OIE

Sarajevo planira da napravi javno preduzeće za proizvodnju zelene energije

sarajevo javno preduzece za obnovljivu energiju adnan delic

Foto: lcol from Pixabay

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo namerava da osnuje javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koje bi, za početak, razvijalo projekte za vetroparkove na četiri lokacije i solarne elektrane na dve lokacije.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kao razloge za osnivanje ovakve firme ministar Adnan Delić naveo je potrebu da se promeni energetska politika Kantona kako bi se okrenuo obnovljivoj energiju, ali i smanjio uvoznu zavisnost čime bi uticao na konkurentnost privrede i standard građana.

BiH je preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2

Delić je naveo da se u Kantonu Sarajevo električna energija gotovo u celosti uvozi, zbog čega, između ostalog, proizilazi potreba da se promeni politika u oblasti energetike, a posebno u oblasti elektroenergetskog sektora.

Obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2 kako bi do 2030. postala deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), Kanton, kao središte BiH, već mora da počne da radi na izmenama energetske politike, posebno u oblasti korišćenja obnovljive energije.

Cena struje je važna za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana

Za osnivanje ovog javnog preduzeća, bilo bi potrebno, ističe Delić, sprovesti istraživanje vetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i potencijala solarne energije na dve lokacije.

Incijativa je primarno okrenuta električnoj energiji zbog, kako ja naveo, njene važnosti za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana. Struja je osnovna potreba u svim segmentima života, posebno u ovo digitalno vreme, gde je život praktično nezamisliv bez nje, dodao je Delić.

Ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

Ministar navodi i važnost nezavisnosti u oblasti upravljanja energetskim resursima, posebno zbog velikih turbulencija na globalnom nivou, koje se odražavaju i na lokalnom tržištu. Zbog toga ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza i ne ostvari energetsku sigurnost, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

„Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u oblasti upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove“, pojasnio je Delić, i dodao da Kanton ima potencijal za proizvodnju zelene energije, ali ga ne koristi.

U 2021. Kanton Sarajevo je iz uvoza dobio 61,6 odsto potrošene struje, a 38,3 odsto iz domaćih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

10. januar 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

10. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

10. januar 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

10. januar 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta