OIE

Severna Makedonija odustala od ugovora sa Grcima za reverzibilnu hidroelektranu Čebren

Severna-Makedonija-odustala-ugovora-Grcima-reverzibilnu-hidroelektranu-Cebren

Foto: Maniacvector

Objavljeno

04.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje Kaja Šukova izjavila je da će Vlada Severne Makedonije poništiti tender na kojem su grčke kompanije PPC i Archirodon odabrane za projekat reverzibilne hidroelektrane Čebren.

Dve godine nakon početka četrnaestog pokušaja nalaženja partnera za izgradnju jednog od najvećih energetskih sistema u Severnoj Makedoniji, sve se opet vratilo na početnu tačku. Ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje Kaja Šukova kazala je da će predložiti da se poništi izbor kompanija Public Power Corp. (PPC) i Archirodon iz Grčke. Taj konzorcijum je u septembru proglašen pobednikom.

Ideja za reverzibilnu hidroelektranu Čebren datira iz šezdesetih godina prošlog veka. Taj projekat za skladištenje električne energije kapaciteta između 333 i 458 megavata procenjen je na milijardu evra. Godišnja proizvodnja bi bila od jednog do 1,2 gigavata.

Dve izabrane kompanije je trebalo da zasnuju javno-privatno partnerstvo sa državnom elektroprivredom Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Archirodon je tražio izmenu uslova predloženog sporazuma, ali je vlada odlučila da se drži prvobitne ponude, tvrdi ministarka Kaja Šukova

Archirodon očigledno nije uspeo da dobije kredit uz uslove utvrđene na tenderu, navela je Šukova. Istakla je da je njegova bankarska garancija istekla na kraju decembra te da dogovor otpada. Kompanija je tražila izmenu uslova predloženog sporazuma, ali je vlada odlučila da se drži prvobitne ponude, tvrdi ministarka.

Stručnjaci iz oblasti energetike i donosioci odluka sada treba da se sastanu i odluče da li će biti raspisan još jedan javni poziv ili bi Severna Makedonija trebalo da samostalno instalira pomenutu reverzibilnu hidroelektranu, dodala je Šukova.

Studije sprovedene pre oglašavanja tendera pokazale su, po njenim rečima, da ne bi bilo značajnih uticaja na životnu sredinu. Niz propalih javnih poziva počeo je pre dve decenije, a poslednji pre ovog je objavljen 2016. godine.

Kako su poslednjih meseci nagovestili državni zvaničnici, strani partneri su pre potpisivanja ugovora morali da dobiju koncesiju za korišćenje vode, pa je to postao kamen spoticanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

4. januar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

4. januar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

4. januar 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti