OIE

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Foto: Derek Sutton on Unsplash

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za planirana fotonaponska postrojenja od 150 megavata na Cetinju, stotinu megavata u Podgorici i 15 megavata u Nikšiću.

Projekti velikih solarnih elektrana se u Crnoj Gori gomilaju poslednjih meseci, a Cetinje preuzima vođstvo. Jedan je za 506 megavata, pa bi to bila jedna od najvećih planiranih solarnih elektrana u Jugoistočnoj Evropi, a aktuelna je i inicijativa za postrojenje od 400 megavata.

U poslednjoj rundi izdatih urbanističko-tehničkih uslova, Vlada Crne Gore je odobrila predlog za fotonaponski park od 150 megavata, takođe na teritoriji Cetinja, istorijske prestonice.

Solarni park od 150 megavata na Cetinju bio bi izgrađen na tri grupe parcela

Potencijalni investitor, firma Solar Power iz Podgorice, podnela je zahtev za 130 hektara podeljenih u tri grupe parcela. Dve su u okolini sela Velestovo, a poslednja u Prentinom Dolu. Kompanija je procenila godišnju proizvodnju na 214 gigavat-sati.

Po Zakonu o prostornom planiranju i izgradnji objekata, isti status je dobio Unipan Green za pogon u Botunu. Lokacija je tek nekoliko kilometara južno od Podgorice, gde je preduzeće i registrovano. Priključna snaga, dakle električne energije koja se isporučuje u mrežu, bila bi do stotinu megavata. Nominalna, maksimalna snaga ili pik je najveći mogući ukupni kapacitet rada solarnih panela, u jednosmernoj struji, i obično je za do četvrtinu veća od priključne.

Istorijska prestonica Crne Gore preuzima vođstvo u projektima solarnih elektrana

Da bi potencijalnom ulagaču bili odobreni urbanističko-tehnički uslovi za predloženu lokaciju, mora da dobije pozitivno mišljenje od institucija nadležnih za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i šumarstvo, organa uprave nadležnog za zaštitu kulturnih dobara na kojoj se zemljište nalazi i pravnih lica nadležnih za uslove priključenja na infrastrukturu.

Vlada je izdala još jedan ovakav dokument, za fotonaponsko postrojenje od 15 megavata priključne snage u Poviji kod Nikšića. Firma, TM Invest, ima sedište u Podgorici. Nastala je izdvajanjem iz Telemonta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. mart 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. mart 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji