Električna energija

Kovačevski: Uradićemo analizu da li je bolje da elektrane gradimo sami ili sa investitorima

kovacevski premijer cebren general electric elektrane

Foto: Vlada Severne Makedonije/Flickr

Objavljeno

12.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija Severne Makedonije uradiće analizu da li je isplativije graditi reverzibilnu hidroelektranu Čebren i dve elektrane na gas i vodonik sopstvenim sredstvima ili to prepustiti investitorima, najavio je premijer Dimitar Kovačevski.

Severna Makedonija je pre desetak dana najavila da će poništiti tender za izbor investitora za reverzibilnu hidroelektranu (RHE) Čebren jer nisu bili uspešni pregovori sa grčkim kompanijama PPC i Archirodon. A, pre samo dva dana Vlada Severne Makedonije je zadužila državnu elektroprivredu Elektrani na Severna Makedonija da započne pregovore o strateškom partneru za projekte gasno-vodoničnih elektrana Negotino i Bitola.

Premijer Dimitar Kovačevski sada je izjavio da bi za RHE Čebren dve elektrane na gas i vodonik trebalo uraditi analizu koliko bi takve investicije opteretile javni dug u odnosu na model saradnje sa privatnim investitorom, prenela je agencija MIA.

Društvo inženjera traži od Vlade i Sobranja da se donese zakon o gradnji RHE Čebren sopstvenim snagama

I da se, kako je dodao, analizira isplativost dve opcije, pa da onda odluči da li će to raditi država ili privatni investitor. On je naglasio da je sa finansijske tačke gledišta dobro imati privatnog investitora koji ulaže jer se ne povećavava javni dug.

Kovačevski je istakao da poštuje mišljenje Društva inženjera, koje je juče Vladi i Sobranju dostavilo inicijativu da se donese zakon o gradnji RHE Čebren sopstvenim snagama. Reč je, kako je dodao, o iskusnim stručnjacima, od kojih su neki aktivni u naučnoj i praktinoj sferi četiri decenije, ali isto toliko je i prošlo, a da ta elektrana nije izgrađena.

Kovačevski: Najbolje da gradimo elektrane na gas i vodonik sa kompanijom General Electric

Analizu da li je bolje energetske objekte graditi sopstvenim sredstvima ili uz pomoć privatnog investitora uradiće Ministarstvo finansija koje je u stalnom kontaktu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svetskom bankom, gde postoje modeli kako najbolje sprovesti takve investicije, najavio je Kovačevski.

Premijer je naglasio da je njegovo mišljenje da se elektrane na gas i vodonik grade sa kompanijom General Electric iz SAD, koji je najbolji prijatelj Severne Makedonije u odnosu na sve druge zemlje, i saradnja sa partnerom iz te zemlje daje dugoročnu stabilnost i sigurnost u energetskom sektoru.

Ali, kako je naglasio, to je samo njegovo mišljenje koje će biti jedno od više mišljenja pri donošenju konačne odluke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

12. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

12. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

12. januar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

12. januar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara