OIE

Počeo postupak dodele koncesije za vetropark Ljubuša u Tomislavgradu

koncesije vetropark Ljubusa Tomislavgradu

Foto: Afonso Coutinho on Unsplash

Objavljeno

21.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2022.

Komentari

0

Podeli

U opštini Tomislavgrad se nalazi lokacija za buduću vetroelektranu Ljubuša. Kantonalne vlasti su pokrenule postupak dodele koncesije za to postrojenje, planirane snage 80 megavata.

Na predlog Ministarstva gospodarstva Kantona 10, kantonalna vlada je donela odluku o pristupanju provođenja postupka dodele koncesije za vetropark Ljubuša u opštini Tomislavgrad, ukupne snage 80 MW. Investitori koncesioni ugovor za izgradnju postrojenja treba da obezbede pobedom u nadmetanju, koje treba da organizuje pomenuto ministarstvo.

Kamen-Dent namerava da u blizini izgradi vetroelektrane Pakline 1 i 2 od po 48 megavata, mada u poslednjih par godina nije bilo vesti o statusu tih projekata. Ta firma iz Mostara se ranije pominjala i kao investitor u vetropark Ljubuša, snage 144 megavata, odnosno projekta Pakline-Ljubuša, od ukupno 260 megavata.

Kamen-Dent iz Mostara je ranije navođen kao investitor u Ljubušu i obližnje projekte vetroelektrana Pakline 1 i 2

Kantonalna vlada nije navela da li se postupak za vetropark Ljubuša, koji je dobio ime po lokalnoj planini, vodi na inicijativu neke kompanije.

Opština Tomislavgrad na jugozapadu Federacije Bosne i Hercegovine postala je središte od regionalnog značaja za proizvodnju struje iz vetra. Poslednji projekat koji je ostvario napredak razvija Concordia. To preduzeće iz istog grada, koji se ranije zvao Duvno, potpisalo je koncesioni ugovor na 30 godina za svoj projekat vetroparka Galečić od 29,9 megavata.

Kanton 10 se lokalno naziva i Hercegbosanska županija, iako je to ime još krajem prošlog veka proglašeno neustavnim. Koristi se i ime Livanjski kanton.

Projekat Ivovik u Livnu i Tomislavgradu je u izgradnji

Mesihovina i Jelovača, prvi vetroparkovi u zemlji, nalaze se na teritoriji opštine Tomislavgrad. U Bosni i Hercegovini je od elektrana tog tipa na mreži još jedino Podveležje kod Mostara.

Izgradnja vetroparka Ivovik od 84 megavata u opštinama Livno i Tomislavgrad počela je pre skoro godinu dana.

Winter Wind, deo aluminijumskog koncerna Feal, dobio je krajem prošle godine licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom, a osim toga je snabdevač strujom. Nedavno je od sestrinskog preduzeća F.L. Wind preuzeo koncesioni ugovor za projekat vetroparka Tušnica u Tomislavgradu od 72,6 megavata. F.L. Wind je izgradio Jelovaču.

Kompanija Lager iz obližnjeg Posušja namerava da podigne vetropark Gradina kod Tomislavgrada. Lokacije za projekte Pakline 1, Pakline 2 i Baljci su u istom kraju. U ovoj opštini su za vetroelektrane određene i lokacije Srđani i Mokronoge.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

21. novembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

21. novembar 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

21. novembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

21. novembar 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune