OIE

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Foto: SailingOnChocolateRoses from Pixabay

Objavljeno

07.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za još jedan vetropark u opštini Tomislavgrad. U pitanju je projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW.

Najnovija odluka kantonalne vlade je doneta svega par nedelja nakon što je pokrenut postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Ljubuša, koji će se takođe graditi u opštini Tomislavgrad. Ova vetroelektrana će imati kapacitet 80 MW.

Vlasti kantona su nedavno pokrenule postupak za koncesiiju za vetropark Ljubuša od 80 MW

U oktobru je firmi Concordia dodeljena koncesija na 30 godina za projekat vetroparka Galečić od 29,9 MW, a u opštini Tomislavgrad se razvija još niz projekata energije vetra, uključujući i vetroelektrane Pakline 1 i Pakline 2, od po 48 MW.

U toku je i razvoj projekta vetroparka Tušnica, kapaciteta 72,6 MW. Po ranijim objavama, njegovo puštanje u rad je planirano do kraja 2023. godine. Vrednost ove investicije se procenjuje na oko 100 miliona evra. U opštini Tomislavgrad su određene lokacije za još dva vetroparka – Srđani i Mokronoge.

Vetroelektrana Tušnica od 72,6 MW bi trebalo da bude puštena u rad do kraja 2023.

U decembru 2021. godine su počeli radovi na izgradnji vetroparka Ivovik, koji će imati 42 vetroturbine i instalisanu snagu od 84 MW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 236,6 GWh. Ovaj vetropark se nalazi na teritorijama opština Tomislavgrad i Livno.

Prva dva vetroparka u Bosni i Hercegovini se nalaze u Tomislavgradu

Tomislavgrad je postao središte od regionalnog značaja za proizvodnju struje iz vetra, a na njegovoj teritoriji se nalaze i prve dve vetroelektrane izgrađene u Bosni i Hercegovini – Mesihovina i Jelovača. Mesihovina, koja ima kapacitet od 50,6 MW, puštena je u rad 2018. godine, a Jelovača, sa kapacitetom od 36 MW, dobila je dozvolu za rad 2019.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. decembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. decembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

7. decembar 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

7. decembar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva