OIE

Na tenderu u Abu Dabiju postignuta najniža cena za struju iz solara ikada

Abu Dabi dobio ponudu za najjeftiniju struju iz solarnih panela na svetu

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalna kompanija za proizvodnju struje iz jednog dela Ujedinjenih Arapskih Emirata pregovaraće s EDF-om i JinkoSolar-om o izgradnji fotonaponske elektrane kapaciteta 1,5 gigavata. Konzorcijum je na tenderu koji je organizovao Abu Dabi oborio nedavni svetski rekord i predložio da isporučuje električnu energiju za 13,5 dolara po megavat-satu. Struja iz velikih, komercijalnih solarnih elektrana nikad nije bila jeftinija.

Électricité de France SA – EDF SA i JinkoSolarHolding Co. Ltd. iz Kine dali su u novembru najpovoljniju cenu za postrojenje za koje Abu Dabi navodi da bi po planu bilo najveća jedinstvena solarna elektrana na planeti. Emirates Water and Electricity Co. (EWEC), dominantno preduzeće za proizvodnju i snabdevanje strujom u ovom emiratu, upravo je zvanično otvorio koverte i saopštio da pobednička ponuda iznosi 49,7 dirhama ili 13,5 dolara po megavat-satu, računato po svedenim troškovima električne energije (LCOE). Toliko nizak nivo još nije viđen u toj delatnosti.

Konzorcijum će sada pregovarati s navedenom državnom firmom o tridesetogodišnjem ugovoru o otkupu struje – PPA. EWEC, kojeg kontroliše Abu Dhabi Power Corp, poznatiji kao ADPower, može u nekom trenutku da se opredeli da sedne za sto s predstavnicima drugoplasirane grupe.

U slučaju da pregovori propadnu, Abu Dabi i EWEC imaju mogućnost da se okrenu sledećem konzorcijumu

Kapacitet projekta Al-Dhafra je planiran za dva gigavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo najvećim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ovaj tender je bio za samo 1,5 gigavata.

ACWA Power iz Saudijske Arabije udružio se sa Shanghai Electricom i takođe je jedan od pet konzorcijuma koji su stigli do finalne faze. Engie iz Francuske je sklopio partnerstvo s International Powerom i Al-Fanarom. Japanski Marubeni i francuski Total su isto dali zajedničku ponudu, kao i SoftBank iz Japana i Eni iz Italije.

Ulagači dobijaju manjinski udeo

Postupak je pokrenut u julu, a ukupno su se 24 entiteta bila kvalifikovala za finansiranje, izgradnju, upravljanje pogonom i održavanje. Al-Dhafra treba da bude priključena na mrežu do sredine 2022. godine, malo kasnije nego što je prvobitno zacrtano, a do odlaganja je došlo zbog krize s virusom korona.

EDF i JinkoSolar mogu da budu vlasnici najviše 40 odsto fotonaponskog sistema, dok će ADPower i drugi državni subjekti imati većinski udeo.

Solarna struja na Arabijskom poluostrvu je najjeftinija na svetu

Pobednička ponuda može da se uporedi s prethodnim rekordno niskim nivoom – 15,6 dolara po megavat-satu. Postigli su ga Total i Marubeni u januaru, u Kataru, za projekat od 800 megavata.

Abu Dabi već ima jednu ogromnu solarnu elektranu. Noor Abu Dhabi odnosno Sweihan, kapaciteta 1,18 gigavata, počeo je da isporučuje električnu energiju pre manje od godinu dana. Izgradio ga je Sterling and Wilson iz Indije, a projekat su razvili JinkoSolar i Marubeni. Njih je za 25-godišnji PPA odabrao Abu Dhabi Water and Electric Authority (ADWEA). Tarifa, 24,2 dolara po megavat-satu, takođe je bila najniža do tada.

Al-Dhafra bi sa snagom od 1,5 gigavata danas zamenila Noor na petom mestu po veličini u svetu. Sa dva gigavata bi bila treća.

Subvencije su prošlost

Troškovi za opremu za solarne i vetroelektrane su se u protekloj deceniji srozali, a države odustaju od sistema podsticaja. U najvećem delu sveta, ova tehnologija je postala najisplativija za proizvodnju struje.

Dubai gradi rekordno velik fotonaponski pogon

Odmah nakon objavljivanja rezultata nadmetanja za Al-Dhafru, Dubai Electric and Water Authority (DEWA) iz susednog emirata saopštio je da je dodelio posao izgradnje fotonaponskih panela snage 900 megavata grupi koju predvodi ACWA Power. Ugovor je za petu fazu za Mohammed bin Rashid al-Maktoum Solar Park.

Tarifa je 16,95 dolara po megavat-satu. Ponuđena je prošle godine i bila najniža do tada.

Sporazum o petoj fazi za Mohammed bin Rashid al-Maktoum Solar Park objavljen je odmah nakon saopštavanja ponuda za Al-Dhafru

Ugovor o otkupu električne energije sklopljen je na 25 godina. Kapacitet sistema je već premašio jedan gigavat, a trenutno je u izgradnji 1,85 gigavata, što bi u ovom trenutku učinilo tu elektranu daleko najvećom na svetu. Dubai namerava da je proširi na pet gigavata do kraja decenije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

4. maj 2020. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

4. maj 2020. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

4. maj 2020. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

4. maj 2020. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori