OIE

Investment Group Balkan želi da izgradi solarnu elektranu u opštini Sokolac

Investment-Group-Balkan-solarna-elektrana-Sokolac

Slika: satanak investitora i predstavnika Opštine

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Investment Group Balkan zainteresovana je da izgradi solarnu elektranu na sto hektara u opštini Sokolac u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici ove firme, čiji su osnivači iz Rusije, Kine i Litvanije, i Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), o ovoj investiciji razgovarali su sa načelnikom Opštine Milovanom Bjelicom, preneo je sajt Opštine Sokolac.

Bjelica je rekao da je reč o ozbiljnim investitorima koji već imaju uspešne projekte u zemljama Balkana, bivše Jugoslavije i BiH, te da sarađuju sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Potrebno je obaviti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom

„Investicija nije mala. Reč je o stotinama miliona evra. Naglašavam da Opština Sokolac ne namerava prodavati zemljište, već da ga ponudi u zakup. Potrebno je izvršiti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom, jer Opština Sokolac nema nadležnost izdavanja odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije”, rekao je on.

Studijom koju je uradio NOS BiH predviđena je gradnja dve solarne elektrane, jedne od 60 MW i druge od 80 MW

On je podsetio da je Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH) uradio studiju o potencijalu solarne energije na teritoriji opštine.

Studijom je, kako je naveo, predviđena gradnja dve solarne elektrane, jedne kapaciteta 60 MW, i druge 80 MW.

„U narednim danima posvetićemo se detaljnijoj analizi svih uslova. Opština može ponuditi javno -privatno partnerstvo ili koncesiju zemljišta u zamenu za ustupanje određene količine proizvedene električne energije“, rekao je Bjelica.

Predstavnici firme Investment Group Balkan istakli su da na Balkanu posluju već pet godina i da su realizovali brojne projekte u Makedoniji, Federaciji BiH i ostalim zemljama regiona.

Gordan Milinić, direktor agencije FIPA, istakao je da je ova firma, između ostalog, bila uključena u projekat gradnje Termoelektrane Kamengrad u opštini Sanski Most i u projekat izgradnje Vetroelektrane Škadimovac u Glamoču.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

26. februar 2020. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

26. februar 2020. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

26. februar 2020. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

26. februar 2020. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže