OIE

Lager iz Posušja gradi vetropark Gradina u BiH

Lager iz Posusja gradi vetroelektranu Gradina u BiH

Foto: VIVIANE6276 from Pixabay

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Firma Lager iz Posušja u Bosni i Hercegovini planira da kod Tomislavgrada izgradi vetropark Gradina snage 72,6 megavata (MW). To će biti njena druga vetroelektrana u regionu, posle Krš-Pađene, snage 142 MW, podignute nedaleko od Knina u Hrvatskoj.

Vetroelektrana Gradina je planirana na području između naselja Gornji Brišnik, Kovači, Cebara i Omerovići u opštini Tomislavgrad, navodi se u zahtevu za prethodnu procenu uticaja na okolinu koji je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma podnela firma VE Gradina.

VE Gradina je u vlasništvu hrvatske firme C.E.M.P. koju je osnovao Lider, čija je, inače, osnovna delatnost trgovina građevinskim mašinama.

Planirana je instalacija 11 vetroagregata snage 6,6 MW

Primedbe, sugestije i mišljenja na ovaj zahtev zainteresovane strane mogu poslati Ministarstvu u narednih mesec dana.

Ukupno u prvoj fazi gradnje Gradine planirana je instalacija 11 vetroagregata pojedinačne snage 6,6 MW, što daje ukupnu instaliranu snagu od 72,6 MW. Potencijalna vetroturbina koja će najverovatnije biti i odabrana je model Siemens-Gamesa SG 155-6,6 MW.

S obzirom na blizinu ovog projekta već izgrađenom vetroparku Mesihovina, čiji je investitor Elektroprivreda HZHB elektrana će imati kumulativni uticaj sa ovom vetroelektranom u smislu svetlosnog zagađenja, uticaja buke i stvaranja senke, navodi se u zahtevu.

Lager razvija i projekat Žujino polje u Hrvatskoj

Zemljište na kojem će se nalaziti Gradina predmet je ugovora o koncesiji, a investitor će, kako se dodaje, naknadno Ministarstvu okoliša i turizma FBiH dostaviti ugovor o koncesiji na uvid.

Inače, zbog vetroparka Krš-Pađene u Hrvatskoj je izbila afera koju su pratila i hapšenja.

Na sajtu firme Lager navodi se da osim vetroparkova Krš-Pađene i Gradina razvijaju i projekta Žujino polje snage 80 MW u Hrvatskoj.

Cilj Lager grupe je da postane proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i da u saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima proizvodi i isporučuju opremu za vetroelektrane, kao i da gradi elektrane na obnovljive izvore energije, navodi se na sajtu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora

Elektroprivreda Crne Gore dobila novi Odbor direktora

7. april 2022. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

7. april 2022. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

7. april 2022. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

7. april 2022. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije