OIE

U Bosni i Hercegovini uskoro počinje gradnja još jednog vetroparka

U Bosni i Hercegovini uskoro pocinje gradnja jos jednog vetroparka

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina će dobiti još jedan vetropark, u Livnu. Lokalna kompanija IMRES Smart Greenergy i turska firma Enprode potpisale su krajem oktobra ugovor o partnerstvu za izgradnju vetroparka snage 51 MW i istraživanja na projektu gradnje reverzibilne hidroelektrane.

I budući vetropark i buduća hdiroelektrana će nositi isto ime – “Široka draga”, i nalaze se na području Kamešnice, planinskog masiva na granici BiH sa Hrvatskom.

Investiciju vrednu EUR 1,6 milijardi, obezbeđuje turska firma čije je sedište u Istambulu. Radovi na prilaznom putu vetroparku već su počeli. Očekuje se tokom da će posao naći oko 3,000 ljudi, navodi se u saopštenju sa potpisivanja ugovora, a prenosi SeeNews portal.

“Ovde postoji veliki potencijal za proizvodnju električne energije za kojom vlada velika potražnja u susednim zemljama”, rekao je Yuksel Guler, predsednik firme Enprode.

Ranije ove godine, u avgustu, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne najavila je izgradnju prve elektrane na vetar u Bosni i Hercegovini, koja će  snabdevati strujom stanovništvo opštine Tomislavgrad kada bude izgrađena i stavljena u pogon, što se očekuje do kraja godine.

Ovaj vetropark, Mesihovina, prostiraće se na dužini od 22 kilometara u centralnom području te opštine a imaće ukupnu instaliranu snagu od 50,6 megavata.

Projekat izgradnje Mesihovine vredan oko 81 milion evra a glavni investitor je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Izgradnja temelja za stubove turbina je početa kao i izgradnja kanala za polaganje kablovske mreže unutar vetroparka i kablova koji spajaju turbine.

Elektroprivreda HZ HB je potpisala ugovor sa konzorcijumom Siemens u kome su firme Siemens Danska i Siemens Hrvatska za isporuku turbina sa temeljima i njihovo održavanje u prve dve godine rada u vetroparku Mesihovina. Ugovor za postavljanje interne kablovske mreže i povezivanje u nacionalni elektroprivredni sistem BiH je potpisan sa konzorcijumom ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

7. novembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. novembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

7. novembar 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine