OIE

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

mostar solarna elektrana kordic

Foto: Shawskie19 from Pixabay

Objavljeno

31.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Mostar bi, kako je najavio gradonačelnik Mario Kordić, trebalo da postane prvi grad u Bosni i Hercegovini, koji će imati solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju.

Grad Mostar je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe, izjavio je gradonačelnik Mario Kordić.

Inače, samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično –  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Ali, izgleda da je Mostar više odmakao u realizaciji svoje ideje.

Gradonačelnik Kordić je naveo da je odluka o gradnji fotonaponskog postrojenja doneta na osnovu analize potencijala u odnosu na broj sunčanih sati i promene u cenama električne energije na globalnom nivou.

Grad želi da smanji troškove električne energije

Solarna elektrana će, kako je istakao, imati kapacitet 5X12 MW ili ukupno 60 MW. U odnosu na potrebe grada, pre svega sistem javne rasvete i ostalu potrošnju, gradske vlasti su procenile da će ovaj proizvodni kapacitet značajno smanjiti trošak električne energije.

„Trenutno smo u procesu ishodovanja svih potrebnih dozvola kako bi još u ovoj godini počeli izgradnju solarne elektrane“, napisao je Kordić na društvenim mrežama.

Solarni paneli osvajaju region

Instalacija solarnih panela sa sopstvenu potrošnju doživljava pravi bum u regionu. Stvari je pogurala energetska kriza koja je, u zavisnosti od načina snabdevanja i iznosa državnih subvencija, povećala cene struje za kranje kupce i do nekoliko puta. Ali, u isto vreme i države su prepoznale da na ovaj način mogu da smanje pritisak na državne elektroprivrede, i budžete građana i firmi, pa su omogućile ugradnju.

Interes domaćinstava i firmi da postanu prozjumeri je jasan, a primeri Sarajeva i Mostara govore da i lokalne samouprave u solarnim panelima vide dobru priliku. Da li će u svojim idejama ova dva grada uspeti, ostaje da se vidi.

Kada je reč o Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

31. januar 2023. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

31. januar 2023. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

31. januar 2023. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

31. januar 2023. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem