OIE

Sprema se nadmetanje za solarnu elektranu od 100 megavata u opštini Sokolac

Dodela koncesije za solarnu elektranu od 100 megavata u opštini Sokolac

Foto: Sebastian Ganso from Pixabay

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Komisija za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane u opštini Sokolac odredila je lokaciju za 100 megavata. Zauzima 150 hektara opštinskog zemljišta kod sela Bjelosavljevići.

Komisija iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske je obišla lokaciju na kojoj je planirana izgradnja solarne elektrane, preneo je informativni portal opštine Sokolac. Investicija u postrojenje od predviđenih 100 megavata procenjena je na više od 100 miliona evra.

Lokalna samouprava je ponudila 150 do 200 hektara opštinskog zemljišta koje se ne obrađuje, kod sela Bjelosavljevići.

Zahtev za dodelu koncesije dostavila je firma EnerState sa sedištem u Sokocu. U vlasništvu je kompanije Enerstate Holding iz Graca u Austriji, a ona je povezana sa kompanijom Profine Group, sa sedištem u Nemačkoj. Profine Energy je upravo objavio da će u Bosni i Hercegovini i Srbiji izgraditi dve solarne elektrane ukupne snage 550 megavata, sa baterijskim sistemima za skladištenje energije.

U Bugarskoj razvija projekat plutajuće solarne elektrane kapaciteta procenjenog na između 500 megavata i 1,5 gigavata.

Opština će pokrenuti proceduru za dodelu koncesije

Opština je saopštila da će pokrenuti proceduru za dodelu koncesije. Preostalo je da se pribavi saglasnost Pravobranilaštva za korištenje zemljišta koje je u vlasništvu Republike Srpske ili u vlasništvu lokalne zajednice, navela je komisija. Njena članica Nada Milovčević podsetila je da koncesiona naknada iznosi 0,55 pfeninga (0,28 evrocenti) po kilovat-satu, a da opštini pripada 95 odsto.

Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem potpisuje resorno ministarstvo.

Načelnik opštine Milovan Bjelica rekao je da na pripremi projekta lokalna administracija radi već četiri godine. Studija o potencijalu solarne energije u Sokocu, koju je uradio Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH), pokazala je da može da se instalira do 140 megavata, ali postojeći dalekovod može da primi samo do 110 megavata, dodao je.

Na pripremi kapitalnog projekta izgradnje solarne elektrane lokalna administracija radi četiri godine

Dva konzorcijuma su pre godinu dana izrazila zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana u Sokocu, a opština je i pre toga pregovarala s potencijalnim investitorima.

Inače, Profine iz Nemačke je objavio da Profine Energy namerava da izgradi solarnu elektranu od 100 megavata sa sistemom za skladištenje energije u BiH, gde već ima fabriku, i još jedno takvo postrojenje od 450 megavata u svom budućem industrijskom parku u Srbiji. Kompanijin partner u zajedničkoj firmi Profine Energy je Wirth Group.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. mart 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. mart 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage