OIE

Turski Fides odabran da izgradi solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji

Turski Fides solarne elektrane industrijskim zonama Severnoj Makedoniji

Foto: Frimufilms on Freepik

Objavljeno

11.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Turska kompanija Fides Elektrik Enerjisi je u Severnoj Makedoniji odabrana za zasnivanje javno-privatnog partnerstva. Izgradiće dve solarne elektrane ukupne snage skoro osam megavata u tehnološko-industrijskim razvojnim zonama u Strumici i Strugi.

Severnomakedonska Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ ili, na engleskom, TIDZ), koja je krajem novembra raspisala javni poziv za javno-privatna partnerstva, objavila je prvog pobednika. Turska kompanija Fides Elektrik Enerjisi će instalirati dva fotonaponska pogona zbirnog kapaciteta bezmalo osam megavata u TIRZ-ovima Strumica i Struga, saopštila je ta institucija.

Poziv je sproveden po Zakonu o javnim nabavkama, a uslovi su bili jednaki za domaće i strane firme. TIRZ je saopštio da je dobio još samo jednu ponudu, od izraelsko-kineskog konzorcijuma kojeg nije imenovao.

Fides Elektrik Enerjisi se obavezao da deset odsto svog prihoda od proizvodnje električne energije uplaćuje u državni budžet. Ugovor je na 25 godina. Privatni partner nakon toga solarne elektrane, sa 80 odsto prvobitnog kapaciteta, predaje vladi.

Privatni partner mora državi da plaća deset odsto prihoda

Zakup državnog zemljišta kompaniju košta 40 denara (65 evrocenti) po kvadratnom metru. TIRZ je saopštio da navedeni mehanizam treba da doprinese kapacitetu za proizvodnju energije u zemlji i ubrzavanju tranzicije ka privredi zasnovanoj na zelenoj energiji.

Većina stranih kompanija koje posluju u Severnoj Makedoniji, ili su za to zainteresovane, traže da se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora ili im je to prioritet, stoji u direkcijinoj objavi.

Naredni poziv za otpočinjanje javno-privatnih partnerstava za izgradnju solarnih elektrana biće objavljen pre kraja meseca, otkriva TIRZ. Reč je o ukupno 40 hektara zemljišta u Skoplju, Štipu i Prilepu, dodao je.

Uprava je navela da lokacije nisu pogodne za druge industrijske aktivnosti. Parcele su na rubu zona i nisu korišćene po više od 15 godina.

Inače, severnomakedonska PiKCELL grupa je u septembru 2022. objavila da će u TIRZ-u Tetovo sa nemačkom kompanijom AE Solar izgraditi fabriku fotonaponskih panela.

Vlada u Skoplju je početkom godine usvojila prva četiri predloga zakona o strateškim partnerstvima u energetici, za investicije u velike solarne elektrane i gasna postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji