OIE

EPCG uskoro počinje proizvodnju konstrukcija za solarne elektrane

epcg zeljezara konstrukcije solarni paneli

Foto: EPCG

Objavljeno

03.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma EPCG – Željezara Nikšić namerava da započne proizvodnju konstrukcija za instaliranje solarnih panela na zemlji i krovovima za mesec i po do dva, izjavio je izvršni direktor Đorđije Manojlović.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je nedavno za 20 miliona evra preuzela imovinu bivše nikšićke železare od turske kompanije Tosçelik.

Manojlović je rekao da je nova firma počela da radi prošlog ponedeljka i zasad je posao dobilo 200 bivših radnika Željezare. Uskoro će, kako je najavio, biti raspisan i konkurs na kojem će moći da učestvuju svi zainteresovani, prenela je RTCG.

Biznis planom nove firme, prema njegovim rečima, planirano je da se zaposli 340 radnika, a za pripremu proizvodnje potrebno je mesec i po do dva. Prva dva pogona koja će startovati su konstrukcija i podkonstrukcija.

Počele su pripreme za instaliranje solarne elektrane od desetak megavata

EPCG – Željezara Nikšić će, kako je rekao Manojlović, pratiti EPCG prilikom izrade solarnih elektrana. Čelične konstrukcije, koje će praviti ova firma, će se koristiti za solarne elektrane EPCG na zemlji, a aluminijumske podkonstrukcije za solarne panele, koje ova kompanija instalira na krovovima.

On je istakao da su u biznis planu četiri programa: konstrukcija, podkonstrukcija, solarne elektrane i kovačnica, koja će biti pokrenuta kasnije.

Manojlović je naveo da se očekuje da za nekoliko meseci bude puštena u pogon solarna elektrana koja bi donosila profit. Ranije je najavljeno da će elektrana imati snagu od 47 MW.

On je sada rekao da je započeta priprema gradnje sopstvene solarne elektrane od desetak megavata koja će biti prvi proizvod u Željezari, pa se već radi projektovanje i snimanje krovova.

Đukanović: prihod od izvoza struje 56 miliona evra

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede  Crne Gore, izjavio je da je ta kompanija za prva dva meseca ove godine od izvoza električne energije zaradila više od 56 miliona evra.

„EPCG je za prva dva mjeseca po osnovu izvoza električne energije zaradila 56. 379. 876,70 evra“, objavio je Đukanović na društvenim mrežama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

3. mart 2023. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

3. mart 2023. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

3. mart 2023. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

3. mart 2023. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa