OIE

Firma Plavo sunce dobila koncesiju za gradnju solarnih elektrana snage 40 MW u BiH

mamic plavo sunce solar hercegovina

Foto: Google Maps

Objavljeno

02.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Hercegovačko-neretvanski kanton dodelio je firmi Plavo Sunce koncesiju za gradnju deset solarnih elektrana ukupne snage 40 MW.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i preduzeće Plavo Sunce sklopili su ugovor o koncesiji za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije izgradnjom deset fotonaponskih elektrana, preneo je Indikator.ba.

Solarne elektrane, planirane snage 4 MW, trebalo bi da budu instalirane u mestu Polog kod Mostara, dok je koncesija odobrena na 30 godina.

Adresa firme Plavo sunce je Čitluk, Međugorje, a osnivači su Iva Mamić, ćerka Zdravka Mamića, bivšeg direktora zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo, kao i Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić.

Vlasnica firme je Iva, ćerka bivšeg direktora zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo

Mamićeva ćerka ima većinski udeo u firmi čiji upisani kapital je skoro 19 miliona KM (oko 9,8 miliona evra). Jednokratna koncesiona naknada za ove fotonaponske elektrane je 172.598 KM (oko 89.000 evra).

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona sredinom marta dodelila je koncesije za gradnju tri solarne elektrane na području Mostara.

Ukupna instalisana snage elektrana Lena 1, Lena 2 i Energo MI 7 trebalo bi da bude 231 MW. Sve tri koncesije odobrene su, takođe, na period od 30 godina.

Područje Hercegovine deo je BiH koji ima veliki broj sunčanih sati tokom godine, pa je preplavljeno projektima za instaliranje fotonaponskih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

2. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

2. maj 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

2. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

2. maj 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV