OIE

Solar Energy Group će na Kosovu* podići solarnu elektranu od 150 MW

Solar Energy Group Kosovu solarnu elektranu 150 MW

Slika: KOSTT

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Solar Energy Group je potpisao sporazum s Operatorom sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* o povezivanju svoje buduće solarne elektrane od 150 megavata na strujnu mrežu.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* saopštio je da je generalni direktor Mustafë Hasani (na slici levo) potpisao ugovor sa direktorom preduzeća Solar Energy Group Europe Egbertom Schnuseom o povezivanju planiranog fotonaponskog postrojenja od 150 megavata na mrežu.

Projektovana snaga je 136 megavata ukoliko se računa izlazni učinak, u naizmeničnoj struji, dok nominalni kapacitet podrazumeva maksimum u jednosmernoj struji, stoji u objavi.

Solar Energy Group planira da pogon instalira u opštini Đakovica, a očekuje se da proizvodnja počne sledeće godine, saopštio je KOSTT. Ovo je jedan od najvećih projekata fotonaponskih postrojenja u izradi na Balkanskom poluostrvu.

Pomenuta institucija je dodala da će elektrana biti povezana na prenosnu mrežu od 110 kilovolti vodom od 6,5 kilometara do trafo-stanice Gjakova 1 od 110/35 kilovolti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo