OIE

U Tuzli u planu solarni kompleks od 36 MW

solarni-kompleks-paneli

Foto: Pexels

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzle izdala je urbanističku saglasnost za kompleks solarne elektrane Deling Invest 1, instalisane snage od približno 36 MW. Tuzla je poznata kao grad koji se ekonomski oslanja na termoelektranu i rudnike uglja, ali ovaj projekat je još jedan pokazatelj da je lokalna samouprava spremna da radi na dekarbonizaciji.

Solarni kompleks Deling Invest 1 će se prostirati na 24 hektara. Na lokaciji će biti šest polja sa fotonaponskim panelima i 12 transformatorskih stanica, a očekuje se da će proizvoditi oko 40 GWh električne energije godišnje.

Solarni kompleks će se sastojati od šest polja sa panelima

Vrednost projekta iznosi približno 60 miliona konvertibilnih maraka (30,6 miliona evra), a investitor je tuzlanska firma Deling Invest, koja se bavi nekretninama.

Deling Invest će u projekat uložiti oko 30 miliona evra

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da će ovaj projekat povećati energetsku efikasnost grada i smanjiti emisije štetnih gasova. “Grad Tuzla je posvećen daljem razvoju obnovljivih izvora energije i nastavit će podržavati inicijative koje doprinose smanjenju zagađenja i očuvanju našeg okoliša,” navodi se u saopštenju.

I EPBiH planira solarnu elektranu u Tuzli, i to od 56 MW

Inače, Elektroprivreda BiH (EPBiH), kao deo plana dekarbonizacije, namerava da instalira fotonaponsku elektranu od 56 MW na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

U Tuzli se planira i novi blok termoelektrane na ugalj, ali projekat je zastao

U TE Tuzla se planira i izgradnja novog bloka od 450 megavata, a EPBiH je uvrstila taj projekat u svoje kapitalne investicije. Međutim, projekat Tuzla 7 je još uvek daleko od realizacije, zbog problema sa izvođačem radova i sporom u vezi sa državnom pomoći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji