OIE

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

mostar solarna elektrana kordic

Foto: Shawskie19 from Pixabay

Objavljeno

31.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Mostar bi, kako je najavio gradonačelnik Mario Kordić, trebalo da postane prvi grad u Bosni i Hercegovini, koji će imati solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju.

Grad Mostar je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe, izjavio je gradonačelnik Mario Kordić.

Inače, samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično –  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Ali, izgleda da je Mostar više odmakao u realizaciji svoje ideje.

Gradonačelnik Kordić je naveo da je odluka o gradnji fotonaponskog postrojenja doneta na osnovu analize potencijala u odnosu na broj sunčanih sati i promene u cenama električne energije na globalnom nivou.

Grad želi da smanji troškove električne energije

Solarna elektrana će, kako je istakao, imati kapacitet 5X12 MW ili ukupno 60 MW. U odnosu na potrebe grada, pre svega sistem javne rasvete i ostalu potrošnju, gradske vlasti su procenile da će ovaj proizvodni kapacitet značajno smanjiti trošak električne energije.

„Trenutno smo u procesu ishodovanja svih potrebnih dozvola kako bi još u ovoj godini počeli izgradnju solarne elektrane“, napisao je Kordić na društvenim mrežama.

Solarni paneli osvajaju region

Instalacija solarnih panela sa sopstvenu potrošnju doživljava pravi bum u regionu. Stvari je pogurala energetska kriza koja je, u zavisnosti od načina snabdevanja i iznosa državnih subvencija, povećala cene struje za kranje kupce i do nekoliko puta. Ali, u isto vreme i države su prepoznale da na ovaj način mogu da smanje pritisak na državne elektroprivrede, i budžete građana i firmi, pa su omogućile ugradnju.

Interes domaćinstava i firmi da postanu prozjumeri je jasan, a primeri Sarajeva i Mostara govore da i lokalne samouprave u solarnim panelima vide dobru priliku. Da li će u svojim idejama ova dva grada uspeti, ostaje da se vidi.

Kada je reč o Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

31. januar 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

31. januar 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

31. januar 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

31. januar 2023. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a