OIE

Interenergo kupio projekat vetroelektrane Ivan Sedlo u BiH

interenergo kelag ivan sedlo vetroelektrana

Foto: Stefan from Pixabay

Objavljeno

09.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ljubljanska firma Interenergo, koja je u vlasništvu austrijske kompanije Kelag, kupila je projekat vetroparka Ivan Sedlo, koji se gradi nedaleko od Sarajeva.

Vrednost projekta Ivan Sedlo je 40,6 miliona evra, a očekuje se da vetropark pokrije potrošnju više od 26.000 domaćinstava, saopštio je Interenergo, prenela je slovenačka agencija STA.

Inače, gradnja vetroelektrane Ivan Sedlo počela je krajem septembra posle više od šest godina priprema. Tada su investitori, firma Suzlon Energy BH, koja je u vlasništvu danske komanije Suzlon Wind Energy, saopštili da se završetak radova očekuje za 18 meseci.

Ugovoro otkupu projekta zaključen krajem oktobra

Sada je Interenergo naveo da je ugovor o kupovini projekta zaključen krajem oktobra. Vetropark će, kako se navodi, imati pet vetroturbina i ukupnu snagu od 25 megavata (MW), dok je očekivana godišnja proizvodnja 65,7 gigavat sati (GWh). Elektrana bi trebalo da bude na mreži 2025. godine.

Interenergo je dosad izgradio jedan vetropark, i to u Jasenicama u Hrvatskoj, a trenutno sa firmom Trigal gradi još jedan u Severnoj Makedoniji.4

Interenergo sada u BiH ima projekte snage 43 MW

Investicija u vetropark Ivan Sedlo će povećati ukupnu instalisanu snagu svih projekata Interenerga za korišćenje obnovljivih izvora energije u BiH na 43 MW. Reč je uglavnom o malim hidroelektranama (MHE), a prošle godine je ova ljubljanska firma preuzele i 60 odsto udela u firmi Vjetroelektrane Čardakov.

BiH, koja je tradicionalno uglavnom zavisila od uglja, kroz razvoj i diversifikaciju energetskog miksa, približava se prekretnici koja će označiti da polovinu električne energije dobija iz obnovljivih izvora energije, naveo je Interenergo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

9. novembar 2022. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

9. novembar 2022. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

9. novembar 2022. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

9. novembar 2022. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)