OIE

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

Foto: iStock

Objavljeno

03.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

„Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana i peta po veličini u svetu.

Kompanija Iberdrola i njen partner Prosolia Energy su objavile da su obezbedile saglasnost portugalske agencije za životnu sredinu APA za izgradnju najvećeg fotonaponskog sistema u Evropi. Solarna elektrana će biti izgrađena u opštini Santjago de Kesem u portugalskoj oblasti Setubal.

Postrojenje će proizvoditi energiju koja može da se dobije iz 370 miliona kubnih metara gasa godišnje

Elektrana će proizvoditi čistu, jeftinu energiju iz lokalnih izvora koja će zadovoljiti godišnje energetske potrebe 430.000 domaćinstava. Priključak na mrežu je već ugovoren sa portugalskim operaterom REN. Postrojenje će proizvoditi energiju koja može da se dobije iz 370 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Zemljište će se istovremeno koristiti za ispašu i pčelarstvo

U saopštenju se navodi da će solarna farma imati kapacitet od 1,2 gigavata. Dve i po hiljade ljudi će dobiti posao, pre svega lokalci, a očekuje se da će pogon Fernando Pessoa početi sa radom 2025. godine. Akcioni plan projekta uključuje mere kao što su profesionalna obuka, promocija turizma i obezbeđivanje električne energije iz sunca za obližnje zajednice.

Ova solarna farma postavlja novi standard u kombinovanju evropskih ambicija čiste energije sa isporukom opipljivih ekoloških i društvenih pogodnosti

U pogledu biodiverziteta i zaštite životne sredine, kompanija navodi da će zemljište koristiti lokalni pastiri za ispašu ovaca. Pored toga, biće postavljene košnice, što će pomoći poboljšanju stabilnosti ekosistema i povećanju prinosa useva na okolnom poljoprivrednom zemljištu, tvrde u Iberdroli.

„Ova solarna farma postavlja novi standard u kombinovanju evropskih ambicija čiste energije sa isporukom opipljivih ekoloških i društvenih pogodnosti,“ izjavio je izvršni predsednik kompanije Ignasio Galan.

I sadašnja najveća solarna elektrana je Iberdrolina

Iberdroli pripada i trenutno najveći fotonaponski park na evropskom kontinentu. Postrojenje Francisco Pizarro u oblasti Ekstremadura na zapadu Španije ima 590 megavata. Pušteno je u rad u avgustu.

S druge strane, najveći evropski solarni kompleks ima ukupnu instalisanu snage 750 megavata. Nalazi se u Aragonu u Španiji, a čini ga 15 elektrana od po 50 megavata.

Rezolv Energy je u novembru saopštio da će u junu u Rumuniji početi da gradi solarnu elektranu od preko jednog gigavata.

U toku je rad na solarnom projektu od jednog gigavata u Francuskoj, a u turskoj pokrajini Konija južno od Ankare gradi se elektrana nominalnog kapaciteta 1,35 gigavata, dok će priključna snaga iznositi jedan gigavat. Lokacija je u Maloj Aziji, dakle geografski van Evrope.

Public Power Co, proizvođač uglja i električne energije pod kontrolom grčke vlade, na severu te zemlje gradi solarnu elektranu od 550 megavata preko svog ogranka PPC Renewables. Kompanija Enipeas je za svoj projekat fotonaponskog postrojenja nominalne snage 700 megavata u Tesaliji dobila status strateške investicije na nacionalnom nivou.

Nemačka firma Profine Energy namerava da u Bugarskoj instalira plutajuću solarnu elektranu kapaciteta između 500 megavata i 1,5 gigavata.

U Srbiji su Fintel energija i MK grupa započele projekat Agrosolar Kula od 660 megavata koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije u solarnim panelima na istoj površini, dok firma El Sun Energy u Hrvatskoj planira izgradnju solarne elektrane of 950 megavata.

Iberdrola je u Portugaliji prošle godine na reci Tamega otvorila deo reverzibilne hidroelektrane Tâmega Gigabattery. Investicija je procenjena na milijardu i po evra. Kompanija planira da u toj zemlji tokom narednih godina investira tri milijarde evra u iskorišćavanje energije vetra i sunca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

3. februar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

3. februar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

3. februar 2023. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

3. februar 2023. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope