OIE

U Tuzli u planu solarni kompleks od 36 MW

solarni-kompleks-paneli

Foto: Pexels

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzle izdala je urbanističku saglasnost za kompleks solarne elektrane Deling Invest 1, instalisane snage od približno 36 MW. Tuzla je poznata kao grad koji se ekonomski oslanja na termoelektranu i rudnike uglja, ali ovaj projekat je još jedan pokazatelj da je lokalna samouprava spremna da radi na dekarbonizaciji.

Solarni kompleks Deling Invest 1 će se prostirati na 24 hektara. Na lokaciji će biti šest polja sa fotonaponskim panelima i 12 transformatorskih stanica, a očekuje se da će proizvoditi oko 40 GWh električne energije godišnje.

Solarni kompleks će se sastojati od šest polja sa panelima

Vrednost projekta iznosi približno 60 miliona konvertibilnih maraka (30,6 miliona evra), a investitor je tuzlanska firma Deling Invest, koja se bavi nekretninama.

Deling Invest će u projekat uložiti oko 30 miliona evra

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da će ovaj projekat povećati energetsku efikasnost grada i smanjiti emisije štetnih gasova. “Grad Tuzla je posvećen daljem razvoju obnovljivih izvora energije i nastavit će podržavati inicijative koje doprinose smanjenju zagađenja i očuvanju našeg okoliša,” navodi se u saopštenju.

I EPBiH planira solarnu elektranu u Tuzli, i to od 56 MW

Inače, Elektroprivreda BiH (EPBiH), kao deo plana dekarbonizacije, namerava da instalira fotonaponsku elektranu od 56 MW na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

U Tuzli se planira i novi blok termoelektrane na ugalj, ali projekat je zastao

U TE Tuzla se planira i izgradnja novog bloka od 450 megavata, a EPBiH je uvrstila taj projekat u svoje kapitalne investicije. Međutim, projekat Tuzla 7 je još uvek daleko od realizacije, zbog problema sa izvođačem radova i sporom u vezi sa državnom pomoći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

20. jun 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

20. jun 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

20. jun 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

20. jun 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.