Električna energija

Kovačevski: Uradićemo analizu da li je bolje da elektrane gradimo sami ili sa investitorima

kovacevski premijer cebren general electric elektrane

Foto: Vlada Severne Makedonije/Flickr

Objavljeno

12.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija Severne Makedonije uradiće analizu da li je isplativije graditi reverzibilnu hidroelektranu Čebren i dve elektrane na gas i vodonik sopstvenim sredstvima ili to prepustiti investitorima, najavio je premijer Dimitar Kovačevski.

Severna Makedonija je pre desetak dana najavila da će poništiti tender za izbor investitora za reverzibilnu hidroelektranu (RHE) Čebren jer nisu bili uspešni pregovori sa grčkim kompanijama PPC i Archirodon. A, pre samo dva dana Vlada Severne Makedonije je zadužila državnu elektroprivredu Elektrani na Severna Makedonija da započne pregovore o strateškom partneru za projekte gasno-vodoničnih elektrana Negotino i Bitola.

Premijer Dimitar Kovačevski sada je izjavio da bi za RHE Čebren dve elektrane na gas i vodonik trebalo uraditi analizu koliko bi takve investicije opteretile javni dug u odnosu na model saradnje sa privatnim investitorom, prenela je agencija MIA.

Društvo inženjera traži od Vlade i Sobranja da se donese zakon o gradnji RHE Čebren sopstvenim snagama

I da se, kako je dodao, analizira isplativost dve opcije, pa da onda odluči da li će to raditi država ili privatni investitor. On je naglasio da je sa finansijske tačke gledišta dobro imati privatnog investitora koji ulaže jer se ne povećavava javni dug.

Kovačevski je istakao da poštuje mišljenje Društva inženjera, koje je juče Vladi i Sobranju dostavilo inicijativu da se donese zakon o gradnji RHE Čebren sopstvenim snagama. Reč je, kako je dodao, o iskusnim stručnjacima, od kojih su neki aktivni u naučnoj i praktinoj sferi četiri decenije, ali isto toliko je i prošlo, a da ta elektrana nije izgrađena.

Kovačevski: Najbolje da gradimo elektrane na gas i vodonik sa kompanijom General Electric

Analizu da li je bolje energetske objekte graditi sopstvenim sredstvima ili uz pomoć privatnog investitora uradiće Ministarstvo finansija koje je u stalnom kontaktu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom, gde postoje modeli kako najbolje sprovesti takve investicije, najavio je Kovačevski.

Premijer je naglasio da je njegovo mišljenje da se elektrane na gas i vodonik grade sa kompanijom General Electric iz SAD, koji je najbolji prijatelj Severne Makedonije u odnosu na sve druge zemlje, i saradnja sa partnerom iz te zemlje daje dugoročnu stabilnost i sigurnost u energetskom sektoru.

Ali, kako je naglasio, to je samo njegovo mišljenje koje će biti jedno od više mišljenja pri donošenju konačne odluke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji