UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Investment Group Balkan želi da izgradi solarnu elektranu u opštini Sokolac

Investment-Group-Balkan-solarna-elektrana-Sokolac

Slika: satanak investitora i predstavnika Opštine

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Firma Investment Group Balkan zainteresovana je da izgradi solarnu elektranu na sto hektara u opštini Sokolac u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici ove firme, čiji su osnivači iz Rusije, Kine i Litvanije, i Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), o ovoj investiciji razgovarali su sa načelnikom Opštine Milovanom Bjelicom, preneo je sajt Opštine Sokolac.

Bjelica je rekao da je reč o ozbiljnim investitorima koji već imaju uspešne projekte u zemljama Balkana, bivše Jugoslavije i BiH, te da sarađuju sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Potrebno je obaviti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom

“Investicija nije mala. Reč je o stotinama miliona evra. Naglašavam da Opština Sokolac ne namerava prodavati zemljište, već da ga ponudi u zakup. Potrebno je izvršiti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom, jer Opština Sokolac nema nadležnost izdavanja odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije”, rekao je on.

Studijom koju je uradio NOS BiH predviđena je gradnja dve solarne elektrane, jedne od 60 MW i druge od 80 MW

On je podsetio da je Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH) uradio studiju o potencijalu solarne energije na teritoriji opštine.

Studijom je, kako je naveo, predviđena gradnja dve solarne elektrane, jedne kapaciteta 60 MW, i druge 80 MW.

“U narednim danima posvetićemo se detaljnijoj analizi svih uslova. Opština može ponuditi javno -privatno partnerstvo ili koncesiju zemljišta u zamenu za ustupanje određene količine proizvedene električne energije”, rekao je Bjelica.

Predstavnici firme Investment Group Balkan istakli su da na Balkanu posluju već pet godina i da su realizovali brojne projekte u Makedoniji, Federaciji BiH i ostalim zemljama regiona.

Gordan Milinić, direktor agencije FIPA, istakao je da je ova firma, između ostalog, bila uključena u projekat gradnje Termoelektrane Kamengrad u opštini Sanski Most i u projekat izgradnje Vetroelektrane Škadimovac u Glamoču.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Udruzuju se slovenacke opstine kako bi spremno docekale dekarbonizaciju lokalnih privreda

Slovenačke opštine zajednički rade na napuštanju uglja

22 June 2021 - Predsednici lokalnih samouprava u dve slovenačke regije zavisne od uglja osnivaju savet koji će osigurati pravednu tranziciju.

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici

EPCG nece biti prodat, trazice partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

EPCG neće biti prodat, tražiće partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

21 June 2021 - Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu Crne Gore, ali da treba da nađe strane partnere za zelene projekte.