OIE

Priprema se gradnja četiri solarne elektrane snage 174 MW u Hrvatskoj

cetiri solarne elektrane hrvatska 174 mw

Slika: Jose Luis Voltas from Pixabay

Objavljeno

22.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri hrvatske kompanije pokrenule su u februaru proceduru za gradnju četiri solarne elektrane ukupne instalisane snage 174 MW.

Firme Neoen Renewables Croatia, Krš i Vidukin Gaj za četiri projekta fotonaponskih elektrana poslale su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zahtev za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Inače, pre nekoliko dana, Ministarstvo je najavilo novu aukciju za dodeljivanje premija za solarne elektrane i vetrparkove većeg kapaciteta.

Sve tri elektrane planirane su u Zadarskoj županiji

Neoen Renewables Croatia planira da instalira solarnu elektranu Vlaka instalirane snage 62,5 MWp. Postrojenje će se prostirati na 105 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 100 GWh godišnje, navodi se u zahtevu poslatom Ministarstvu.

Elektrana će biti smeštena u opštini Pakoštane u Zadarskoj županiji.

Solarna elektrana Bibinje snage 60 MW biće instalirana u opštini Bibinje. Firma Krš namerava da je izgradi na 84 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 100 GWh godišnje.

Firma Vidukin Gaj planira investiciju u dve solarne elektrane – Lužine i Rupine, instalirane snage po 26 MW.

Solarna elektrana Vlaka imaće snagu od 62,5 MW, a elektrana Bibinje 60 MW

Oba projekta su takođe u Zadarskoj županiji, u opštini Jasenice. Firma želi da instalira fotonaponska postrojenja na 38, odnosno 33 hektara, dok očekivana proizvodnja u zahtevu nije navedena.

Nakon što primi zahtev za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo je dužno da pribavi mišljenja drugih institucija, lokalnih samouprava, i informiše javnost o zahtevu, pre nego što donese odluku, navodi se na sajtu Ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. februar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. februar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. februar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. februar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.