OIE

Firma Plavo sunce dobila koncesiju za gradnju solarnih elektrana snage 40 MW u BiH

mamic plavo sunce solar hercegovina

Foto: Google Maps

Objavljeno

02.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Hercegovačko-neretvanski kanton dodelio je firmi Plavo Sunce koncesiju za gradnju deset solarnih elektrana ukupne snage 40 MW.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i preduzeće Plavo Sunce sklopili su ugovor o koncesiji za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije izgradnjom deset fotonaponskih elektrana, preneo je Indikator.ba.

Solarne elektrane, planirane snage 4 MW, trebalo bi da budu instalirane u mestu Polog kod Mostara, dok je koncesija odobrena na 30 godina.

Adresa firme Plavo sunce je Čitluk, Međugorje, a osnivači su Iva Mamić, ćerka Zdravka Mamića, bivšeg direktora zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo, kao i Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić.

Vlasnica firme je Iva, ćerka bivšeg direktora zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo

Mamićeva ćerka ima većinski udeo u firmi čiji upisani kapital je skoro 19 miliona KM (oko 9,8 miliona evra). Jednokratna koncesiona naknada za ove fotonaponske elektrane je 172.598 KM (oko 89.000 evra).

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona sredinom marta dodelila je koncesije za gradnju tri solarne elektrane na području Mostara.

Ukupna instalisana snage elektrana Lena 1, Lena 2 i Energo MI 7 trebalo bi da bude 231 MW. Sve tri koncesije odobrene su, takođe, na period od 30 godina.

Područje Hercegovine deo je BiH koji ima veliki broj sunčanih sati tokom godine, pa je preplavljeno projektima za instaliranje fotonaponskih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

2. maj 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

2. maj 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora