OIE

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Foto: Pvproductions on Freepik

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Pet godina od početka restrukturisanja, Public Power Corp. – PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije. Ova elektroprivreda, pod kontrolom grčke vlade, postigla je sporazum o preuzimanju portfelja projekata solarnih elektrana zbirne snage bezmalo dva gigavata od kompanije Mytilineos Energy and Metals kada ih ova bude izgradila. Lokacije su u Italiji, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Regionalna ekspanzija koju je PPC Group davno zacrtao dobija jasnije obrise. Potpisao je okvirni sporazum o saradnji s kompanijom Mytilineos Energy and Metals za niz projekata solarnih elektrana ukupnog kapaciteta skoro dva gigavata. Dve kompanije procenjuju vrednost posla na do dve milijarde evra i procenjuju da bi mogle da ga završe u roku od tri godine.

Reč je o devedesetak projekata za solar u Italiji (503 megavata), Rumuniji (516), Bugarskoj (500) i Hrvatskoj (445 megavata) u raznim fazama razvoja. Vlasnik im je Mytilineos, koji će ih dovesti do kraja i instalirati postrojenja, stoji u objavi. PPC se s njim dogovorio da će fotonaponske pogone preuzeti po povezivanju na mrežu.

Regionalna ekspanzija krenula s Rumunijom

Grčka elektroprivreda PPC, poznata i po svom grčkom akronimu DEI, akvirirala je prošle godine celokupno poslovanje italijanskog Enela u Rumuniji i nastavila da sprema izlazak u okolni region. U međuvremenu je otkrila planove da investira u Bugarskoj, ali joj nije uspelo da u Severnoj Makedoniji zasnuje strateško partnerstvo za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Čebren i upravljanje njome.

Ova grupacija namerava da do kraja 2026. podigne svoj kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na 8,9 gigavata.

Što se tiče takođe grčkog Mytilineosa, novi sporazum i nedavni ulazak na kanadsko tržište sa projektima zbirne snage 1,5 gigavata uklapaju se u strategiju njegove ispostave M Renewables za rast. Kompanija se bavi razvojem projekata, zatim projektovanjem, nabavkom i izgradnjom (EPC) te upravljanjem i održavanjem.

U portfelju u razradi sada ima 10,5 gigavata. Od toga je u Italiji 2,5 gigavata.

PPC ima 2,8 gigavata u izgradnji ili spremnih za izgradnju

PPC-jeva EBITDA – zarada pre obračunavanja kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije – referentna mera profitabilnosti, skočila je prošle godine 35 odsto na 1,3 milijarde evra po metodu obračuna bez jednokratnih stavki. Povećao je aktivni kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sa 3,5 na 4,6 gigavata, od čega je 0,6 gigavata iz transakcije u Rumuniji.

U izgradnji ili spremno za izgradnju je 2,8 gigavata od ukupnog projektnog portfelja od 18 gigavata. PPC-jev cilj za 2026. uključuje ukupno 1,3 gigavata u Rumuniji.

Uprava je saopštila da će predložiti dividendu od 25 evrocenti po deonici, prvu u poslednjoj deceniji. Akcijama se trenutno u Atini trguje po 11,19 evra. To je 748 odsto viša vrednost nego pre pet godina, a rast u poslednjih godinu dana iznosi 38 procenata. Kompanija je 2019, kada je bila u lošem stanju, usvojila plan restrukturiranja i krenula u dekarbonizaciju.

PPC je u prezentaciji svojih finansijskih rezultata za 2023. naveo da je pustio u rad fotonaponsko postrojenje Iliako Velos od 200 megavata. Nalazi se u Ptolemaidi. U istoj oblasti u pokrajini Zapadna Makedonija u izgradnji je solarni park iz dve celine. Kapaciteta su 550 i 171 megavata.

U partnerstvu sa nemačkim RWE-om, PPC gradi tri klastera u Amindeu (Surovičevu), takođe u Zapadnoj Makedoniji. Taj projekat, Amyntaio ili Amynteo, sastoji se od 210, 280 i 450 megavata. Kompanija je prošle godine na mrežu priključila Arkadikos Ilios 1-2. Nalazi se na Peloponezu, kod Megalopolisa, znatno manjeg centra proizvodnje uglja s termoelektranama nego što je Zapadna Makedonija. Taj solarni park ima 50 megavata.

Za zelenu transformaciju je zadužena zavisna kompanija PPC Renewables ili DEIAN.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

16. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

16. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

16. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

16. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara