OIE

Profine Energy razvija dve solarne elektrane sa baterijama u BiH i Srbiji

profine srbija bih bugarska investicije solar

Foto: Kev from Pixabay

Objavljeno

10.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Nemačka firma Profine Energy najavila je investicije u dve solarne elektrane ukupne snage 550 MW, kao i baterije, u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Osnivači ove firme su kompanija Profine, koja se bavi proizvodnjom PVC vrata i prozora, i Wirth Group, koja posluje u sektoru zelene energije.

Solarna elektrana u Srbiji snage 450 MW trebalo bi, kako je rekao Peter Mrosik, vlasnik i direktor firme Profine, da bude instalirana pored industrijskog parka, koji neće imati emisije ugljenika. Reč je, kako je rekao na konferenciji za novinare u Sofiji, o ukupnoj investiciji od dve milijarde evra.

Lokacija parka je između Novog Sada i Beograda na površini od 800 hektara, preneo je SeeNews. Solarna elektrana u BiH, gde Profine ima proizvodni pogon, imala bi snagu od 100 MW.

Solarna elektrana bi snabdevala fabrike u industrijskom parku

Inače, Mrosik se krajem juna prošle godine sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada su razgovarali o razvoju zemljišta površine 600.000 kvadrata koje je ova firma kupila u Srbiji. Profine je tada saopštio da na toj zemlji planira da izgradi fabriku koja bi bila centar za snabdevanje jugoistočne Evrope.

Veliki fotonaponski sistem u neposrednoj blizini parka, kako je rečeno, snabdevao bi njihovu fabriku, ali i pogone drugih zainteresovanih firmi na toj lokaciji.

Profine je u Bugarskoj najavio ulaganja od milijardu evra

Mrosik je u Sofiji najavio i ulaganje od 25 miliona evra u pogon, koji bi snabdevao njihove projekte za obnovljivu energiju. Ta fabrika bi bila u Montani na severozapadu Bugarske, i to pod uslovom da firma nastavi sa projektom plutajuće solarne elektrane, koja je planirana na veštačkom jezeru Ogosta u blizini ovog mesta.

Inače, kompanija je u novembru prošle godine najavila da će u ovoj zemlji u projekte za solar investirati više od milijardu evra. Nedavno je saopšteno da razvija projekat plutajuće solarne elektrane snage 500-1.500 MW, kojem se protivi lokalno stanovništvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Knjeginjic-lafarge-bef-2024

Knjeginjić: Lafarge Srbija ima znanje i investicije za dekarbonizaciju, potrebna samo regulatorna podrška

10. mart 2023. - Kompaniji Lafarge Srbija ne nedostaje znanja i investicija da se prilagodi novim uslovima poslovanja nakon uvođenja takse EU na emisije CO2

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

10. mart 2023. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

10. mart 2023. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

krsko 2 slovenija nuklearka cena struje trosak

GEN energija: 1.000 MW nuklearke Krško 2 koštaće najmanje 9,3 milijarde evra

10. mart 2023. - Finansijska struktura za Krško 2 biće poznata i utvrđena, kako je navela GEN energija, pre donošenja konačne investicione odluke 2028.