OIE

EPCG uskoro počinje proizvodnju konstrukcija za solarne elektrane

epcg zeljezara konstrukcije solarni paneli

Foto: EPCG

Objavljeno

03.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma EPCG – Željezara Nikšić namerava da započne proizvodnju konstrukcija za instaliranje solarnih panela na zemlji i krovovima za mesec i po do dva, izjavio je izvršni direktor Đorđije Manojlović.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je nedavno za 20 miliona evra preuzela imovinu bivše nikšićke železare od turske kompanije Tosçelik.

Manojlović je rekao da je nova firma počela da radi prošlog ponedeljka i zasad je posao dobilo 200 bivših radnika Željezare. Uskoro će, kako je najavio, biti raspisan i konkurs na kojem će moći da učestvuju svi zainteresovani, prenela je RTCG.

Biznis planom nove firme, prema njegovim rečima, planirano je da se zaposli 340 radnika, a za pripremu proizvodnje potrebno je mesec i po do dva. Prva dva pogona koja će startovati su konstrukcija i podkonstrukcija.

Počele su pripreme za instaliranje solarne elektrane od desetak megavata

EPCG – Željezara Nikšić će, kako je rekao Manojlović, pratiti EPCG prilikom izrade solarnih elektrana. Čelične konstrukcije, koje će praviti ova firma, će se koristiti za solarne elektrane EPCG na zemlji, a aluminijumske podkonstrukcije za solarne panele, koje ova kompanija instalira na krovovima.

On je istakao da su u biznis planu četiri programa: konstrukcija, podkonstrukcija, solarne elektrane i kovačnica, koja će biti pokrenuta kasnije.

Manojlović je naveo da se očekuje da za nekoliko meseci bude puštena u pogon solarna elektrana koja bi donosila profit. Ranije je najavljeno da će elektrana imati snagu od 47 MW.

On je sada rekao da je započeta priprema gradnje sopstvene solarne elektrane od desetak megavata koja će biti prvi proizvod u Željezari, pa se već radi projektovanje i snimanje krovova.

Đukanović: prihod od izvoza struje 56 miliona evra

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora Elektroprivrede  Crne Gore, izjavio je da je ta kompanija za prva dva meseca ove godine od izvoza električne energije zaradila više od 56 miliona evra.

„EPCG je za prva dva mjeseca po osnovu izvoza električne energije zaradila 56. 379. 876,70 evra“, objavio je Đukanović na društvenim mrežama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

3. mart 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

3. mart 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

3. mart 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

3. mart 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević