OIE

Sprema se nadmetanje za solarnu elektranu od 100 megavata u opštini Sokolac

Dodela koncesije za solarnu elektranu od 100 megavata u opštini Sokolac

Foto: Sebastian Ganso from Pixabay

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Komisija za dodelu koncesije za izgradnju solarne elektrane u opštini Sokolac odredila je lokaciju za 100 megavata. Zauzima 150 hektara opštinskog zemljišta kod sela Bjelosavljevići.

Komisija iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske je obišla lokaciju na kojoj je planirana izgradnja solarne elektrane, preneo je informativni portal opštine Sokolac. Investicija u postrojenje od predviđenih 100 megavata procenjena je na više od 100 miliona evra.

Lokalna samouprava je ponudila 150 do 200 hektara opštinskog zemljišta koje se ne obrađuje, kod sela Bjelosavljevići.

Zahtev za dodelu koncesije dostavila je firma EnerState sa sedištem u Sokocu, u vlasništvu kompanije Enerstate Holding.

Opština će pokrenuti proceduru za dodelu koncesije

Opština je saopštila da će pokrenuti proceduru za dodelu koncesije. Preostalo je da se pribavi saglasnost Pravobranilaštva za korištenje zemljišta koje je u vlasništvu Republike Srpske ili u vlasništvu lokalne zajednice, navela je komisija. Njena članica Nada Milovčević podsetila je da koncesiona naknada iznosi 0,55 pfeninga (0,28 evrocenti) po kilovat-satu, a da opštini pripada 95 odsto.

Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem potpisuje resorno ministarstvo.

Načelnik opštine Milovan Bjelica rekao je da na pripremi projekta lokalna administracija radi već četiri godine. Studija o potencijalu solarne energije u Sokocu, koju je uradio Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH), pokazala je da može da se instalira do 140 megavata, ali postojeći dalekovod može da primi samo do 110 megavata, dodao je.

Na pripremi kapitalnog projekta izgradnje solarne elektrane lokalna administracija radi četiri godine

Dva konzorcijuma su pre godinu dana izrazila zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana u Sokocu, a opština je i pre toga pregovarala s potencijalnim investitorima.

Inače, Profine iz Nemačke je objavio da Profine Energy namerava da izgradi solarnu elektranu od 100 megavata sa sistemom za skladištenje energije u BiH, gde već ima fabriku, i još jedno takvo postrojenje od 450 megavata u svom budućem industrijskom parku u Srbiji. Kompanijin partner u zajedničkoj firmi Profine Energy je Wirth Group.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

14. mart 2023. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. mart 2023. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

14. mart 2023. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

14. mart 2023. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC