OIE

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Foto: Pvproductions on Freepik

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Pet godina od početka restrukturisanja, Public Power Corp. – PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije. Ova elektroprivreda, pod kontrolom grčke vlade, postigla je sporazum o preuzimanju portfelja projekata solarnih elektrana zbirne snage bezmalo dva gigavata od kompanije Mytilineos Energy and Metals kada ih ova bude izgradila. Lokacije su u Italiji, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Regionalna ekspanzija koju je PPC Group davno zacrtao dobija jasnije obrise. Potpisao je okvirni sporazum o saradnji s kompanijom Mytilineos Energy and Metals za niz projekata solarnih elektrana ukupnog kapaciteta skoro dva gigavata. Dve kompanije procenjuju vrednost posla na do dve milijarde evra i procenjuju da bi mogle da ga završe u roku od tri godine.

Reč je o devedesetak projekata za solar u Italiji (503 megavata), Rumuniji (516), Bugarskoj (500) i Hrvatskoj (445 megavata) u raznim fazama razvoja. Vlasnik im je Mytilineos, koji će ih dovesti do kraja i instalirati postrojenja, stoji u objavi. PPC se s njim dogovorio da će fotonaponske pogone preuzeti po povezivanju na mrežu.

Regionalna ekspanzija krenula s Rumunijom

Grčka elektroprivreda PPC, poznata i po svom grčkom akronimu DEI, akvirirala je prošle godine celokupno poslovanje italijanskog Enela u Rumuniji i nastavila da sprema izlazak u okolni region. U međuvremenu je otkrila planove da investira u Bugarskoj, ali joj nije uspelo da u Severnoj Makedoniji zasnuje strateško partnerstvo za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Čebren i upravljanje njome.

Ova grupacija namerava da do kraja 2026. podigne svoj kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na 8,9 gigavata.

Što se tiče takođe grčkog Mytilineosa, novi sporazum i nedavni ulazak na kanadsko tržište sa projektima zbirne snage 1,5 gigavata uklapaju se u strategiju njegove ispostave M Renewables za rast. Kompanija se bavi razvojem projekata, zatim projektovanjem, nabavkom i izgradnjom (EPC) te upravljanjem i održavanjem.

U portfelju u razradi sada ima 10,5 gigavata. Od toga je u Italiji 2,5 gigavata.

PPC ima 2,8 gigavata u izgradnji ili spremnih za izgradnju

PPC-jeva EBITDA – zarada pre obračunavanja kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije – referentna mera profitabilnosti, skočila je prošle godine 35 odsto na 1,3 milijarde evra po metodu obračuna bez jednokratnih stavki. Povećao je aktivni kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sa 3,5 na 4,6 gigavata, od čega je 0,6 gigavata iz transakcije u Rumuniji.

U izgradnji ili spremno za izgradnju je 2,8 gigavata od ukupnog projektnog portfelja od 18 gigavata. PPC-jev cilj za 2026. uključuje ukupno 1,3 gigavata u Rumuniji.

Uprava je saopštila da će predložiti dividendu od 25 evrocenti po deonici, prvu u poslednjoj deceniji. Akcijama se trenutno u Atini trguje po 11,19 evra. To je 748 odsto viša vrednost nego pre pet godina, a rast u poslednjih godinu dana iznosi 38 procenata. Kompanija je 2019, kada je bila u lošem stanju, usvojila plan restrukturiranja i krenula u dekarbonizaciju.

PPC je u prezentaciji svojih finansijskih rezultata za 2023. naveo da je pustio u rad fotonaponsko postrojenje Iliako Velos od 200 megavata. Nalazi se u Ptolemaidi. U istoj oblasti u pokrajini Zapadna Makedonija u izgradnji je solarni park iz dve celine. Kapaciteta su 550 i 171 megavata.

U partnerstvu sa nemačkim RWE-om, PPC gradi tri klastera u Amindeu (Surovičevu), takođe u Zapadnoj Makedoniji. Taj projekat, Amyntaio ili Amynteo, sastoji se od 210, 280 i 450 megavata. Kompanija je prošle godine na mrežu priključila Arkadikos Ilios 1-2. Nalazi se na Peloponezu, kod Megalopolisa, znatno manjeg centra proizvodnje uglja s termoelektranama nego što je Zapadna Makedonija. Taj solarni park ima 50 megavata.

Za zelenu transformaciju je zadužena zavisna kompanija PPC Renewables ili DEIAN.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

16. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

16. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

16. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. april 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti