OIE

Sarajevo planira da napravi javno preduzeće za proizvodnju zelene energije

sarajevo javno preduzece za obnovljivu energiju adnan delic

Foto: lcol from Pixabay

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kanton Sarajevo namerava da osnuje javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koje bi, za početak, razvijalo projekte za vetroparkove na četiri lokacije i solarne elektrane na dve lokacije.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kao razloge za osnivanje ovakve firme ministar Adnan Delić naveo je potrebu da se promeni energetska politika Kantona kako bi se okrenuo obnovljivoj energiju, ali i smanjio uvoznu zavisnost čime bi uticao na konkurentnost privrede i standard građana.

BiH je preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2

Delić je naveo da se u Kantonu Sarajevo električna energija gotovo u celosti uvozi, zbog čega, između ostalog, proizilazi potreba da se promeni politika u oblasti energetike, a posebno u oblasti elektroenergetskog sektora.

Obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2 kako bi do 2030. postala deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), Kanton, kao središte BiH, već mora da počne da radi na izmenama energetske politike, posebno u oblasti korišćenja obnovljive energije.

Cena struje je važna za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana

Za osnivanje ovog javnog preduzeća, bilo bi potrebno, ističe Delić, sprovesti istraživanje vetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i potencijala solarne energije na dve lokacije.

Incijativa je primarno okrenuta električnoj energiji zbog, kako ja naveo, njene važnosti za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana. Struja je osnovna potreba u svim segmentima života, posebno u ovo digitalno vreme, gde je život praktično nezamisliv bez nje, dodao je Delić.

Ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

Ministar navodi i važnost nezavisnosti u oblasti upravljanja energetskim resursima, posebno zbog velikih turbulencija na globalnom nivou, koje se odražavaju i na lokalnom tržištu. Zbog toga ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza i ne ostvari energetsku sigurnost, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

„Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u oblasti upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove“, pojasnio je Delić, i dodao da Kanton ima potencijal za proizvodnju zelene energije, ali ga ne koristi.

U 2021. Kanton Sarajevo je iz uvoza dobio 61,6 odsto potrošene struje, a 38,3 odsto iz domaćih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Počela javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040.

10. januar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

10. januar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

10. januar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

10. januar 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama