OIE

Sarajevo planira da napravi javno preduzeće za proizvodnju zelene energije

sarajevo javno preduzece za obnovljivu energiju adnan delic

Foto: lcol from Pixabay

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo namerava da osnuje javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koje bi, za početak, razvijalo projekte za vetroparkove na četiri lokacije i solarne elektrane na dve lokacije.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kao razloge za osnivanje ovakve firme ministar Adnan Delić naveo je potrebu da se promeni energetska politika Kantona kako bi se okrenuo obnovljivoj energiju, ali i smanjio uvoznu zavisnost čime bi uticao na konkurentnost privrede i standard građana.

BiH je preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2

Delić je naveo da se u Kantonu Sarajevo električna energija gotovo u celosti uvozi, zbog čega, između ostalog, proizilazi potreba da se promeni politika u oblasti energetike, a posebno u oblasti elektroenergetskog sektora.

Obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2 kako bi do 2030. postala deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), Kanton, kao središte BiH, već mora da počne da radi na izmenama energetske politike, posebno u oblasti korišćenja obnovljive energije.

Cena struje je važna za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana

Za osnivanje ovog javnog preduzeća, bilo bi potrebno, ističe Delić, sprovesti istraživanje vetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i potencijala solarne energije na dve lokacije.

Incijativa je primarno okrenuta električnoj energiji zbog, kako ja naveo, njene važnosti za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana. Struja je osnovna potreba u svim segmentima života, posebno u ovo digitalno vreme, gde je život praktično nezamisliv bez nje, dodao je Delić.

Ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

Ministar navodi i važnost nezavisnosti u oblasti upravljanja energetskim resursima, posebno zbog velikih turbulencija na globalnom nivou, koje se odražavaju i na lokalnom tržištu. Zbog toga ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza i ne ostvari energetsku sigurnost, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

„Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u oblasti upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove“, pojasnio je Delić, i dodao da Kanton ima potencijal za proizvodnju zelene energije, ali ga ne koristi.

U 2021. Kanton Sarajevo je iz uvoza dobio 61,6 odsto potrošene struje, a 38,3 odsto iz domaćih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. januar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV