OIE

Tomislavgrad licitira opštinsko zemljište za solarnu elektranu od 102,5 MW

Tomislavgrad licitira opstinsko zemljiste solarnu elektranu 102 5 MW

Foto: Jeffrey Beall / https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode

Objavljeno

08.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Opština Tomislavgrad je raspisala poziv za javno nadmetanje za pravo na izgradnju solarne elektrane Orlovac, maksimalne snage 102,5 megavata.

Na teritoriji Tomislavgrada su instalirane prve dve vetroelektrane u Bosni i Hercegovini, a još jedna je u izgradnji. Ta opština se u međuvremenu pozicionirala kao jedna od glavnih destinacija za investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Grad se nalazi u Kantonu 10 na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Opština je upravo raspisala poziv za nadmetanje odnosno licitaciju za svoje građevinsko zemljište kod Eminovog Sela. Na toj lokaciji je predviđeno postavljanje solarne elektrane Orlovac maksimalne snage 102,5 megavata i priključne snage 92,5 megavata.

Investitor će imati obavezu da postrojenje pusti u rad u roku od 60 meseci od potpisivanja ugovora

Izabrana firma će morati da izgradi i pripadajuću infrastrukturu i da uplati jednokratnu naknadu od 1,56 miliona konvertibilnih maraka (798.000 evra). U oglasu je naglašeno i da je nosilac prava na izgradnju dužan vlasniku zemljišta plaćati mesečnu rentu u iznosu početne zakupnine za opterećeno zemljište, ukoliko nije drugačije određeno.

Ugovor će biti na 30 godina uz mogućnost produženja, ali i obavezu da postrojenje bude pušteno u rad u roku od 60 meseci od potpisivanja. Mogu da se prijave preduzeća registrovana za proizvodnju električne energije. Rok je 21. mart.

Predmetno zemljište čine dve parcele ukupne površine 82,8 hektara na lokaciji Kovač.

Inače, kompanija F.L. Wind se sprema da u istom kraju izgradi solarnu elektranu Zvizdan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. mart 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV