OIE

U Tuzli u planu solarni kompleks od 36 MW

solarni-kompleks-paneli

Foto: Pexels

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzle izdala je urbanističku saglasnost za kompleks solarne elektrane Deling Invest 1, instalisane snage od približno 36 MW. Tuzla je poznata kao grad koji se ekonomski oslanja na termoelektranu i rudnike uglja, ali ovaj projekat je još jedan pokazatelj da je lokalna samouprava spremna da radi na dekarbonizaciji.

Solarni kompleks Deling Invest 1 će se prostirati na 24 hektara. Na lokaciji će biti šest polja sa fotonaponskim panelima i 12 transformatorskih stanica, a očekuje se da će proizvoditi oko 40 GWh električne energije godišnje.

Solarni kompleks će se sastojati od šest polja sa panelima

Vrednost projekta iznosi približno 60 miliona konvertibilnih maraka (30,6 miliona evra), a investitor je tuzlanska firma Deling Invest, koja se bavi nekretninama.

Deling Invest će u projekat uložiti oko 30 miliona evra

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da će ovaj projekat povećati energetsku efikasnost grada i smanjiti emisije štetnih gasova. “Grad Tuzla je posvećen daljem razvoju obnovljivih izvora energije i nastavit će podržavati inicijative koje doprinose smanjenju zagađenja i očuvanju našeg okoliša,” navodi se u saopštenju.

I EPBiH planira solarnu elektranu u Tuzli, i to od 56 MW

Inače, Elektroprivreda BiH (EPBiH), kao deo plana dekarbonizacije, namerava da instalira fotonaponsku elektranu od 56 MW na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

U Tuzli se planira i novi blok termoelektrane na ugalj, ali projekat je zastao

U TE Tuzla se planira i izgradnja novog bloka od 450 megavata, a EPBiH je uvrstila taj projekat u svoje kapitalne investicije. Međutim, projekat Tuzla 7 je još uvek daleko od realizacije, zbog problema sa izvođačem radova i sporom u vezi sa državnom pomoći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. jun 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

20. jun 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

20. jun 2023. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

20. jun 2023. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.