OIE

Profine Energy razvija dve solarne elektrane sa baterijama u BiH i Srbiji

profine srbija bih bugarska investicije solar

Foto: Kev from Pixabay

Objavljeno

10.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Nemačka firma Profine Energy najavila je investicije u dve solarne elektrane ukupne snage 550 MW, kao i baterije, u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Osnivači ove firme su kompanija Profine, koja se bavi proizvodnjom PVC vrata i prozora, i Wirth Group, koja posluje u sektoru zelene energije.

Solarna elektrana u Srbiji snage 450 MW trebalo bi, kako je rekao Peter Mrosik, vlasnik i direktor firme Profine, da bude instalirana pored industrijskog parka, koji neće imati emisije ugljenika. Reč je, kako je rekao na konferenciji za novinare u Sofiji, o ukupnoj investiciji od dve milijarde evra.

Lokacija parka je između Novog Sada i Beograda na površini od 800 hektara, preneo je SeeNews. Solarna elektrana u BiH, gde Profine ima proizvodni pogon, imala bi snagu od 100 MW.

Solarna elektrana bi snabdevala fabrike u industrijskom parku

Inače, Mrosik se krajem juna prošle godine sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada su razgovarali o razvoju zemljišta površine 600.000 kvadrata koje je ova firma kupila u Srbiji. Profine je tada saopštio da na toj zemlji planira da izgradi fabriku koja bi bila centar za snabdevanje jugoistočne Evrope.

Veliki fotonaponski sistem u neposrednoj blizini parka, kako je rečeno, snabdevao bi njihovu fabriku, ali i pogone drugih zainteresovanih firmi na toj lokaciji.

Profine je u Bugarskoj najavio ulaganja od milijardu evra

Mrosik je u Sofiji najavio i ulaganje od 25 miliona evra u pogon, koji bi snabdevao njihove projekte za obnovljivu energiju. Ta fabrika bi bila u Montani na severozapadu Bugarske, i to pod uslovom da firma nastavi sa projektom plutajuće solarne elektrane, koja je planirana na veštačkom jezeru Ogosta u blizini ovog mesta.

Inače, kompanija je u novembru prošle godine najavila da će u ovoj zemlji u projekte za solar investirati više od milijardu evra. Nedavno je saopšteno da razvija projekat plutajuće solarne elektrane snage 500-1.500 MW, kojem se protivi lokalno stanovništvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

10. mart 2023. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

10. mart 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

10. mart 2023. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

10. mart 2023. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta