OIE

Solar Energy Group će na Kosovu* podići solarnu elektranu od 150 MW

Solar Energy Group Kosovu solarnu elektranu 150 MW

Slika: KOSTT

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Solar Energy Group je potpisao sporazum s Operatorom sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* o povezivanju svoje buduće solarne elektrane od 150 megavata na strujnu mrežu.

Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) Kosova* saopštio je da je generalni direktor Mustafë Hasani (na slici levo) potpisao ugovor sa direktorom preduzeća Solar Energy Group Europe Egbertom Schnuseom o povezivanju planiranog fotonaponskog postrojenja od 150 megavata na mrežu.

Projektovana snaga je 136 megavata ukoliko se računa izlazni učinak, u naizmeničnoj struji, dok nominalni kapacitet podrazumeva maksimum u jednosmernoj struji, stoji u objavi.

Solar Energy Group planira da pogon instalira u opštini Đakovica, a očekuje se da proizvodnja počne sledeće godine, saopštio je KOSTT. Ovo je jedan od najvećih projekata fotonaponskih postrojenja u izradi na Balkanskom poluostrvu.

Pomenuta institucija je dodala da će elektrana biti povezana na prenosnu mrežu od 110 kilovolti vodom od 6,5 kilometara do trafo-stanice Gjakova 1 od 110/35 kilovolti.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

08 April 2021 - U opštini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji započeće gradnja elektrane snage 20 MW u koju će biti investiran 71 million evra.

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

08 April 2021 - Prošle godine je rast kapaciteta elektrana na obnovljive izvore u svetu iznosio 261 megavat, 45,1 odsto više nego 2019. godine, a predvode ga solar i vetar

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

07 April 2021 - U Sloveniji se broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica s uređajima za samosnabdevanje strujom popeo na 8.641

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

05 April 2021 - Premijer Edi Rama je pred izbore u Albaniji izjavio da neće biti dozvoljena gradnja nijedne hidrocentrale na reci Vjosi i da je to područje zaštićeno