Električna energija

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

viktor andonov cebren

Foto: BGEN

Objavljeno

02.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Reverzibilna hidroelektrana Čebren značajno će ubrzati razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji i regionu, tako što će  pomoći u balansiranju elektrana na zelenu energiju, izjavio je Viktor Andonov, savetnik za energetiku premijera Severne Makedonije.
Projekat reverzibilne hidroelektrane Čebren (RHE Čebren), planiran još u doba nekadašnje države Jugoslavije, konačno će biti realizovan, a hidroelektranu će izgraditi grčki konzorcijum PPC – Archirodon Group, pobednik tendera za koncesiju.

Severna Makedonija je pre dve nedelje izabrala konzorcijum grčke elektroprivrede Public Power Corporation (PPC) i grčke građevinske kompanije Archirodon Group kao pobednika na tenderu za davanje koncesije za izgradnju RHE Čebren.

Gostujući u emisiji WIN-WIN televizije Telma, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija, preneo je Libertas.

Ideja je, kako je Andonov naveo, zasnovana na maksimalnom korišćenju vodnih resursa Crne reke, koja je najveća pritoka Vardara.

Vlada je transparentnom procedurom izabrala privatnog investitora koji ima obavezu da o svom trošku gradi Čebren

Izbor tehničkog rešenja, pre svega visine brane, određen je na osnovu hiljada stranica detaljnih tehničkih i geoloških istraživanja koja su još u vreme SFRJ obavili renomirani domaći i strani konsultanti, istakao je Andonov.

Specifična visina RHE Čebren je tako određena Osnovom za upravljanje vodoprivredom Makedonije koju je 1978. usvojila tadašnja Skupština.

Vlada je transparentnom procedurom izabrala privatnog investitora koji ima obavezu da o svom trošku gradi Čebren, a da njime upravlja preko zajedničke kompanije sa državnom kompanijom Elektrani na Severna Makedonija (ESM), u kojoj će ESM imati udeo od 33 odsto, podsetio je Andonov.

Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija imaće udeo od 33 odsto u firmi koja  upravlja Čebrenom

U vezi sa vrednošću projekta, koja je procenjena na milijardu evra, što je izazvalo pažnju javnosti, on kaže da su cene sa kojima se licitira u javnosti stare. Ali, zbog inflacije u protekle dve decenije na svetskom nivou cene materijala su u stalnom porastu, posebno tokom 2022, poručio je on.

Andonov je dodao da, prema podacima Međunarodne agencija za obnovljive izvore (IRENA) za 2022, izgradnja hidroelektrane košta 2.881 dolar/kW.

Kada se to primeni na RHE Čebren i branu Orlov kamen cifra za investicije iznosi oko milijardu evra, rekao je Andonov.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

2. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji