OIE

Sarajevo planira da napravi javno preduzeće za proizvodnju zelene energije

sarajevo javno preduzece za obnovljivu energiju adnan delic

Foto: lcol from Pixabay

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Kanton Sarajevo namerava da osnuje javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koje bi, za početak, razvijalo projekte za vetroparkove na četiri lokacije i solarne elektrane na dve lokacije.

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Ministarstva privrede za studijsko istraživanje društveno-ekonomske opravdanosti osnivanja javnog preduzeća za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kao razloge za osnivanje ovakve firme ministar Adnan Delić naveo je potrebu da se promeni energetska politika Kantona kako bi se okrenuo obnovljivoj energiju, ali i smanjio uvoznu zavisnost čime bi uticao na konkurentnost privrede i standard građana.

BiH je preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2

Delić je naveo da se u Kantonu Sarajevo električna energija gotovo u celosti uvozi, zbog čega, između ostalog, proizilazi potreba da se promeni politika u oblasti energetike, a posebno u oblasti elektroenergetskog sektora.

Obzirom da je BiH preuzela obavezu postepenog uvođenja takse na emisije CO2 kako bi do 2030. postala deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), Kanton, kao središte BiH, već mora da počne da radi na izmenama energetske politike, posebno u oblasti korišćenja obnovljive energije.

Cena struje je važna za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana

Za osnivanje ovog javnog preduzeća, bilo bi potrebno, ističe Delić, sprovesti istraživanje vetroenergetskog potencijala na četiri potencijalne lokacije i potencijala solarne energije na dve lokacije.

Incijativa je primarno okrenuta električnoj energiji zbog, kako ja naveo, njene važnosti za razvoj i konkurentnost privrede, kao i stabilizaciju standarda građana. Struja je osnovna potreba u svim segmentima života, posebno u ovo digitalno vreme, gde je život praktično nezamisliv bez nje, dodao je Delić.

Ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

Ministar navodi i važnost nezavisnosti u oblasti upravljanja energetskim resursima, posebno zbog velikih turbulencija na globalnom nivou, koje se odražavaju i na lokalnom tržištu. Zbog toga ukoliko Sarajevo bude zavisilo od uvoza i ne ostvari energetsku sigurnost, troškove privrede i građana nikad neće moći da stavi pod kontrolu.

„Sve zemlje svijeta svjesne su važnosti suverenosti u oblasti upravljanja energetskim resursima i mi svakako želimo pratiti te trendove“, pojasnio je Delić, i dodao da Kanton ima potencijal za proizvodnju zelene energije, ali ga ne koristi.

U 2021. Kanton Sarajevo je iz uvoza dobio 61,6 odsto potrošene struje, a 38,3 odsto iz domaćih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

10. januar 2023. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

10. januar 2023. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

10. januar 2023. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

10. januar 2023. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković