OIE

Portugalija na aukciji dobila najnižu cenu struje iz solarne elektrane na svetu

Portugalija aukciji najnizu cenu struje solarne elektrane svetu

Slika: Unsplash

Objavljeno

26.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Portugalska vlada je prihvatila ponudu neimenovanog investitora da sagradi fotonaponsko postrojenje i prodaje električnu energiju po 11,4 evra po megavat-satu na petnaest godina, čime je oboren dosadašnji rekordno niski nivo, postignut na aukciji u Abu Dabiju.

Ministar za životnu sredinu João Pedro Matos Fernandes izjavio je da je poslednja runda nadmetanja za buduće solarne elektrane omogućila uštedu od 559 miliona evra za potrošače struje i podsetio da Portugalija ugovore dodeljuje na 15 godina od početka proizvodnje. Država je rasporedila 670 megavata od 700, koliko je otvorila na aukciji, a među prihvaćenim ponudama je bila jedna od 11,14 evra po megavat-satu, naglasio je.

Fosilna goriva su skuplja od obnovljivih izvora

Toliko nizak nivo dosad nije bio viđen na tržištu nigde u svetu, a poslednji rekord, postignut u novembru u Abu Dabiju, bio je neznatno viši kada se pretvori u evre. Matos Fernandes je kazao da su fosilna goriva već skuplja od obnovljivih izvora za proizvodnju struje i da bi bilo „glupavo“ plaćati zelenu energiju po tržišnim tarifama.

Matos Fernandes: Bilo bi glupavo plaćati tržišne cene za energiju iz obnovljivih izvora

Posao je sklopljen u segmentu ugovorâ o finansiranju razlike (CfD), što je slično pokazateljima iz drugih zemalja. Međutim, algoritam obračunava i neke specifične troškove, a postoje i druge kategorije, tako da je teško porediti.

Uvođenje skladištenja energije

Kompanije su se utrkivale i u ponudama kod kojih moraju da plaćaju i sistemsku kompenzaciju ili da izgrade pogone za skladištenje energije, pa onda država plaća njima. Zvanični rezultati još nisu objavljeni, ali mediji su javili da je Hanwha Q-Cells postigao rekordno niskih 1,2 evra po megavat-satu te da su učesnici u toku nadmetanja nakratko gurnuli cene u negativnu teritoriju!

Južnokorejska firma je navodno pokupila 315 megavata odnosno šest celina, od kojih sve idu s baterijama. Ta tehnologija je prvi put uključena u aukciju.

Od projekata koji su prihvaćeni, osam ih je bilo sa sistemima za skladištenje energije ukupnog kapaciteta sto megavata. Ukupno je dvanaest celina, a pobedilo je 13 ponuda i sve su bile inostrane. Vlada je ranije otkrila da se prijavilo 35 učesnika i da su više nego desetostruko premašili raspoloživi kapacitet.

Endesa, Iberdrola među pobednicima

Medijska kuća El Periódico de la Energía citirala je upućene anonimne izvore koji su naveli da je Enelova Endesa dobila 99 megavata, a Iberdrola 90. Po raspoloživim podacima, Tag Energy, kojeg kontroliše francuski Impala Group, uzeo je dve celine, kao i Audax iz Švajcarske, a Enerland je osvojio jednu. Svi projekti treba da se priključe na mrežu do juna 2024. godine.

Akuo, sa sedištem u Parizu, dao je lane najnižu od prihvaćenih ponuda: 14,76 evra po megavat-satu. Vlasti u Lisabonu su u to vreme procenile uštedu od paketa snage 1,3 gigavata na 600 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

26. avgust 2020. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

26. avgust 2020. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

26. avgust 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

26. avgust 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin