OIE

Interenergo kupio projekat vetroelektrane Ivan Sedlo u BiH

interenergo kelag ivan sedlo vetroelektrana

Foto: Stefan from Pixabay

Objavljeno

09.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ljubljanska firma Interenergo, koja je u vlasništvu austrijske kompanije Kelag, kupila je projekat vetroparka Ivan Sedlo, koji se gradi nedaleko od Sarajeva.

Vrednost projekta Ivan Sedlo je 40,6 miliona evra, a očekuje se da vetropark pokrije potrošnju više od 26.000 domaćinstava, saopštio je Interenergo, prenela je slovenačka agencija STA.

Inače, gradnja vetroelektrane Ivan Sedlo počela je krajem septembra posle više od šest godina priprema. Tada su investitori, firma Suzlon Energy BH, koja je u vlasništvu danske komanije Suzlon Wind Energy, saopštili da se završetak radova očekuje za 18 meseci.

Ugovoro otkupu projekta zaključen krajem oktobra

Sada je Interenergo naveo da je ugovor o kupovini projekta zaključen krajem oktobra. Vetropark će, kako se navodi, imati pet vetroturbina i ukupnu snagu od 25 megavata (MW), dok je očekivana godišnja proizvodnja 65,7 gigavat sati (GWh). Elektrana bi trebalo da bude na mreži 2025. godine.

Interenergo je dosad izgradio jedan vetropark, i to u Jasenicama u Hrvatskoj, a trenutno sa firmom Trigal gradi još jedan u Severnoj Makedoniji.4

Interenergo sada u BiH ima projekte snage 43 MW

Investicija u vetropark Ivan Sedlo će povećati ukupnu instalisanu snagu svih projekata Interenerga za korišćenje obnovljivih izvora energije u BiH na 43 MW. Reč je uglavnom o malim hidroelektranama (MHE), a prošle godine je ova ljubljanska firma preuzele i 60 odsto udela u firmi Vjetroelektrane Čardakov.

BiH, koja je tradicionalno uglavnom zavisila od uglja, kroz razvoj i diversifikaciju energetskog miksa, približava se prekretnici koja će označiti da polovinu električne energije dobija iz obnovljivih izvora energije, naveo je Interenergo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. novembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. novembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. novembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.