OIE

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Foto: SGCC

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prve dve od 12 reverzibilnih turbina su stavljene u pogon u reverzibilnoj hidroelektrani Fengning u pokrajini Hebej severno od Pekinga. Postrojenje kojim upravlja State Grid Corp. of China ili SGCC na putu je da postane najveće svoje vrste na planeti kada bude instalirano svih 3,6 gigavata.

China Gezhouba Group je reverzibilnu hidrocentralu Fengning počela da gradi 2014. za State Grid Corp. of China, dominantnog kineskog državnog operatora mreže i proizvođača struje. Dve faze projekta su rađene istovremeno, a ukupno ima 12 reverzibilnih turbina instalisane snage od po 300 megavata.

Turbine s ovom tehnologijom mogu i da pumpaju vodu u gornju akumulaciju i da proizvode električnu energiju, u zavisnosti od potreba. U pumpnom režimu rada su obično noću, kada je struja jeftinija, ili kada se javlja višak energije iz elektrana koje koriste obnovljive izvore. Ukoliko potražnja poraste, reverzibilne hidrocentrale otpuštaju vodu u donju akumulaciju i proizvode električnu energiju.

Novo postrojenje će imati veoma važnu ulogu u integraciji obnovljivih izvora energije

Fengning će slati struju u mrežu u oblasti Pekinga, Tjencina i severa Hebeja i balansirati proizvodnju iz vetroparkova i solarnih elektrana u svom području i susedne pokrajine Unutrašnja Mongolija. Pri punom kapacitetu, taj sistem od 3,6 gigavata će moći da skladišti i do 40 gigavat-sati, što će ga učiniti ozbiljnim faktorom za integraciju obnovljivih izvora.

China State Grid world biggest pumped storage hydropower plant online

SGCC je saopštio da će Fengning imati najveću instaliranu snagu među svim pogonima svoje vrste kao i najveći kapacitet za skladištenje. Kompanija je dodala da će reverzibilna hidroelektrana takođe imati najveću podzemnu mašinsku zgradu na svetu.

Fengning bi po snazi trebalo da premaši reverzibilnu hidrocentralu Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama

Sa svojih malo preko tri gigavata snage u proizvodnom režimu, reverzibilna hidrocentrala Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama je još uvek najveća na planeti.

Kina namerava da do 2025. podigne svoj hidrokapacitet za skladištenje struje na 62 gigavata, a zatim na 120 gigavata do kraja decenije. Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), najmnogoljudnija zemlja je na kraju 2020. imala 30,3 gigavata, ne računajući hidroelektrane s mešovitom namenom.

Inače, Srbija je pre dve nedelje pokrenula projekat svoje druge reverzibilne hidroelektrane – Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

6. januar 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. januar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. januar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. januar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage