OIE

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Foto: SGCC

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prve dve od 12 reverzibilnih turbina su stavljene u pogon u reverzibilnoj hidroelektrani Fengning u pokrajini Hebej severno od Pekinga. Postrojenje kojim upravlja State Grid Corp. of China ili SGCC na putu je da postane najveće svoje vrste na planeti kada bude instalirano svih 3,6 gigavata.

China Gezhouba Group je reverzibilnu hidrocentralu Fengning počela da gradi 2014. za State Grid Corp. of China, dominantnog kineskog državnog operatora mreže i proizvođača struje. Dve faze projekta su rađene istovremeno, a ukupno ima 12 reverzibilnih turbina instalisane snage od po 300 megavata.

Turbine s ovom tehnologijom mogu i da pumpaju vodu u gornju akumulaciju i da proizvode električnu energiju, u zavisnosti od potreba. U pumpnom režimu rada su obično noću, kada je struja jeftinija, ili kada se javlja višak energije iz elektrana koje koriste obnovljive izvore. Ukoliko potražnja poraste, reverzibilne hidrocentrale otpuštaju vodu u donju akumulaciju i proizvode električnu energiju.

Novo postrojenje će imati veoma važnu ulogu u integraciji obnovljivih izvora energije

Fengning će slati struju u mrežu u oblasti Pekinga, Tjencina i severa Hebeja i balansirati proizvodnju iz vetroparkova i solarnih elektrana u svom području i susedne pokrajine Unutrašnja Mongolija. Pri punom kapacitetu, taj sistem od 3,6 gigavata će moći da skladišti i do 40 gigavat-sati, što će ga učiniti ozbiljnim faktorom za integraciju obnovljivih izvora.

China State Grid world biggest pumped storage hydropower plant online

SGCC je saopštio da će Fengning imati najveću instaliranu snagu među svim pogonima svoje vrste kao i najveći kapacitet za skladištenje. Kompanija je dodala da će reverzibilna hidroelektrana takođe imati najveću podzemnu mašinsku zgradu na svetu.

Fengning bi po snazi trebalo da premaši reverzibilnu hidrocentralu Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama

Sa svojih malo preko tri gigavata snage u proizvodnom režimu, reverzibilna hidrocentrala Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama je još uvek najveća na planeti.

Kina namerava da do 2025. podigne svoj hidrokapacitet za skladištenje struje na 62 gigavata, a zatim na 120 gigavata do kraja decenije. Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), najmnogoljudnija zemlja je na kraju 2020. imala 30,3 gigavata, ne računajući hidroelektrane s mešovitom namenom.

Inače, Srbija je pre dve nedelje pokrenula projekat svoje druge reverzibilne hidroelektrane – Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

6. januar 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

6. januar 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

6. januar 2022. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey

hrvatska ppa ugovor axpo taaleri encro vetroelektrana

AXPO potpisao PPA ugovor sa vetroparkom u Hrvatskoj

6. januar 2022. - Axpo je saopštio da postoji veliki interes za ovom vrstom ugovora o kupoprodaji energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope