OIE

Priprema se gradnja četiri solarne elektrane snage 174 MW u Hrvatskoj

cetiri solarne elektrane hrvatska 174 mw

Slika: Jose Luis Voltas from Pixabay

Objavljeno

22.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri hrvatske kompanije pokrenule su u februaru proceduru za gradnju četiri solarne elektrane ukupne instalisane snage 174 MW.

Firme Neoen Renewables Croatia, Krš i Vidukin Gaj za četiri projekta fotonaponskih elektrana poslale su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zahtev za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Inače, pre nekoliko dana, Ministarstvo je najavilo novu aukciju za dodeljivanje premija za solarne elektrane i vetrparkove većeg kapaciteta.

Sve tri elektrane planirane su u Zadarskoj županiji

Neoen Renewables Croatia planira da instalira solarnu elektranu Vlaka instalirane snage 62,5 MWp. Postrojenje će se prostirati na 105 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 100 GWh godišnje, navodi se u zahtevu poslatom Ministarstvu.

Elektrana će biti smeštena u opštini Pakoštane u Zadarskoj županiji.

Solarna elektrana Bibinje snage 60 MW biće instalirana u opštini Bibinje. Firma Krš namerava da je izgradi na 84 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 100 GWh godišnje.

Firma Vidukin Gaj planira investiciju u dve solarne elektrane – Lužine i Rupine, instalirane snage po 26 MW.

Solarna elektrana Vlaka imaće snagu od 62,5 MW, a elektrana Bibinje 60 MW

Oba projekta su takođe u Zadarskoj županiji, u opštini Jasenice. Firma želi da instalira fotonaponska postrojenja na 38, odnosno 33 hektara, dok očekivana proizvodnja u zahtevu nije navedena.

Nakon što primi zahtev za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo je dužno da pribavi mišljenja drugih institucija, lokalnih samouprava, i informiše javnost o zahtevu, pre nego što donese odluku, navodi se na sajtu Ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW