OIE

Severna Makedonija odustala od ugovora sa Grcima za reverzibilnu hidroelektranu Čebren

Severna-Makedonija-odustala-ugovora-Grcima-reverzibilnu-hidroelektranu-Cebren

Foto: Maniacvector

Objavljeno

04.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje Kaja Šukova izjavila je da će Vlada Severne Makedonije poništiti tender na kojem su grčke kompanije PPC i Archirodon odabrane za projekat reverzibilne hidroelektrane Čebren.

Dve godine nakon početka četrnaestog pokušaja nalaženja partnera za izgradnju jednog od najvećih energetskih sistema u Severnoj Makedoniji, sve se opet vratilo na početnu tačku. Ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje Kaja Šukova kazala je da će predložiti da se poništi izbor kompanija Public Power Corp. (PPC) i Archirodon iz Grčke. Taj konzorcijum je u septembru proglašen pobednikom.

Ideja za reverzibilnu hidroelektranu Čebren datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Taj projekat za skladištenje električne energije kapaciteta između 333 i 458 megavata procenjen je na milijardu evra. Godišnja proizvodnja bi bila od jednog do 1,2 gigavata.

Dve izabrane kompanije je trebalo da zasnuju javno-privatno partnerstvo sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Archirodon je tražio izmenu uslova predloženog sporazuma, ali je vlada odlučila da se drži prvobitne ponude, tvrdi ministarka Kaja Šukova

Archirodon očigledno nije uspeo da dobije kredit uz uslove utvrđene na tenderu, navela je Šukova. Istakla je da je njegova bankarska garancija istekla na kraju decembra te da dogovor otpada. Kompanija je tražila izmenu uslova predloženog sporazuma, ali je vlada odlučila da se drži prvobitne ponude, tvrdi ministarka.

Stručnjaci iz oblasti energetike i donosioci odluka sada treba da se sastanu i odluče da li će biti raspisan još jedan javni poziv ili bi Severna Makedonija trebalo da samostalno instalira pomenutu reverzibilnu hidroelektranu, dodala je Šukova.

Studije sprovedene pre oglašavanja tendera pokazale su, po njenim rečima, da ne bi bilo značajnih uticaja na životnu sredinu. Niz propalih javnih poziva počeo je pre dve decenije, a poslednji pre ovog je objavljen 2016. godine.

Kako su poslednjih meseci nagovestili državni zvaničnici, strani partneri su pre potpisivanja ugovora morali da dobiju koncesiju za korišćenje vode, pa je to postao kamen spoticanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

4. januar 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

4. januar 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

4. januar 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

4. januar 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara