira da u Rožajama u Crnoj Gori izgradi solarni park maksimalne snage 148,3 megavata, preko svoje lokalne ćerke firme. Objavila je da bi se lokacija postrojenja, koje bi se nalazilo na samoj granici sa Srbijom, istovremeno koristila za uzgoj ovaca i bobičastog voća.

Koncepcija agrosolara postaje sve popularnija za projekte fotonaponskih pogona na Zapadnom Balkanu na mestima na kojima je moguća bilo kakva poljoprivredna proizvodnja. Nedavno je jedan agrosolarni poduhvat pokrenut u Crnoj Gori, gde se poslednjih meseci nižu desetine zahteva za dozvole za instaliranje solarnih elektrana.

U toj zemlji još uvek nema većih solarnih elektrana. Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Crna Gora je na kraju prošle godine imala instaliranih samo 26 megavata. Dosad najveći projekat u razvoju je s maksimalnim predviđenim kapacitetom od 506 megavata, dok je sledeći za 400 megavata, a oba su na Cetinju.

Tutin je samo nekoliko kilometara dalje

Novi agrosolarni projekat razvija preduzeće BSD Mont. Namerava da izgradi solarni park maksimalnog kapaciteta 148,3 megavata i priključne snage 123,6 megavata. U zahtevu upućenom Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore da utvrdi da li je potreban elaborat procene uticaja na životnu sredinu procenio je godišnji učinak na 219,9 gigavat-sati. To telo je u međuvremenu naložilo firmi da uradi ovu studiju.

Maksimalni odnosno nominalni kapacitet ili pik je najveća snaga proizvodnje solarnog postrojenja, a fotonaponski paneli daju jednosmernu struju. Priključna snaga je najviše naizmenične struje koju može da isporuči u mrežu i obično je dvadesetak odsto niža.

Lokacija u ataru sela Vuča u opštini Rožaje je na severoistoku zemlje, na samoj granici. Tutin je samo nekoliko kilometara daleko, kako pokazuje mapa iz dokumentacije.

Za solarni park je predviđeno da bude projektovan tako da omogući ispašu ovaca, piše u obrazloženju. Investitor je saopštio da namerava da uzgaja dve hiljade ovaca na ovom zemljištu kao i da gaji maline i aroniju i slične kulture.

Agrosolarni projekat je procenjen na preko 200 miliona evra

Za buduće agrosolarno postrojenje je predviđeno da se sastoji od tri celine: 14,8 megavata, 11,3 i 122 megavata, izraženo u nominalnoj snazi, a priključna snaga bi bila 12,3 megavata, 9,3 odnosno 102 megavata.

BSD Mont, sa sedištem u Podgorici, pod kontrolom je mađarske kompanije BSD Invest Europe, koja razvija projekte energije iz obnovljivih izvora i drži 70 odsto, pokazuju podaci iz državnog poslovnog registra. Konstantinos Georgilas ima udeo od 25 odsto, a ostatak je u vlasništvu Mihaila Pavlidisa. Investitor je kupio zemljište koje je pripadalo propalom preduzeću Agrobisernica.

Lokacija se prostire na 194 hektara. BSD Mont je ranije procenio investiciju na više od dve stotine miliona evra.

Inače, Akuo Energy razvija ogromne agrosolarne projekte u Severnoj Makedoniji i Grčkoj. U Srbiji su Fintel energija i MK grupa započele projekat Agrosolar Kula od 660 megavata struje iz solarnih panela uz istovremeni uzgoj poljoprivrednih useva.

Izraelski L.O.I 360 Strategy and Business Development namerava da instalira agrosolarni park od 75 megavata kod Sremske Mitrovice.

Dve povezane firme pokrenule projekte solarnih elektrana u Šavniku, Podgorici

Dve firme iz Kotora, kojima je direktor i vlasnik Radoica Vuković, takođe su nedavno zatražile od agencije da utvrdi da li su obavezne da isporuče ekološke studije za svoje fotonaponske projekte.

Sunrise Europe, koji je ranije od Vlade Crne Gore dobio urbanističko-tehničke uslove, radi na projektu od 225 megavata priključne snage u Šavniku, u okolini selâ Dubrovsko i Duži. Zemljište ima 275 hektara i nalazi se na hiljadu do 1.060 metara nadmorske visine, a solarne ploče bi pokrile 110 hektara.

Investitor u projekat u Šavniku od 225 megavata, jedan od najvećih u Crnoj Gori, ranije je dobio urbanističko-tehničke uslove

Investitor je u pratećem dokumentu naveo računicu po kojoj bi fotonaponsko postrojenje nominalne snage 229, a priključne 195 megavata, u prvoj godini rada proizvelo 286 gigavat-sati električne energije.

Sunrise Europe je povezan sa Golden Groupom, koji planira da instalira solarnu elektranu sa 12,5 megavata pika u Draževini kod Podgorice. Ima na raspolaganju 19,4 hektara, a 16 hektara je namenio za fotonaponske panele. Priključna snaga je procenjena na 10,4 megavata.

TM Invest iz Podgorice osmišljava solarne parkove priključne snage 15 i 18 megavata kod Nikšića

Ubrzo nakon što je dobio urbanističko-tehničke uslove za svoj plan fotonaponske elektrane s priključkom od 15 megavata u Poviji kod Nikšića, TM Invest iz Podgorice je pre nedelju dana uspeo isto da izvede za još jedan projekat. Reč je o dve lokacije za najviše 18 megavata priključne snage koje se takođe nalaze kod drugog po veličini grada u Crnoj Gori, u ataru Bogetića, piše u objavi.

Još jedna vest iz sektora solara dolazi iz EPCG-Solar-gradnje, koja posluje u okviru Elektroprivrede Crne Gore. Potpisala je memorandum sa kompanijom Obnovljivi izvori energije (OIE Podgorica), koja ulaže u projekte za energiju iz obnovljivih izvora. Ove dve firme su objavile da će sarađivati na izgradnji solarne elektrane Čevo (225 megavata) i vetroparka Bijela (118 megavata).

EPCG-Solar-gradnja je takođe potencijalni izvođač u projektu vetroelektrane Korita, koji je još u razvoju, navedeno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

13. april 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. april 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. april 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

13. april 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije