OIE

Na tenderu u Abu Dabiju postignuta najniža cena za struju iz solara ikada

Abu Dabi dobio ponudu za najjeftiniju struju iz solarnih panela na svetu

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalna kompanija za proizvodnju struje iz jednog dela Ujedinjenih Arapskih Emirata pregovaraće s EDF-om i JinkoSolar-om o izgradnji fotonaponske elektrane kapaciteta 1,5 gigavata. Konzorcijum je na tenderu koji je organizovao Abu Dabi oborio nedavni svetski rekord i predložio da isporučuje električnu energiju za 13,5 dolara po megavat-satu. Struja iz velikih, komercijalnih solarnih elektrana nikad nije bila jeftinija.

Électricité de France SA – EDF SA i JinkoSolarHolding Co. Ltd. iz Kine dali su u novembru najpovoljniju cenu za postrojenje za koje Abu Dabi navodi da bi po planu bilo najveća jedinstvena solarna elektrana na planeti. Emirates Water and Electricity Co. (EWEC), dominantno preduzeće za proizvodnju i snabdevanje strujom u ovom emiratu, upravo je zvanično otvorio koverte i saopštio da pobednička ponuda iznosi 49,7 dirhama ili 13,5 dolara po megavat-satu, računato po svedenim troškovima električne energije (LCOE). Toliko nizak nivo još nije viđen u toj delatnosti.

Konzorcijum će sada pregovarati s navedenom državnom firmom o tridesetogodišnjem ugovoru o otkupu struje – PPA. EWEC, kojeg kontroliše Abu Dhabi Power Corp, poznatiji kao ADPower, može u nekom trenutku da se opredeli da sedne za sto s predstavnicima drugoplasirane grupe.

U slučaju da pregovori propadnu, Abu Dabi i EWEC imaju mogućnost da se okrenu sledećem konzorcijumu

Kapacitet projekta Al-Dhafra je planiran za dva gigavata, što bi ga u ovom trenutku učinilo najvećim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali ovaj tender je bio za samo 1,5 gigavata.

ACWA Power iz Saudijske Arabije udružio se sa Shanghai Electricom i takođe je jedan od pet konzorcijuma koji su stigli do finalne faze. Engie iz Francuske je sklopio partnerstvo s International Powerom i Al-Fanarom. Japanski Marubeni i francuski Total su isto dali zajedničku ponudu, kao i SoftBank iz Japana i Eni iz Italije.

Ulagači dobijaju manjinski udeož

Postupak je pokrenut u julu, a ukupno su se 24 entiteta bila kvalifikovala za finansiranje, izgradnju, upravljanje pogonom i održavanje. Al-Dhafra treba da bude priključena na mrežu do sredine 2022. godine, malo kasnije nego što je prvobitno zacrtano, a do odlaganja je došlo zbog krize s virusom korona.

EDF i JinkoSolar mogu da budu vlasnici najviše 40 odsto fotonaponskog sistema, dok će ADPower i drugi državni subjekti imati većinski udeo.

Solarna struja na Arabijskom poluostrvu je najjeftinija na svetu

Pobednička ponuda može da se uporedi s prethodnim rekordno niskim nivoom – 15,6 dolara po megavat-satu. Postigli su ga Total i Marubeni u januaru, u Kataru, za projekat od 800 megavata.

Abu Dabi već ima jednu ogromnu solarnu elektranu. Noor Abu Dhabi odnosno Sweihan, kapaciteta 1,18 gigavata, počeo je da isporučuje električnu energiju pre manje od godinu dana. Izgradio ga je Sterling and Wilson iz Indije, a projekat su razvili JinkoSolar i Marubeni. Njih je za 25-godišnji PPA odabrao Abu Dhabi Water and Electric Authority (ADWEA). Tarifa, 24,2 dolara po megavat-satu, takođe je bila najniža do tada.

Al-Dhafra bi sa snagom od 1,5 gigavata danas zamenila Noor na petom mestu po veličini u svetu. Sa dva gigavata bi bila treća.

Subvencije su prošlost

Troškovi za opremu za solarne i vetroelektrane su se u protekloj deceniji srozali, a države odustaju od sistema podsticaja. U najvećem delu sveta, ova tehnologija je postala najisplativija za proizvodnju struje.

Dubai gradi rekordno velik fotonaponski pogon

Odmah nakon objavljivanja rezultata nadmetanja za Al-Dhafru, Dubai Electric and Water Authority (DEWA) iz susednog emirata saopštio je da je dodelio posao izgradnje fotonaponskih panela snage 900 megavata grupi koju predvodi ACWA Power. Ugovor je za petu fazu za Mohammed bin Rashid al-Maktoum Solar Park.

Tarifa je 16,95 dolara po megavat-satu. Ponuđena je prošle godine i bila najniža do tada.

Sporazum o petoj fazi za Mohammed bin Rashid al-Maktoum Solar Park objavljen je odmah nakon saopštavanja ponuda za Al-Dhafru

Ugovor o otkupu električne energije sklopljen je na 25 godina. Kapacitet sistema je već premašio jedan gigavat, a trenutno je u izgradnji 1,85 gigavata, što bi u ovom trenutku učinilo tu elektranu daleko najvećom na svetu. Dubai namerava da je proširi na pet gigavata do kraja decenije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

4. maj 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

4. maj 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

4. maj 2020. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. maj 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka