Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Foto: SGCC

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Prve dve od 12 reverzibilnih turbina su stavljene u pogon u reverzibilnoj hidroelektrani Fengning u pokrajini Hebej severno od Pekinga. Postrojenje kojim upravlja State Grid Corp. of China ili SGCC na putu je da postane najveće svoje vrste na planeti kada bude instalirano svih 3,6 gigavata.

China Gezhouba Group je reverzibilnu hidrocentralu Fengning počela da gradi 2014. za State Grid Corp. of China, dominantnog kineskog državnog operatora mreže i proizvođača struje. Dve faze projekta su rađene istovremeno, a ukupno ima 12 reverzibilnih turbina instalisane snage od po 300 megavata.

Turbine s ovom tehnologijom mogu i da pumpaju vodu u gornju akumulaciju i da proizvode električnu energiju, u zavisnosti od potreba. U pumpnom režimu rada su obično noću, kada je struja jeftinija, ili kada se javlja višak energije iz elektrana koje koriste obnovljive izvore. Ukoliko potražnja poraste, reverzibilne hidrocentrale otpuštaju vodu u donju akumulaciju i proizvode električnu energiju.

Novo postrojenje će imati veoma važnu ulogu u integraciji obnovljivih izvora energije

Fengning će slati struju u mrežu u oblasti Pekinga, Tjencina i severa Hebeja i balansirati proizvodnju iz vetroparkova i solarnih elektrana u svom području i susedne pokrajine Unutrašnja Mongolija. Pri punom kapacitetu, taj sistem od 3,6 gigavata će moći da skladišti i do 40 gigavat-sati, što će ga učiniti ozbiljnim faktorom za integraciju obnovljivih izvora.

China State Grid world biggest pumped storage hydropower plant online

SGCC je saopštio da će Fengning imati najveću instaliranu snagu među svim pogonima svoje vrste kao i najveći kapacitet za skladištenje. Kompanija je dodala da će reverzibilna hidroelektrana takođe imati najveću podzemnu mašinsku zgradu na svetu.

Fengning bi po snazi trebalo da premaši reverzibilnu hidrocentralu Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama

Sa svojih malo preko tri gigavata snage u proizvodnom režimu, reverzibilna hidrocentrala Bath Country u Virdžiniji u Sjedinjenim Državama je još uvek najveća na planeti.

Kina namerava da do 2025. podigne svoj hidrokapacitet za skladištenje struje na 62 gigavata, a zatim na 120 gigavata do kraja decenije. Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), najmnogoljudnija zemlja je na kraju 2020. imala 30,3 gigavata, ne računajući hidroelektrane s mešovitom namenom.

Inače, Srbija je pre dve nedelje pokrenula projekat svoje druge reverzibilne hidroelektrane – Bistrica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu