OIE

Koncesioni ugovor potpisan za vetropark od 30 megavata u Tomislavgradu

Koncesioni ugovor vetropark 30 megavata Tomislavgradu

Foto: J. Ketelaars from Pixabay

Objavljeno

26.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Lokalna firma Concordia je od Kantona 10 u Federaciji BiH dobila koncesiju za svoj projekat vetroelektrane Galečić od 29,9 megavata u Tomislavgradu.

Opština Tomislavgrad na jugozapadu Bosne i Hercegovine je postala središte od regionalnog značaja za proizvodnju struje iz vetra. Poslednji projekat koji je ostvario napredak razvija Concordia. To preduzeće iz istog grada, koji se ranije zvao Duvno, potpisalo je koncesioni ugovor na 30 godina s Vladom Kantona 10 za svoj projekat vetroparka Galečić od 29,9 megavata.

Concordia se obavezala da plati jednokratnu naknadu od 14.222 konvertibilne marke odnosno 7.260 evra. Kanton 10 je saopštio da će dobijati i godišnju koncesionu naknadu u visini 1,75 odsto bruto prihoda od vetroelektrane.

Firma je osnovana 2009. godine. U vlasništvu je Marije Tatarović i Joze Stipića i registrovana je za proizvodnju električne energije.

Kod Tomislavgrada su izgrađene prve vetroelektrane u Bosni i Hercegovini

Mesihovina i Jelovača, prvi vetroparkovi u zemlji, nalaze se na teritoriji opštine Tomislavgrad. Njihovi kapaciteti su 50,6 odnosno 36 megavata. U Bosni i Hercegovini je od elektrana tog tipa na mreži još jedino Podveležje kod Mostara.

Izgradnja vetroparka Ivovik od 84 megavata u opštinama Livno i Tomislavgrad počela je u decembru.

Winter Wind, deo aluminijumskog koncerna Feal, dobio je krajem prošle godine licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom, a osim toga je snabdevač strujom. Nedavno je od sestrinskog preduzeća F.L. Wind preuzeo koncesioni ugovor za projekat vetroparka Tušnica u Tomislavgradu od 72,6 megavata. F.L. Wind je izgradio Jelovaču.

Projekat Ivovik u Livnu i Tomislavgradu je u izgradnji

Kompanija Lager iz obližnjeg Posušja namerava da podigne vetropark Gradina kod Tomislavgrada. Lokacije za projekte Pakline 1, Pakline 2 i Baljci su u istom kraju.

Što se tiče ostatka zemlje, u izgradnji je jedna vetroelektrana u blizini Sarajeva, a pripremni radovi na postrojenju Grebak u Republici Srpskoj počeli su pre skoro dve godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. oktobar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije