OIE

Tomislavgrad licitira opštinsko zemljište za solarnu elektranu od 102,5 MW

Tomislavgrad licitira opstinsko zemljiste solarnu elektranu 102 5 MW

Foto: Jeffrey Beall / https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode

Objavljeno

08.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Opština Tomislavgrad je raspisala poziv za javno nadmetanje za pravo na izgradnju solarne elektrane Orlovac, maksimalne snage 102,5 megavata.

Na teritoriji Tomislavgrada su instalirane prve dve vetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a još jedna je u izgradnji. Ta opština se u međuvremenu pozicionirala kao jedna od glavnih destinacija za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Grad se nalazi u Kantonu 10 na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Opština je upravo raspisala poziv za nadmetanje odnosno licitaciju za svoje građevinsko zemljište kod Eminovog Sela. Na toj lokaciji je predviđeno postavljanje solarne elektrane Orlovac maksimalne snage 102,5 megavata i priključne snage 92,5 megavata.

Investitor će imati obavezu da postrojenje pusti u rad u roku od 60 meseci od potpisivanja ugovora

Izabrana firma će morati da izgradi i pripadajuću infrastrukturu i da uplati jednokratnu naknadu od 1,56 miliona konvertibilnih maraka (798.000 evra). U oglasu je naglašeno i da je nosilac prava na izgradnju dužan vlasniku zemljišta plaćati mesečnu rentu u iznosu početne zakupnine za opterećeno zemljište, ukoliko nije drugačije određeno.

Ugovor će biti na 30 godina uz mogućnost produženja, ali i obavezu da postrojenje bude pušteno u rad u roku od 60 meseci od potpisivanja. Mogu da se prijave preduzeća registrovana za proizvodnju električne energije. Rok je 21. mart.

Predmetno zemljište čine dve parcele ukupne površine 82,8 hektara na lokaciji Kovač.

Inače, kompanija F.L. Wind se sprema da u istom kraju izgradi solarnu elektranu Zvizdan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

8. mart 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

8. mart 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. mart 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. mart 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora