OIE

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Foto: Derek Sutton on Unsplash

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za planirana fotonaponska postrojenja od 150 megavata na Cetinju, stotinu megavata u Podgorici i 15 megavata u Nikšiću.

Projekti velikih solarnih elektrana se u Crnoj Gori gomilaju poslednjih meseci, a Cetinje preuzima vođstvo. Jedan je za 506 megavata, pa bi to bila jedna od najvećih planiranih solarnih elektrana u Jugoistočnoj Evropi, a aktuelna je i inicijativa za postrojenje od 400 megavata.

U poslednjoj rundi izdatih urbanističko-tehničkih uslova, Vlada Crne Gore je odobrila predlog za fotonaponski park od 150 megavata, takođe na teritoriji Cetinja, istorijske prestonice.

Solarni park od 150 megavata na Cetinju bio bi izgrađen na tri grupe parcela

Potencijalni investitor, firma Solar Power iz Podgorice, podnela je zahtev za 130 hektara podeljenih u tri grupe parcela. Dve su u okolini sela Velestovo, a poslednja u Prentinom Dolu. Kompanija je procenila godišnju proizvodnju na 214 gigavat-sati.

Po Zakonu o prostornom planiranju i izgradnji objekata, isti status je dobio Unipan Green za pogon u Botunu. Lokacija je tek nekoliko kilometara južno od Podgorice, gde je preduzeće i registrovano. Priključna snaga, dakle električne energije koja se isporučuje u mrežu, bila bi do stotinu megavata. Nominalna, maksimalna snaga ili pik je najveći mogući ukupni kapacitet rada solarnih panela, u jednosmernoj struji, i obično je za do četvrtinu veća od priključne.

Istorijska prestonica Crne Gore preuzima vođstvo u projektima solarnih elektrana

Da bi potencijalnom ulagaču bili odobreni urbanističko-tehnički uslovi za predloženu lokaciju, mora da dobije pozitivno mišljenje od institucija nadležnih za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i šumarstvo, organa uprave nadležnog za zaštitu kulturnih dobara na kojoj se zemljište nalazi i pravnih lica nadležnih za uslove priključenja na infrastrukturu.

Vlada je izdala još jedan ovakav dokument, za fotonaponsko postrojenje od 15 megavata priključne snage u Poviji kod Nikšića. Firma, TM Invest, ima sedište u Podgorici. Nastala je izdvajanjem iz Telemonta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

22. mart 2023. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

22. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

22. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

22. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna