OIE

U Sremskoj Mitrovici planira se izgradnja drugog agrosolarnog parka u Srbiji

agrosolar nocaj sremska mitrovica izrael

Foto: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma L.O.I 360 Strategy and Business Development ltd, registrovana u Izraelu, planira da izgradi agrosolarni park na teritoriji grada Sremska Mitrovica koji će se sastojati od dve solarne elektrane snage 75 megavata.

Solarni park Noćaj 1 i Noćaj 2 je drugi najavljeni agrosolarni projekat posle Agrosolar Kule. Potez izraelskih investitora govori da agroslar postaje sve zanimljivija opcija za razvoj obnovljivih izvora energije, ali i proizvodnju hrane.

Ispod solarnih panela uzgajaće se poljoprivredne kulture koje su kompatibilne tom tipu panela i na taj način će se povećati iskorišćenost zemljišta, tako će se na istoj površini zahvaljujući energiji Sunca dobijati dva proizvoda – električna energija i poljoprivredne kulture, navodi se u Planu detaljne regulacije solarnog parka Noćaj 1 i Noćaj 2, koji je Grad stavio na rani javni uvid.

Kao investitor u Planu je navedena beogradska firma L.O.I 360 Strategy and Business Development čiji je većinski vlasnik je izraelski L.O.I 360 Strategy and Business Development ltd.

Moguća i ispaša stoke ispod panela

Tip panela omogućiće, kako se ističe, korišćenje poljoprivrednog zemljišta za uzgoj ratarskih kultura i napasanje stoke.

Područje Plana obuhvata oko 320,49 hektara, nalazi se na desnoj obali Save, u krajnjem istočnom delu mačvanskog dela teritorije grada, odnosno u ataru naselja Noćaj i Salaš Noćajski. Na suprotnoj obali reke je industrijska zona “Istok“.

Potencijal ovog prostora je pre svega osunčanost prostora, prirodna povoljna ekspozicija terena, blizak energetski objekat (postojeći elektroenergetski vod) za isporuku viška proizvedene energije i veoma laka pristupačnost, piše u Planu.

Biljke će hladiti panele što bi moglo da omogući veću proizvodnju struje

Pojedinim vrstama voća, kako se dodaje, nije neophodna direktna sunčeva svetlost, pa u senci solarnih panela beleže veći rod, a za za zemljoradnike se tokom leta stavara senka i hlad.

Visoke temperature imaju negativan uticaj na efikasnost panela, pa će njihova instalacija iznad zasada omogućiti da ih biljke ispravanjem hlade i tako bi mogla da se poveća godišnja proizvodnja električne energije, ističe se u Planu.

Javni uvid je moguć u holu zgrade Gradske kuće Grada Sremska Mitrovica i na zvaničnom sajtu, i trajaće 15 dana, do 16. novembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

3. novembar 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

3. novembar 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

3. novembar 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

3. novembar 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković