OIE

Solar Energy Group će na Kosovu* podići solarnu elektranu od 150 MW

Solar Energy Group Kosovu solarnu elektranu 150 MW

Slika: KOSTT

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Solar Energy Group je potpisao sporazum s Operatorom sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* o povezivanju svoje buduće solarne elektrane od 150 megavata na strujnu mrežu.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* saopštio je da je generalni direktor Mustafë Hasani (na slici levo) potpisao ugovor sa direktorom preduzeća Solar Energy Group Europe Egbertom Schnuseom o povezivanju planiranog fotonaponskog postrojenja od 150 megavata na mrežu.

Projektovana snaga je 136 megavata ukoliko se računa izlazni učinak, u naizmeničnoj struji, dok nominalni kapacitet podrazumeva maksimum u jednosmernoj struji, stoji u objavi.

Solar Energy Group planira da pogon instalira u opštini Đakovica, a očekuje se da proizvodnja počne sledeće godine, saopštio je KOSTT. Ovo je jedan od najvećih projekata fotonaponskih postrojenja u izradi na Balkanskom poluostrvu.

Pomenuta institucija je dodala da će elektrana biti povezana na prenosnu mrežu od 110 kilovolti vodom od 6,5 kilometara do trafo-stanice Gjakova 1 od 110/35 kilovolti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

1. mart 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

1. mart 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

1. mart 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. mart 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin