OIE

Vlada FBiH dala saglasnost za gradnju vetroparka Široka draga

siroka draga vetroelektrana tomislavgrad livno

Foto: Google maps

Objavljeno

13.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetske dozvole firmi Imres iz Livna za izgradnju vetroelektrane Široka draga na brdu Kamešnica, na području opština Livno i Tomislavgrad.

Projekat gradnje vetroparka Široka draga najavljen je još u novembru 2017. godine, sa idejom da se osim vetroelektrane gradi i hidroelektrana. U projekat je osim firme Imres uključena i turska kompanija Enprode.

Projektom za elektranu na energiju vetra predviđeno je da se instalira 19 vetroagregata snage 6,6 MW, ukupno instalisane snage 125,4 MW, dok je planirana godišnja proizvodnja struje od 403 GWh.

Za gradnju elektrane snage veće od 30 MW neophodna je saglasnost i Vlade i Parlamenta FBiH

Projekt vetroparka Široka draga, kako je navela Vlada FBiH, započet je 2009. praćenjem brzine i smera vetra. Analiza dobijenih podataka pokazala je da navedena lokacija nudi ogroman potencijal.

U skladu sa važećim propisima za izgradnju novih elektrana u Federaciji BiH, čija je instalisana snaga veća od 30 MW, energetsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uz prethodnu saglasnost Vlade i Parlamenta FBiH. Sledeći korak je dobijanje saglsnosti Parlamenta.

Federalno ministarstvo je dosad dodelilo sedam prethodnih saglasnosti za priključak vetroparkova na prenosnu mrežu

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je u skladu sa strateškim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH dosad izdalo sedam prethodnih saglasnosti za priključak na prenosnu mrežu vetroparkova, od koji su Mesihovina, Jelovača i Podveležje izgrađene, a u različitima fazama razvoja su Baljci, Oštrc, Ivovik i Suzlon Wind Energy.

Ukupna snaga svih ovih elektrana je 321,4 MW.

Inače, vetropark Široka draga samo će utvrditi lidersku poziciju opština Tomislavgrad i Livno kada je reč o ulaganjima u zelenu energiju, s obzirom da imaju najveći broj vetroparkova u BiH. Tu su pomenute Mesihovina i Jelovača, a u razvoju je još više od deset projekata.

Dve opštine se nalaze u blizini granice sa Hrvatskom i na pedesetak kilometara od hrvatskog primorja, i ostrva Hvar i Brač.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. januar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

13. januar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

13. januar 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

13. januar 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.