OIE

U Portugalu i Švajcarskoj puštene u rad reverzibilne hidroelektrane ukupne snage preko dva gigavata

Portugalu Svajcarskoj reverzibilne hidroelektrane dva gigavata

Foto: Iberdrola

Objavljeno

22.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Iberdrola je svečano otvorila svoju reverzibilnu hidroelektranu Tâmega Gigabattery u Portugalu, a slično postrojenje je pušteno u pogon u Švajcarskoj. Zajedno će povećati kapacitet skladištenja energije u Evropi za više od dva gigavata, pa takve sisteme zato zovu i vodenim baterijama.

Potražnja i snabdevanje u elektroenergetskoj mreži moraju uvek da se održavaju u ravnoteži. Taj zadatak postaje teži sa svakim vetroparkom i solarnom elektranom koji se puste u rad, budući da njihov učinak zavisi od vremenskih uslova, a oni se često brzo promene.

Reverzibilne hidroelektrane su još uvek jedina konvencionalna i najisplativija tehnologija za balansiranje elektroenergetskog sistema na širokom nivou – rešenja poput baterija i vodonika tek treba da se propnu do ravnopravne uloge na tržištu.

Kada ima viška električne energije, takozvane vodene baterije pumpaju vodu u gornju akumulaciju, pa je onda ispuštaju naniže kroz turbine kada je potrebno i tako proizvode struju

Kada se proizvodi previše struje, reverzibilna hidroelektrana izvlači vodu iz donje u gornju akumulaciju, čime se suštinski puni baterija. U suprotnom slučaju, kada potrošnja skoči i, recimo, nema dovoljno vetra i sunca, gornja akumulacija se prazni i voda prolazi preko turbina i proizvodi se električna energija. U manjim varijantama voda može da se skladišti u tankovima ili bazenima umesto u jezerima.

Štaviše, reverzibilne hidrocentrale se nazivaju i vodenim baterijama. Obične hidroelektrane mogu da posluže na sličan način. Radiće samo kada je u sistemu premalo struje. Za funkciju ekvivalentnu skladištenju energije, međutim, ovise o količini vode koju će reke doneti u akumulaciju i mogu da je iskoriste samo jednom.

Iberdrola pustila u rad deo postrojenja Tâmega Gigabattery u Portugalu

Ambicije Evropske unije na polju ublažavanja klimatskih promena su među najvećima na svetu. Nema mnogo vremena da gotovo potpuno obustavi korišćenje fosilnih goriva i dostigne klimatsku neutralnost. To podrazumeva da će najveći deo ličnih i privrednih aktivnosti za koje su potrebni energenti morati da se elektrifikuje i to na obnovljive izvore.

Po podacima Evropske asocijacije za skladištenje energije (EASE), za EU će najkasnije 2030. već biti neophodno 200 gigavata u takvim postrojenjima, a do polovine veka čak 600 gigavata.

Španska Iberdrola je upravo dala doprinos ovom cilju, budući da je svečano otvorila svoj pogon Tâmega Gigabattery u Portugalu. Sa snagom od 1,16 gigavata, to je jedan od najvećih projekata reverzibilnih hidroelektrana u Evropi u poslednjih 25 godina, saopšteno je.

Plan za Tâmega Gigabattery je da se unapredi u hibridnu elektranu tako što će se spojiti s dva vetroparka

Nalazi se na severu zemlje između Porta i španskog grada Orensea. Postrojenje vredi milijardu i po evra, a zapravo još nije završeno.

Izgradnja je počela pre osam godina. Dovršene su akumulacije Govais i Daivois i njima pripadajući generatori od 880 odnosno 118 megavata, a preostali pogon, Alto Tamega, po planu treba da bude pušten u rad najkasnije juna 2024. godine.

Sistem će imati ukupni kapacitet za skladištenje od 40 gigavat-sati, što odgovara potrebama 11 miliona stanovnika za strujom tokom 24 sata, navode u Iberdroli. Brana Govais je na reci Torno, a druge dve su na Tamegi. Dalje, ova energetska kompanija namerava da taj kompleks ukombinuje s dve buduće vetroelektrane od ukupno 300 megavata, što bi ga učinilo hibridnom elektranom.

Vredi pomenuti i da je projekat Amari kompanije Terna Energy na Kritu takođe u planu da se upari s jednim vetroparkom. Taj poduhvat u Grčkoj ima status strateške investicije.

Reverzibilna hidroelektrana Nant de Drance građena je 14 godina

Nedavno je na mrežu priključena još jedna ogromna reverzibilna hidroelektrana, u Švajcarskoj. Sastoji se od dve akumulacije spojene tunelom, u kojem je mašinska soba postavljena na 600 metara ispod zemlje.

Sistem Nant de Drance se nalazi u Kantonu Vale na jugozapadu zemlje. Ta vodena baterija od šest turbina i 900 megavata gradila se 14 godina.

Najveća reverzibilna hidroelektrana na svetu se trenutno gradi u Kini

Gornje jezero Vje Emoson može da drži 25 miliona kubnih metara vode ili, u ekvivalenciji, 20 gigavat-sati. Brana je podignuta 21,5 metar i kapacitet je tako udvostručen. Za pražnjenje je potrebno 20 sati. Elektrana je koštala više od dva miliona evra.

Kineska državna kompanija State Grid Corp. of China ili SGCC je u januaru pustila u rad prve dve od 12 reverzibilnih turbina u reverzibilnoj hidroelektrani Fengning. Saopštila je da će biti najveća na svetu, 3,6 gigavata, i sa najvećom podzemnom mašinskom zgradom.

Sa svojih malo preko tri gigavata snage u proizvodnom režimu, reverzibilna hidrocentrala Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama je još uvek najveća na planeti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu