OIE

Lager iz Posušja gradi vetropark Gradina u BiH

Lager iz Posusja gradi vetroelektranu Gradina u BiH

Foto: VIVIANE6276 from Pixabay

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Lager iz Posušja u Bosni i Hercegovini planira da kod Tomislavgrada izgradi vetropark Gradina snage 72,6 megavata (MW). To će biti njena druga vetroelektrana u regionu, posle Krš-Pađene, snage 142 MW, podignute nedaleko od Knina u Hrvatskoj.

Vetroelektrana Gradina je planirana na području između naselja Gornji Brišnik, Kovači, Cebara i Omerovići u opštini Tomislavgrad, navodi se u zahtevu za prethodnu procenu uticaja na okolinu koji je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma podnela firma VE Gradina.

VE Gradina je u vlasništvu hrvatske firme C.E.M.P. koju je osnovao Lider, čija je, inače, osnovna delatnost trgovina građevinskim mašinama.

Planirana je instalacija 11 vetroagregata snage 6,6 MW

Primedbe, sugestije i mišljenja na ovaj zahtev zainteresovane strane mogu poslati Ministarstvu u narednih mesec dana.

Ukupno u prvoj fazi gradnje Gradine planirana je instalacija 11 vetroagregata pojedinačne snage 6,6 MW, što daje ukupnu instaliranu snagu od 72,6 MW. Potencijalna vetroturbina koja će najverovatnije biti i odabrana je model Siemens-Gamesa SG 155-6,6 MW.

S obzirom na blizinu ovog projekta već izgrađenom vetroparku Mesihovina, čiji je investitor Elektroprivreda HZHB elektrana će imati kumulativni uticaj sa ovom vetroelektranom u smislu svetlosnog zagađenja, uticaja buke i stvaranja senke, navodi se u zahtevu.

Lager razvija i projekat Žujino polje u Hrvatskoj

Zemljište na kojem će se nalaziti Gradina predmet je ugovora o koncesiji, a investitor će, kako se dodaje, naknadno Ministarstvu okoliša i turizma FBiH dostaviti ugovor o koncesiji na uvid.

Inače, zbog vetroparka Krš-Pađene u Hrvatskoj je izbila afera koju su pratila i hapšenja.

Na sajtu firme Lager navodi se da osim vetroparkova Krš-Pađene i Gradina razvijaju i projekta Žujino polje snage 80 MW u Hrvatskoj.

Cilj Lager grupe je da postane proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i da u saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima proizvodi i isporučuju opremu za vetroelektrane, kao i da gradi elektrane na obnovljive izvore energije, navodi se na sajtu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

7. april 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

7. april 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

7. april 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

7. april 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu