OIE

U Sremskoj Mitrovici planira se izgradnja drugog agrosolarnog parka u Srbiji

agrosolar nocaj sremska mitrovica izrael

Foto: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma L.O.I 360 Strategy and Business Development ltd, registrovana u Izraelu, planira da izgradi agrosolarni park na teritoriji grada Sremska Mitrovica koji će se sastojati od dve solarne elektrane snage 75 megavata.

Solarni park Noćaj 1 i Noćaj 2 je drugi najavljeni agrosolarni projekat posle Agrosolar Kule. Potez izraelskih investitora govori da agroslar postaje sve zanimljivija opcija za razvoj obnovljivih izvora energije, ali i proizvodnju hrane.

Ispod solarnih panela uzgajaće se poljoprivredne kulture koje su kompatibilne tom tipu panela i na taj način će se povećati iskorišćenost zemljišta, tako će se na istoj površini zahvaljujući energiji Sunca dobijati dva proizvoda – električna energija i poljoprivredne kulture, navodi se u Planu detaljne regulacije solarnog parka Noćaj 1 i Noćaj 2, koji je Grad stavio na rani javni uvid.

Kao investitor u Planu je navedena beogradska firma L.O.I 360 Strategy and Business Development čiji je većinski vlasnik je izraelski L.O.I 360 Strategy and Business Development ltd.

Moguća i ispaša stoke ispod panela

Tip panela omogućiće, kako se ističe, korišćenje poljoprivrednog zemljišta za uzgoj ratarskih kultura i napasanje stoke.

Područje Plana obuhvata oko 320,49 hektara, nalazi se na desnoj obali Save, u krajnjem istočnom delu mačvanskog dela teritorije grada, odnosno u ataru naselja Noćaj i Salaš Noćajski. Na suprotnoj obali reke je industrijska zona “Istok“.

Potencijal ovog prostora je pre svega osunčanost prostora, prirodna povoljna ekspozicija terena, blizak energetski objekat (postojeći elektroenergetski vod) za isporuku viška proizvedene energije i veoma laka pristupačnost, piše u Planu.

Biljke će hladiti panele što bi moglo da omogući veću proizvodnju struje

Pojedinim vrstama voća, kako se dodaje, nije neophodna direktna sunčeva svetlost, pa u senci solarnih panela beleže veći rod, a za za zemljoradnike se tokom leta stavara senka i hlad.

Visoke temperature imaju negativan uticaj na efikasnost panela, pa će njihova instalacija iznad zasada omogućiti da ih biljke ispravanjem hlade i tako bi mogla da se poveća godišnja proizvodnja električne energije, ističe se u Planu.

Javni uvid je moguć u holu zgrade Gradske kuće Grada Sremska Mitrovica i na zvaničnom sajtu, i trajaće 15 dana, do 16. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

3. novembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. novembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. novembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK