OIE

Neoen planira gradnju prvog agrosolarnog parka u Hrvatskoj

neoen agrosolar prirucnik hrvatska

Foto: Neoen

Objavljeno

23.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija Neoen predstavila je prvi priručnik o agrosolaru u Hrvatskoj i najavila gradnju prvog agrosolarnog projekta u ovoj državi, koji bi trebalo da ima snagu od 10 MW.

Agrosolar polako osvaja region, pa je tako nedavno najavljen drugi takav projekat u Srbiji.

Priručnik o agrosolaru, kako je naveo Neoen, donosi brojne korisne informacije, među kojima su odgovori na pitanja kako izgledaju ta postrojenja, kakve su prednosti i mogućnosti za poljoprivrednike, kao i kako iskoristiti njihov veliki potencijal.

Priručnik je Neoen pripremio sa Ires ekologijom, konsultantskom firmom za održivi razvoj, i profesorom Milanom Mesićem sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Priručnik je namenjen ne samo poljoprivrednicima i vlasnicima zemlje, nego i prostornim planerima, ministarstvima i lokalnim zajednicama koje bi, kako je naveo Neoen, takođe mogle imati višestruke koristi od takvih investicija.

Kompanija je već kupila zemlju za instalaciju elektrane

Ivan Strunje, zadužen za razvoja poslovanja u Neoenu, rekao je da je zemljište za prvi projekat agrosolara u Hrvatskoj već kupljeno u industrijskoj zoni u Dragaliću, i da planiraju da kapacitet bude 10 MW.

„Imamo ogromno međunarodno iskustvo u razvoju agrosolara i sa zadovoljstvom ćemo ga primijeniti i u Hrvatskoj.  Na taj način želimo doprinijeti ciljevima energetske tranzicije Hrvatske, a Dragalić je samo prva u nizu naših investicija u agrosolarne elektrane – imamo ambiciju za razvoj još mnogo takvih projekata“, najavio je on.

Agrosolar omogućava da se koristi i do 90 odsto zemlje na kojoj su psotavljeni solarni paneli

Neoen je saopštio da agrosolar omogućava da se nastavi obrađivanje više od 70 odsto zemljišta, a kod stočarstva i 90 odsto, u zavisnosti od tehnologije i kulturama ili životinjama koje se gaje.

Važna je poruka iz priručnika da se u zakonodavstvu taj procenat ne ograničava na više od 75 odsto jer se time, kako su naveli, može dovesti u pitanje isplativost takvih projekata.

Ukoliko se zakonodavni okvir ne složi kvalitetno, to može značiti gubitak potencijalno važnih prihoda za opštine i vlasnike zemljišta od najma, što bi moglo značajno revitalizirati hrvatska sela, smatra Neoen.

Strunje: Prilika za dvostruku zelenu budućnost

Budući da u Hrvatskoj zasad agrosolarne elektrane još nisu zaživele, Neoen je želeo da ih kroz ovaj priručnik približi javnosti i omogući Hrvatskoj dvostruku zelenu budućnost – u poljoprivredi i u proizvodnji obnovljive električne energije, naglasio je Strunje.

Mario Mesarić, direktor Ires Ekologije, rekao je da agrosolar miri interese zaštite životne sredine, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije, pa ga smatra najboljom praksom.

neoen hrvatska agrosolar prirucnik
Foto: Ivan Strunje/Facebook

Neoen u Hrvatskoj već razvija tri projekta

Neoen je 2021. najavio gradnju fotonaponske elektrane Vlaka u Hrvatskoj, a razvija i solarne projekte Dobra Voda, snage 40 MW, i Poličnik, snage 39 MW.

Širom sveta firma u pogonu ili u razvoju ima projekte snage 6,6 GW, a plan je da taj kapacite do kraja 2025. poveća na 10 GW.

Neoen je 2021. najavio gradnju solarne elektrane snage jednog gigavata, što je u tom trenutku bio najveći projekat u Evropi, ali u međuvremenu su se pojavili još veći projekti.

Komentara: (1)
Ljuban Vidović / 27.02.2023.

Ovo je veoma interesantna tema i svakako me zanima pa sam ovo u jednom dahu pročitao.Ja sam rodjen u selu Goruša općina Bugojno Bosna i Herceovina sa adresom u ulica Vrbas I 3A 70230 Biugojno, a trenutno sam u Austriji. Trenutno u mome selu ima zemljišta koje bi se dalo iskoristiti za izgradnju Agro solara. Imam i ja jedan komad zemlje koji je pogodan za ovaj vid gradnje. Ovo moje selo je trenutno najvećim dijelom napušteno a ima potencijal za Agrosolare. Za početak bi naveo samo ovoliko a spreman sam se uključiti u projekat ako se planirate širiti u Bosnu i Hercegovinu.
Ja sam diplomirani strojarski inzenjer
Sa štovanjem
Ljuban Vidović

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

23. februar 2023. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

23. februar 2023. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

23. februar 2023. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

23. februar 2023. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU